PRO-gaala ke 18.1.2023, Kaapelitehdas, Helsinki
- Horeca-alan parhaiden ammattilaisten PRO-tunnustuspalkinnot jaettiin nyt 21:nnen kerran.
- Tuomaristolla oli kova urakka: jokaisessa 16 kilpailusarjassa oli kolme finalistia.
- Gaalaa seurattiin tässä päivittyvässä tekstiartikkelissa. Haastatteluja ja tunnelmia lisättiin myös Instagramiin.
LUE MYÖS: Tässä ovat PRO-voittajat 2023! Suomen parhaat ravintola- ja keittiöammattilaiset palkittiin
LUE MYÖS: Kouluruuan tuotekehittäjä Jukka Turta oli PRO-gaalan kuningas: “Mykistynyt fiilis”
LUE MYÖS: Kuvat: PRO-gaalan tyylikkäimmät puvut 2023
Kello 22.46: LAVALLA ON ANSSI KELA!!! Ja nyt kyse ei ole Jarkko Tammisen imitaatiosta, vaan lavalla on ehta Anssi. Näihin tunnelmiin lopetamme tämän seurannan. Kiitos seurasta, onnea kaikille PRO-voittajille ja ensi kertaan!
Kello 22.03: Lehdistötuomariston puheenjohtaja Eeva Paljakka julkistaa lehdistöpalkinnon saajan: Jukka Turta! Kouluruuan kehittäjä on PRO-gaalan 2023 ainoa tuplavoittaja, plakkarissa kun on lehdistöpalkinnon lisäksi Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan palkinto. ”Tämä oli kyllä aika hurja yllätys”, Turta sanoo silminnähden häkeltyneenä lavalla ja ehdottaa hurraahuutoa. ”Kouluruualle ja sille pitkäjänteiselle työlle, jota me Suomessa olemme tehneet kouluruuan hyväksi.”
Kello 21.52: Ja heti perään Michael Monroe! (No joo, ehkä lavalla onkin ollut koko ajan imitaattori Jarkko Tamminen.)
Kello 21.49. Lavalla on Lauri Tähkä!
Kello 21.47: Lavalla on Jukka Poika! PRO-palkinnot on yhtä lukuun ottamatta jaettu. Suomireggaen staran esityksen jälkeen luvassa on vielä lehdistön erikoispalkinto.
Kello 21.18: Vastuullisuutta ei sinänsä pitäisi nostaa esille erillisenä palkintona, vaan sen pitäisi olla osa arkea, kuului ravintola Nollan edustajien voittopuheen viesti lavalta. Osuvan puheen jatkoksi vielä pari lausetta täältä kulisseista, kysyjänä Avecin Mia Heiskanen ja vastaajina Nollan keittiöpäällikkö Albert Franch Sumyer ja ravintolapäällikkö Luka Balac: ”Mahtavaa, että ravintola-ala arvostaa vastuullisuutta. Emme työskentele palkinnot mielessä, vaan vastuullisuus on meille päivittäistä arkea. Ravintolabisneksessä kaikkien pitäisi tehdä oma osuutensa kestävän kehityksen eteen. Palkinto on hieno asia, koska se tuo tämän teeman esille. Nyt korkkaamme kuohuvan, katsotaan mitä tapahtuu. Juhlimme palkintoa mahdollisimman pian koko tiimin kanssa.”
Kello 21.07: ”Olen ollut 26 vuotta yrittäjänä ja rakastanut jokaista päivää… no en ehkä ihan jokaista, mutta todella montaa päivää. Tämä on huikea ala, muistakaa kertoa siitä eteenpäin. Tarvitsemme nuoria alalle ja brändin ylöspäin. Olen ollut superonnekas koko elämäni, mutta erityisen onnekas olen jengistäni, Soupster Familystä, jolle tämä palkinto kuuluu. Osa on täällä ja osa himassa. Yksin en ole mitään”, Yrittäjä-sarjan PRO-voittaja, lounasravintoloistaan tunnetun Soupster Familyn PRO-voittaja Kim Heiniö kiittelee lavapuheessaan.
Kello 21.04: Ravintolapäällikkö-sarjan PRO-voittaja Noora Luojus kertoi Avecin Mia Heiskaselle fiiliksensä. ”Olen tosi onnellinen, tämä on iso juttu. Olen tehnyt hommia oman ideologiani mukaisesti ja se maksaa nyt itsensä takaisin. Kiitos kollegoille jotka ovat olleet matkassa mukana. Tämä on osoitus siitä, että olen tehnyt oikeita asioita. Olen kunnianhimoinen ja tehnyt töitä pehmeiden arvojen mukaan pitkään. Nyt tuntuu että ne on tunnustettu. Jaan tämän palkinnon oman tiimini kanssa ja huomenna kello 12 on kuoharit!”
Kello 20.59: Helsinkiläinen ravintola Nolla palkitaan Vastuullisuus-sarjan PRO-palkinnolla.
Kello 20.51: Restelin Noora Luojus on tästä kellonlyömästä eteenpäin PRO-voittaja. Suomen kansallisoopperan ja -baletin ravintolatoimenjohtaja voittaa Ravintolapäällikkö-sarjan.
Kello 20.47: Ammattikeittiön päällikön PRO-palkinnon vie nimiinsä Juvenesin ravintola- ja tapahtumapäällikkö Minna Gehör Oulusta.
Kello 20.41: Kiitos kärsivällisyydestä Facebook-suoran katsojille, ei ihan tasalaatuisin kokemus tämä. Parhaamme mukaan yritämme edelleen lähettää loput palkintojenjaosta suorana (niin, että kamerakin pysyy suorassa).
Kello 20.38: Baarimestari-sarjan voittaa G Livelabin Bar Manager Mikko Rauman ja Hovimestari/sommelier-sarjan ravintola Carelian sommelier Andrey Sorokin.
Kello 20.28: Palkintojenjako jatkuu. Ammattikeittiön tuotekehittäjä -sarjan voittaja on Päijät-Hämeen ateriapalveluiden tuotekehityspäällikkö Jukka Turta Lahdesta.
Klo 19.58: PRO-voittaja Teppo Vahtera antoi hikihaastattelun tuoreeltaan Avecin Mia Heiskaselle. ”Jännitys laukesi”, Vahtera kertoo. ”Mahtavinta tässä on se, että saa työkavereilta tunnustusta. Osaaminen ja pitkäjänteinen työpanos on noteerattu. Pitkässä juoksussa tällä on suuri merkitys oman CV:n kannalta. Nyt voin sanoa, että olen PRO-palkittu. Nyt juhlitaan!”
Klo 19.52: Suora Facebook-lähetys tökkii, pyydämme anteeksi katsojilta. Teemme parhaamme, jotta loput palkintojenjaosta saadaan lähetettyä sulavasti.
Klo 19.50: Innovaatio-sarja menee Lagerblad Foodsin Kalamurun nimiin.
Klo 19.44: Helsingin Clarion-hotellin Kitchen and Table -ravintolan tarjoilija Mustafa Alpaslan voittaa Ravintolan asiakaspalvelija -kategorian.
Klo 19.40: Ammattikeittiön kokki -sarjan PRO-voittaja vuosimallia 2023 on Arkean Teppo Vahtera, Puolalan koulun kokki Turusta.
Klo 19.37: Nyt kuultiin illan tähän saakka raikuvimmat aplodit! Kylmän keittiön päällikkönä ja kokkina helsinkiläisessä ravintola Nokassa työskentelevä Fanni Polón sai Kaapelitehtaan raikumaan. Polón palkitaan Ravintolan kokki -sarjan PRO-palkinnolla.
Klo 19.33: Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymän Jyri Bemerståhl voittaa opettajasarjan. Nyt on aihetta juhlaan, joskaan pikkutunneille asti ei auta bailata: ammattiopettajan arki jatkuu aamulla sorvin ääressä Mäntsälässä.
Klo 19.25: Kahvilan työntekijän PRO-palkinnon voitti Espresso House Itiksen Eve Kormilainen Helsingistä. Lavalla nyt tasavallan presidentti Sauli Niinistö (Jarkko Tammisen imitoimana).
Klo 19.22: Kim Mustonen omistaa Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari -sarjan voittonsa Antti Lukkarille. ”Hän oli esikuvani”, Mustonen sanoo tunteikkaassa puheenvuorossaan. Mustonen on nizzalaisen Pure & V -ravintolan keittiömestari.
Klo 19.18: Ammattikeittiön työntekijä -sarjan voittaa Hilkka Anttila, Seinäjoen Seamk-kampustalon kassatarjoilija Sodexolta. Yleisö on lämmennyt, aplodit ovat raikuvat!
Klo 19.12: Ensimmäisenä jaetaan uuden PRO-sarjan palkinto: Tulokas-kategorian voitto menee Mikkeliin, Kirjalan kahvipaahtimon baristalle Anna Siitarille.
Klo 19.08: Ennen palkintojenjakoa pidettiin hiljainen hetki tammikuun alussa menehtyneen keittiömestari Antti Lukkarin (1993–2023) muistoksi.
Klo 18.54: Kohta jaetaan palkinnot! Merikaapelihalli väreilee jännityksestä.
Klo 18.37: Gaalan juontavat koomikot Krisse Salminen ja Jarkko Tamminen. Salminen otti kaiken irti ja asteli lavalle kahteen otteeseen. Video toisesta, kieltämättä näyttävästä sisääntulosta katseltavissa Avecin instatarinoissa.
Klo 18.12: Tupa alkaa olla täynnä. Avecin Teemu Leminen otti pihteihinsä neljä kiinnostavaa gaalavierasta: käy katsomassa Samuil Angelovin, Greta Grönholmin, Markku Ojalan ja Pekka Terävän haastattelut Avecin Instagram-tarinoista!
klo 17.07: Täällä ollaan. Kaapelitehdas on muuntautunut gaalakuntoon, ja ovet on avattu ensimmäisille vieraille.
18.1. klo 11.30: Gaalapäivä! Tänään palkitaan muun muassa ravintoloiden, baarien ja kahviloiden parhaita ammattilaisia. Katso finalistien esittelyt täältä. Avec lähettää palkintojenjaon suorana Facebookissa kello 19.05 alkaen.
Viime vuonna PRO-gaalan kuningatar oli Marjo Niskanen, joka nousi voittonsa jälkeen valtakunnalliseen tietoisuuteen ja kutsuttiin hullun vuotensa päätteeksi Linnan juhliin.
Tässä parhaat kuvat viime vuoden gaalasta ja oma kuvajuttunsa pukuloistosta. Yllätysartisti Stig antoi Avecille haastattelun ravintolatottumuksistaan. Kukakohan tänä vuonna gaalassa esiintyy?
17.1. klo 14.35: Tätä tekstiseurantaa päivittää Avecin digituottaja Jaakko Sandqvist. Tervetuloa mukaan!
Gaalapäivä koittaa huomenna. Sujuvalla suunnittelulla ja huolellisella valmistelulla varmistetaan tapahtuman sujuva kulku. PRO-gaalan tuottaja Erika Laine on käynyt tapahtuman yksityiskohtia läpi viikkojen ajan.
”Pienimmätkin asiat vaikuttavat kokonaisuuteen, ja siksi läpikäynti aloitetaan hyvissä ajoin. Tämä työ vaatii tietynlaista hulluutta ja kutsumusta, jotta jaksat käydä asiat monta kertaa läpi etukäteen”, Laine kertoo Avecille.
PRO-gaala järjestetään Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa. Viime vuoteen verrattuna luvassa on hitusen rennompi gaala.
”Gaalanomaisesti tyylikästä, mutta ei jäykkää pönötystä”, Laine muotoilee.
Palkintojenjaossa lavalle nousemista ja sieltä poistumista koordinoidaan aikaisempaa jämptimmin. Se säästää aikaa, eikä ihmisiä odotuteta.
Yksi kuitenkin pysyy.
”Ruokaa ja juomaa tulee olemaan paljon, ihan niin kuin ennenkin”, Laine nauraa.
PRO-finalistit 2023
Ammattikeittiön kokki
Mari Peippo, Ruokakello, Unica, Turku
VOITTAJA: Teppo Vahtera, Arkea, Turku
Sonja Veija, Sahara, Leijona Catering, Helsinki
Ammattikeittiön päällikkö
VOITTAJA: Minna Gehör, Juvenes, Oulu
Sanna Nummela, ISS, Pirkkala
Sauli Sillanmäki, Pajulahden liikuntakeskus, Kanresta, Nastola
Ammattikeittiön tuotekehittäjä
Leena Hjort, Kaarea, Turku
Aki Scheiman, Palmia, Helsinki
VOITTAJA: Jukka Turta, Päijät-Hämeen Ateriapalvelu, Lahti
Ammattikeittiön työntekijä
VOITTAJA: Hilkka Anttila, SEAMK kampustalo, Sodexo, Seinäjoki
Miia Kainua-Baggström, KV2, Antell, Vantaa
Nella Taipola, Båx, Kanresta, Helsinki
Ravintolan keittiöpäällikkö tai -mestari
Mika Jokela, Finlandia-talo, Helsinki
Kevin Manu, Boon Nam, Helsinki
VOITTAJA: Kim Mustonen, Pure & V, Nizza
Ravintolan kokki
Joona Holm, Gustav, Rovaniemi
VOITTAJA: Fanni Polón, Nokka, Helsinki
Tarmo Savolainen, Pöllöwaari, Jyväskylä
Ravintolapäällikkö
Hilkka Lahtinen-Ojala, Scandic Helsinki Aviapolis, Vantaa
VOITTAJA: Noora Luojus, Kansallisooppera, Restel, Helsinki
Iida Paloniemi, Friends & Burgers, NoHo, Oulu
Baarimestari
Liisa Lindroos, Bar Bardem, Helsinki
Jaako Louhi, Krapi, Tuusula
VOITTAJA: Mikko Rauman, G Livelab, Helsinki
Hovimestari tai sommelier
Tuomo Poukkanen, Helsingin Suomalainen Klubi, Helsinki
Kristina Rosenberg, Eckerö Line
VOITTAJA: Andrey Sorokin, Carelia, Helsinki
Kahvilan työntekijä
VOITTAJA: Eve Kormilainen, Espresso House, Helsinki
Anita Peksiev, Pauligin kulma, Juvenes ja Barona, Helsinki
Kishor Shahi, Nordea Vallila, ISS, Helsinki
Ravintolan asiakaspalvelija
VOITTAJA: Mustafa Alpaslan, Clarion, Helsinki
Mikko Kummala, Vinho, Turku
Jonna Suojasalmi, Janoinen Lohi, Helsinki
Yrittäjä
VOITTAJA: Kim Heiniö, Soupster, Helsinki
Maila ja Erkki Sinervaara, Tallbo-ravintolat, Rauma
Laura ja Pekka Yli-Houhala, Siipiweikot, Tampere
Innovaatio
Atso, Antell
VOITTAJA: Kalamuru, Lagerblad Foods
Prego Booking, Muru-konserni
Vastuullisuus
The Barö, Inkoo
Mission Positive Handprint, Laurea (Uusimaa), Jamk (Keski-Suomi), Savonia (Pohjois-Savo)
VOITTAJA: Ravintola Nolla, Helsinki
Tulokas
Santeri Menna, Konstan Möljä, Helsinki
Rasmus Roiko, Metro Areena, Restel, Espoo
VOITTAJA: Anna Siitari, Kirjalan Kahvipaahtimo, Mikkeli
Opettaja
VOITTAJA: Jyri Bemerståhl, Keuda, Mäntsälä
Tomi Hiltunen, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, Jyväskylä
Pekka Soive, Haaga-Helia, Helsinki
PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja
Aromi-lehti palkitsee Suomen ammattikeittiöiden ja ravintoloiden parhaat ammattilaiset PRO-gaalassa 18.1.2023. PRO-palkinnot jaetaan jo 21:nnetta kertaa. Aromi ja Avec kuuluvat samaan Keskisuomalainen-konserniin.