PRO-palkinnot

PRO-finalistit esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä

Aromi-lehti palkitsee keittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-tunnustuspalkinnoilla, jotka jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta 2023. Tässä jutussa esittelemme ammattikeittiöön liittyvien sarjojen PRO-finalistit.

Kannusta suosikkiasi! Finalisteja voi käydä kannustamassa 15. joulukuuta saakka osoitteessa propalkinnot.fi. Tuomaristo saa kaikki kannatuslauseet ja -äänet tiedoksi ja ne vaikuttavat voittajan valintaan.

Alla lyhyet kuvaukset PRO-finalisteista. Harmaalla pohjalla finalistien itsensä ja suosittelijoiden kirjoittamia luonnehdintoja.

LUE MYÖS: Tässä ovat kaikki PRO-finalistit 2023!

PRO-finalistit 2023: Ammattikeittiön kokki

Mari Peippo

Kokki, Ruokakello, Unica, Turku

Lounasruokalan kokin työnkuva on monipuolinen: Peippo valmistaa ruokaa ja auttaa kassalla ja muissa

tehtävissä. Raaka-ainetilauksista huolehtiminen, omavalvonta ja ruokalistasuunnittelu kuuluvat myös työhön. Avokeittiössä pääsee kohtaamaan asiakkaat ja saa suoraa palautetta. Tavoite on aina maukas lounas, ja erityisruokavalion saa vaikka yksi asiakas. Iso osa Peipon onnistunutta työpäivää on toimiva työympäristö ja työkaverit.

”Olen helposti lähestyttävä, tulen hyvin toimeen niin nuorten kuin aikuisten kanssa. Olen tarkka, vastuuntuntoinen, joustava ja toiset huomioonottava. Kannustan ja välitän taitoni ja tietoni nuorille. Osaan tehdä nopeasti päätöksiä ja hoitaa hommat, jos suunnitelmat muuttuvat lennossa.”

Teppo Vahtera

Kokki, Puolalan koulu, Arkea, Turku

Vahteralla on erikoinen toimenkuva: hän työskentelee Arkean koulu- ja päiväkotikohteiden kiertävänä kokkina. Hänen tehtävänsä on tulipalojen sammuttelua kahdeksassa toimipisteessä. Elokuusta 2022 lähtien Vahtera on ollut Puolalan koulussa, jossa tehdään lounas kahdeksaan päiväkotiin ja kahteen kouluun sekä päivällinen neljään vuoropäiväkotiin. Hän osallistuu kaikkiin keittiön töihin ja pyrkii olemaan tukena vastavalmistuneille ja uusille työntekijöille.

”Koen onnistuneeni työssäni, koska moni paikka on pyytänyt minua vakituiseksi työntekijäksi. Eräs työviikonloppu on jäänyt mieleen. Olin ainut vakituinen työntekijä kuuden sijaisen lisäksi. Jouduin miettimään tarkasti, missä järjestyksessä työt tehdään ja ketä pystyn auttamaan. Valmistimme päivän aikana lounaan, välipalan, päivällisen ja iltapalan, eikä koko viikonlopusta tullut reklamaatiota.”

Sonja Veija

Kokki, Varuskuntaravintola Sahara, Leijona Catering, Helsinki

Veijalle on kunnia palvella puolustusvoimien henkilökuntaa ja varusmiehiä. Santahamina on ainutlaatuinen työympäristö ja työaika miellyttävästi aamupainotteinen. Hyvä työilmapiiri, yhteishenki ja tiimityöskentely ovat työn suola. Päivittäisen työn ohessa Veija vetää keväisin ja syksyisin varusmiehille sotilaskeittäjäkurssin.

”Toimin esimerkillisesti työssäni. Ajattelen aina yhteistä etua, kuinka koko tiimi selviää haasteista. Pystyn selviytymään kiperistäkin tilanteista priorisoimalla asioita. Uskallan pyytää apua tarvittaessa, pystyn myöntämään epäonnistumiseni ja ottamaan opiksi virheistäni.”

PRO-finalistit 2023: Ammattikeittiön työntekijä

Hilkka Anttila

Kassatarjoilija, SEAMK kampustalo, Sodexo, Seinäjoki

Anttila on tyytyväinen työhönsä, sillä hän on aina halunnut olla pullatäti. Työ on hyvin monipuolista, ja parasta siinä on aina iloisen Anttilan mukaan asiakkaiden kohtaaminen. Palkkaakin tärkeämpi on hyvä ja toimiva työyhteisö. Hän kokee vahvasti olevansa oikealla alalla ja tuntee niin ammattitaitoa kuin ammattiylpeyttäkin sen lisäksi, että nauttii työstään. ”Asiakas on aina 1.” Päivittäiset kävelyt ja luonnossa liikkuminen ovat Anttilan henkireikä.

”Pysy tuollaisena omana pirteänä itsenäsi, älä koskaan muutu.”
”En ole tavannut koskaan ihmistä, jolla on noin korkea työmoraali.”
”Tiedätkö millainen timantti olet; pomosi kannattaa pitää sinusta kynsin hampain kiinni.”

Miia Kainua-Baggström

Tarjoilija, KV2, Antell, Vantaa

Kainua-Baggström huolehtii ravin­tolasalista ja toimittaa edustustuotteet asiakkaalle. Lounaalla hänen vastuullaan on linjaston hoito. Tavan-omaisten rutiinitehtävien lisäksi Kainua-Baggströmin työhön kuuluvat esi­miehen sijaistaminen ja työssäoppijoiden ja opiskelijoiden valmentaminen. Parasta työssä on erilaisten ihmisten kohtaaminen. Kainua-Baggström nauttii tekemisen meiningistä työpaikalla.

”Olen tunnollinen ja tarkka vastuunkantaja. Moniosaajana pystyn hoitamaan erilaisia työtehtäviä. Otan muut huomioon ja autan ja opastan tarvittaessa. Kannan vastuuta ja pidän yllä hyvää työilmapiiriä. Olen iloinen asiakaspalvelija, jolle hyvä maku on kaikessa toiminnassa tärkeää.”

Nella Taipola

Vuoropäällikkö, Ravintola Båx, Kanresta, Helsinki

Aiemmin sairaalakahviloissa työskennellyt Taipola vastaa business parkissa Ilmalassa sijaitsevassa Båxissa salin toiminnasta ja myyntipalvelusta, mikä tarkoittaa tiivistä yhteydenpitoa asiakasyritysten ja keittiön välillä. Työssä parasta on oma tiimi, jonka kanssa on hauskaa tehdä töitä. Työkaverit puolestaan arvostavat Taipolan roolia tiimihengen luojana. Taipola uskoo, että työntekijöiden hyvä fiilis välittyy asiakkaille.

”Laitan asioita usein onnistumaan pikaisellakin varoitusajalla. Kokoustarjoilumyynti on iso osa työtäni ja minulle mieluisaa, pidän sen tuomasta vastuusta ja vuorovaikutuksesta asiakkaiden kanssa. Otan mielelläni vastuuta, ja luottamus tuo työhöni merkityksellisyyttä. Tulevaisuudessa pääsen toivottavasti hyödyntämään ravintola-alan oppejani tapahtumatuottajana.”

PRO-finalistit 2023: Ammattikeittiön päällikkö

Minna Gehör

Ravintola- ja tapahtumapäällikkö, Juvenes, Oulu

Gehörin työura alkoi Napapiiriltä vuonna 1993. Nykyisessä työssään Gehör aloitti 2017. Hän toimii kahden ravintolan ravintolapäällikkönä sekä vastaa Juveneksen yhdeksästä toimipisteestä Oulun yliopistolla. Tärkeintä työssä on organisoida jokainen päivä niin, että asiakkaat saavat mahdollisimman hyvää palvelua. On tärkeää myös, että henkilökunta tietää, että heidän työtään arvostetaan. Vaihtuviin tilanteisiin reagoinnissa onnistuminen auttaa jaksamaan päivästä toiseen.

”Mieleenpainuvimpia töitäni on ollut ensimmäisen tohtoripromootion järjestäminen. Olisin hyvä PRO-voittaja, sillä olen kehittynyt vuosien varrella vahvaksi ja taitavaksi ammattilaiseksi. Saan omalla esimerkilläni henkilökunnan antamaan parhaansa työssään sekä heidän kunnioituksen.”

Sanna Nummela

Palvelupäällikkö, ISS Palvelut, Tampere

Nummelan ura ISS Palveluissa on alkanut 2011, mutta kaikkiaan työvuosia on kertynyt yli 30 moninaisissa ravintola-alan tehtävissä. Palvelupäällikkönä kuntapuolella parasta on, että päivät ovat vaihtelevia ja töitä saa tehdä mahtavan tiimin kanssa. Nummela kokee saaneensa aina uusia haasteita, kun on niitä kaivannut. Seuraavien haasteiden aika on restonomiopintojen valmistuttua. Tuleviksi trendeiksi Nummela nimeää kemikaalivapaan siivouksen ja ilmastoreilun ruuan.

”Nummela on ihan huippu ammattilainen. Hän hallitsee isotkin kokonaisuudet, on raudanluja roolissaan, mutta kuitenkin inhimillinen ja empaattinen, kohtaa työntekijänsä suurella sydämellä.” Näin Nummelaa kiitti entinen työntekijä.

Sauli Sillanmäki

Keittiöpäällikkö, Pajulahden liikuntakeskus, Kanresta, Nastola

Rokkikokki Sillanmäki työskentelee talvet urheilijoiden keittiömestarina ja vaihtaa kesäisin festivaalikeikkoihin. Sillanmäki on ottanut vastuun muun muassa Provinssirockin ja Ruisrockin ruokatuotannosta. Tärkeimpänä tehtävänään hän pitää turvallisen ja viihtyisän työympäristön luomista sekä työntekijöiden vahvuuksien tunnistamista. Itseään hän on kehittänyt suorittamalla työn ohessa keittiömestarin, dieettikokin, kondiittorin ja myynnin ammattitutkinnot.

”Festivaalikeikoilla sain palautetta alaisiltani: ’Tulen ensi kesänä uudestaan, jos sinäkin tulet.’ Myös muutama kunnialla maaliin viety tilaisuus Pajulahdessa on jäänyt mieleen. Kun olen illallisten yhteydessä esitellyt ruuat tarinoineen ja kertonut yrityksemme taustasta, olen saanut valtavat taputukset.”

PRO-finalistit 2023: Ammattikeittiön tuotekehittäjä

Leena Hjort

Ravitsemusasiantuntija, Kaarea, toimialue Varsinais-Suomessa

Hjort aloitti 20 vuotta sitten sairaalaympyröissä ravitsemuksen ammattilaisena. Ravitsemistyönjohtajasta tuli vakinainen ravitsemusasiantuntija 2009, ja nyt Kaarean listoilla hänen työnsä painottuu erityisruokavalioiden kehittämiseen. Se voi olla isojen linjojen vetämistä, mutta myös yksittäisille ruokailijoille räätälöityjä ruokavalioita. Työn merkityksellisyys on noussut uuteen valoon vastuullisuuden pohdinnan myötä.

”Onnistumisiini lasken palon, joka työn tekemisessä on säilynyt. Tehtäviin on mielekästä tarttua ja kokemani organisaatiomuutokset ovat tuoneet hyvää vaihtelua. Tuntuu hyvältä ammattikunnan puolesta saada tällaista näkyvyyttä. Pidän yhteisöllisyydestä, joka on muodostunut ruokapalveluissa työskentelevien kollegoiden kanssa ympäri Suomea.”

Aki Scheiman

Tuotekehittäjä, Palmia, Helsinki

Scheiman suhtautuu intohimoisesti työhönsä koulu-, hoiva- ja sairaalaruuan tuotekehittäjänä Palmialla. Ravintola-alan työkokemusta hänelle on kertynyt yli 20 vuotta. Hän pitää erittäin mieluisana työtään, johon kuuluu muun muassa reseptien luonti ja valmistusprosessien kehittäminen sekä erilaiset kehitysprojektit ja hankkeet. Erityisen hienoa on ollut päästä kehittämään kouluruokaa ja trendinmukaisia kasvisruokareseptejä.

”Urani mieleenpainuvin kokemus on ollut ison tuotantolaitoksen käynnistäminen kokonaan uusilla resepteillä ja sen kehityksessä onnistuminen. Ehdottomasti parasta työssäni on syöty ruoka ja tyytyväinen asiakas.”

Jukka Turta

Tuotekehityspäällikkö, Päijät-Hämeen Ateriapalvelut, Lahti

Turta on vetänyt Päijät-Hämeen Ateriapalveluiden tuotekehitystiimiä vuodesta 2019 ja tehnyt sitä ennen monipolvisen uran eri kokoisten kattiloiden äärellä. Nyt keskiössä on kouluruoka. Turta pitää työtä merkityksellisenä niin koululaisten hyvinvoinnin kuin ruokakasvatuksen näkökulmasta. Hän uskoo, että korona palautti perusarvojen äärelle: kotimaisuus, ruokaketjun turvallisuus ja huoltovarmuus on nostettu pöydälle, ja siitä on hyvä ottaa koppi kehittämisessä.

”Haluan kehittää uutta kouluruokakulttuuria ja vuoropuhelua opetuksen järjestäjien kanssa. Lapsille kuuluu aito suomalainen ruoka, eikä sillä ole liikaa puolestapuhujia. Ammattialan arvostus syntyy tekijöiden ammattiylpeydestä. Sitä haluan olla nostamassa myös Suomen kokkimaajoukkueessa.”

PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja


Aromi-lehti jakaa horeca-alan PRO-tunnustuspalkinnot jo 21:nnetta kertaa. Avec ja Aromi kuuluvat samaan Keskisuomalainen-konserniin.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi