PRO-palkinnot

PRO-finalistit esittelyssä: Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö

Aromi-lehti palkitsee keittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-tunnustuspalkinnoilla, jotka jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta 2023. Tässä jutussa esittelemme PRO-finalistit kolmesta ravintoloihin liittyvästä sarjasta.

Kannusta suosikkiasi! Finalisteja voi käydä kannustamassa 15. joulukuuta saakka osoitteessa propalkinnot.fi. Tuomaristo saa kaikki kannatuslauseet ja -äänet tiedoksi ja ne vaikuttavat voittajan valintaan.

Alla lyhyet kuvaukset PRO-finalisteista. Harmaalla pohjalla finalistien luonnehdintoja itsestään.

LUE MYÖS: Tässä ovat kaikki PRO-finalistit 2023!

Ravintolan keittiöpäällikkö/-mestari

Mika Jokela

Keittiöpäällikkö, Finlandia-talo, Helsinki

Jokelaan henkilöityy Finlandia-talon ruoka. Hän vastaa kokonaisuudesta niin talon perusparannuksen aikana Pikku-Finlandiassa kuin taas sen jälkeen päätalossa. Fokus on jo tulevaisuudessa. Jokelan lupaus on tuottaa unohtumattomia ruokakokemuksia, jotka kohottavat tilaisuuden luonnetta. Hän nauttii niin taiteellisesta vapaudesta kuin onnistuneesta tiimityöstäkin. Kun tiiminrakennus on onnistunut, jäljelle jää hyvän fiiliksen ylläpito. Alalle kaivataan positiivista virettä, ei voivottelua!

”Tapahtumajärjestäjät voivat minun johdollani luottaa siihen, että keittiö hoitaa tonttinsa. Mieleen ovat jääneet Chaîne de Rotisseurs’in kapitulien Grand dinnerit. Jos jossain tilaisuudessa on vaativa kohderyhmä niin niissä. On upea tunne, kun koko tiimi saa sen arvostuksen, minkä ansaitseekin. Unohtumaton ilta oli sekin, kun koko seurue nousi prinsessa Viktorian johdolla seisaalleen taputtamaan Suomen Ruotsin-suurlähetystön illallisella.”

Kevin Manu

Keittiöpäällikkö/osakas, Restaurant Boon Nam, Helsinki

Ravintola-alan uransa Irlannissa vuonna 2006 aloittanut Manu tuli Suomeen ja Farangiin vuonna 2013. Vuonna 2020 hän oli mukana avaamassa Boon Namia uuden tiimin kanssa. Tiimistä huolehtiminen onkin keittiöpäällikön ykkösasia. Yhdessä joukkue luo makuelämyksiä asiakkaille. Tutustuminen uusiin ruokakulttuureihin ja makuihin pitävät Manun vireessä.

”Paras saamani palaute: ’Jos tämä jäisi viimeiseksi ateriakseni, kuolisin onnellisena.’ Haluan omalla esimerkilläni näyttää muille ulkomaalaistaustaisille, mitä kovalla työllä ja määrätietoisuudella voi saada aikaan jopa pandemia-aikana. Pandemian jälkeen mitään ei ole varaa pitää itsestään selvänä ravintola-alalla.”

Kim Mustonen

Keittiömestari, Pure & V, Nizza

33-vuotias Mustonen on kiertänyt maailman keittiöitä hengästyttävään tahtiin. Hän on päätynyt Nizzaan Helsingin, Lontoon, New Yorkin, Kööpenhaminan ja Tukholman tähtiravintoloiden kautta. Pure & V:ssä parasta on ainutlaatuisten Nordic-ruokaelämysten luominen. Mustonen luo menun ja pitää yllä päivittäistä laatua suoraan tuottajilta tai torilta noudettujen raaka-aineiden varassa. Vastuullisen ruuanlaiton ohessa Mustonen pitää tärkeimpänä muiden inspiroimista.

”Haluan tehdä kunniaa suomalaiselle ravintolakulttuurille ja saada sille huomiota myös kansainvälisesti. PRO-voittajana saisin ääneni kuulumaan paremmin ja voisin olla esimerkkinä muille. Paras palaute on, kun vieras palaa uudelleen syömään pitkänkin välimatkan päästä. Kokkina pyrin olemaan trendien edellä.”

Ravintolan kokki

Joona Holm

Keittiön vuoropäällikkö, Gustav Kitchen & Bar, Rovaniemi

Keminmaassa viisi vuotta sitten kokin uransa aloittanut Holm kierteli pohjoisen ravintoloita, kunnes pääsi heinäkuussa 2020 Rovaniemelle avaamaan nykyistä työpaikkaansa. Hänestä tuli kovan työskentelyn ja intohimon seurauksena keittiön vuoropäällikkö, joka kantaa vastuun kaikesta omassa vuorossaan. Parasta hänestä on saada tehdä rakkaudella ruokaa, olla luova, omanlainen, kekseliäs ja voida kehittyä jatkuvasti.

”Olisin hyvä valinta PRO-voittajaksi, koska pyrin koko ajan olemaan paras versio itsestäni. Teen työtä intohimolla. Olen innovatiivinen, sosiaalinen, kokeilunhaluinen ja utelias – pieni pilke silmäkulmassa. Haluan oppia, kehittyä ja kehittää. Olen saanut lyhyessä ajassa paljon vastuuta, edennyt urallani ja ehtinyt nähdä ravintola-alan monta eri puolta.”

Fanni Polón

Kylmän keittiön päällikkö / kokki, Ravintola Nokka, Helsinki

Polón vastaa ravintola Nokan kylmän keittiön toiminnasta. Hän on isossa roolissa vastuullisen keittotaidon tuomisessa käytäntöön lähtien talon ’nokasta häntään’ -ideologiasta. Keittiötyössä tärkeintä on raaka-aineen kunnioitus, hävikin minimoiminen ja vastuulliset raaka-ainevalinnat. Aikanaan työharjoittelu unkarilaisessa tähtiravintolassa sai palon keittämiseen roihahtamaan, ja sittemmin Polón on käyttänyt hyväkseen kaikki mahdollisuudet oppia lisää, opiskellen myös Paul Bocuse Institutissa.

”Yksi parhaista asioista työssäni on siihen kuuluva vastuu. Vastuun ottaminen annosten suunnittelusta, laadusta sekä reseptiikan tekemisestä on minulle mielekästä, kehittävää ja mielenkiintoista. Voin käyttää siinä luovuuttani, tutkia uusia raaka-aineita ja tekniikoita – ja opettaa oppimani koko tiimille. Näin kehitämme yhdessä ravintolan ruokatuotetta.”

Tarmo Savolainen

Kokki, Ravintola Pöllöwaari, Jyväskylä

Savolainen on aloittanut legendaarisen Pöllöwaarin kokkina vuonna 1988. Hän työskentelee lämpimän keittiön puolella ja kantaa yhteisvastuuta keittiön kokonaisvaltaisesta toiminnasta. Tärkeintä työssä on mahdollisuus työskennellä tasokkaassa ravintolassa taitavien työkavereiden ja työnantajien kanssa. Savolaisen saa jaksamaan työn luovuus: hän pääsee toteuttamaan itseään ja omia visioitaan. Hän on alan konkari: ensimmäisessä ravintola-alan työpaikassaan hän aloitti jo vuonna 1979.

”Työkavereiden mukaan olen hyvä hengenluoja työpaikalla. Luon työyhteisöön rentoutta ja hyvää ilmapiiriä huumorintajun avulla. Olen ahkera ja periksiantamaton. On ihan parasta, että saan tehdä mielekästä työtä, josta aidosti pidän.”

Ravintolapäällikkö

Hilkka Lahtinen-Ojala

F&B Manager, Scandic Helsinki Aviacongress & Scandic Helsinki Aviapolis, Vantaa

Lahtinen-Ojalan monipolviselle uralle mahtuu lentokenttää ja laivaa mutta myös Michelin-ravintola ja useampi vuosi kokouspalveluissa. Nyt hän johtaa kahden ympäri vuorokauden aktiivisen hotellin ravintola- ja kokoustoimintaa. Lahtinen-Ojala luonnehtii työtään ennen kaikkea tiimin onnistumisen mahdollistamiseksi. Hänelle tärkeintä työssä ovat ihmiset, niin työntekijät kuin asiakkaat, ja hän kuvaileekin olevansa ihmisläheinen johtaja.

”Uskon, että kun pidän tiimistäni huolen, he huolehtivat asiakkaista. Kannustan aina uusiin ideoihin ja yrittämään. Virheiden pelko tappaa luovuuden, minun kanssani on turvallista kokeilla kaikkea. Parasta työssäni on saada ihmiset ympärilläni loistamaan! Tiimi näyttää vahvuutensa vasta vaikeissa paikoissa.”

Noora Luojus

Ravintolatoimenpäällikkö, Suomen kansallisooppera ja -baletti, Restel Ravintolat, Helsinki

Luojus vastaa Suomen kansallisoopperan ja -baletin ravintolapalveluista. Hän suhtautuu alaan ja työhönsä intohimoisesti ja uteliaasti ja kuvailee itseään esimerkillä johtavaksi työmyyräksi. Astuminen legendaarisen talon ravintolatoimenpäälliköksi oli ammatillisesti hyvin haastava ja kasvattava kokemus. Luojus haluaa jatkossakin edistää tuloksellista ja tunneälykästä johtamiskulttuuria alalla, jolla ihminen on keskiössä.

”Täytyy olla hieman hullu, että rakastaa tätä alaa. Asiakkaat ja työyhteisö antavat uskomatonta energiaa, tapahtumien suunnittelu ja toteuttaminen on luovaa, ja rakastan päästä haastamaan itseäni ja tiimiäni päivästä toiseen. Jokainen päivä on suuri seikkailu. Tärkeintä minulle ovat ihmiset; ilman ihanaa työyhteisöä ja ihmisiä meillä ei ole mitään.”

Iida Paloniemi

Ravintolapäällikkö, Friends & Brgrs, NoHo Partners, Oulu

Paloniemi on vastannut yli kolme vuotta Oulun Friends & Brgrsin toiminnasta. Hän kokee olevansa tärkeässä roolissa esihenkilönä, joka voi tarjota monelle nuorelle parhaan ensimmäisen työ­paikan. Paloniemi johtaa omalla esi­merkillä henkilökunnasta huolehtien. Hän toivoo voivansa edetä kasvavassa yrityksessä ja pääsevänsä vaikuttamaan vielä laajemmin siihen, mitä yrityksessä tapahtuu.

"Parhaalta tuntunut palaute on tullut työntekijöiden suusta. Se, että olen työssäni onnistunut niin, että he viihtyvät ja ovat motivoituneita, on erittäin tärkeää. Se tekee omasta työstäni merkityksellistä. Tiimini kannattaa minua PRO-palkinnon saajaksi, ja se on minulle todella iso juttu."

PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi