PRO-palkinnot

PRO-finalistit esittelyssä: Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus

Aromi-lehti palkitsee keittiö- ja ravintola-ammattilaisten parhaimmiston PRO-tunnustuspalkinnoilla, jotka jaetaan PRO-gaalassa Kaapelitehtaalla 18. tammikuuta 2023. Tässä jutussa esittelemme Yrittäjä-, Innovaatio- ja Vastuullisuus-sarjojen PRO-finalistit.

Kannusta suosikkiasi! Finalisteja voi käydä kannustamassa 15. joulukuuta saakka osoitteessa propalkinnot.fi. Tuomaristo saa kaikki kannatuslauseet ja -äänet tiedoksi ja ne vaikuttavat voittajan valintaan.

Alla lyhyet kuvaukset PRO-finalisteista. Harmaalla pohjalla finalistien luonnehdintoja itsestään.

LUE MYÖS: Tässä ovat kaikki PRO-finalistit 2023!

Yrittäjä

Kim Heiniö

Soupster Family, Helsinki

Heiniö perusti vuodenvaihteessa 1996–1997 yrityksen, joka on muuttanut helsinkiläistä ravintolaruokailua enemmän kuin monikaan muu. Nykyään 400 henkeä työllistävä yritys pyörii noin 25 miljoonan euron liikevaihdolla. Soupster tunnetaan ennen kaikkea cateringista ja Dylan-lounasravintoloista. Heiniön tavoitteena on tuottaa ihmisille hyvää fiilistä. Firman slogan on ollut jo 20 vuotta ”Good vibes are contagious”, ja se pätee edelleen, Heiniö toteaa.

”Nautin siitä, kun näen, miten henkilökunta toimii hyvällä meiningillä ja tekee yhteistyötä familyn eteen. Paras palaute on kuulla henkilökunnan olevan ylpeä omasta työpaikastaan. Teen asioita sydämellä ja minua lämmittää, kun näen muiden tekevän samaa. Korona-ajan yhteishenki ja välittämisen fiilis kosketti minua.”

Maila ja Erkki Sinervaara

Tallbo-ravintolat: Villa Tallbo, Savila, Nurkk Tratöör, Rauma

Sinervaarat perustivat Villa Tallbon 30 vuotta sitten. Yritys työllistää 10–12 henkeä, ja liikevaihto oli vuonna 2022 koronan jäljiltä noin 1,2 miljoonaa euroa. Liikeidean ydin ovat laadukkaat ravintolapalvelut idyllisissä ja persoonallisissa toimipisteissä. Kun Villa Tallbon saneeraus valmistui keskelle lamaa, oli siitä selviäminen melkoinen henkiinjäämistaistelu. Sittemmin toiminta on laajentunut ja mukaan ovat tulleet myös lapset. Nyt yrityksessä on menossa sukupolvenvaihdos.

”Haluamme tuottaa asiakkaillemme ainutkertaisia elämyksiä heidän elämänsä tärkeissä tapahtumissa ja kokea onnistumisen iloa hyvin hoidetusta työstä. Vuosien takaa tuttuja asiakkaita palvellessa tuntuu kuin mukava vieras olisi tullut kylään.”

Laura ja Pekka Yli-Houhala

Hot Wings, Siipiweikot-ravintolaketju, Tampere / Suomi

Siipiweikot juhlii 30-vuotista taivaltaan 2023. Pekka Yli-Houhalan perustamaa yritystä luotsaa nyt hänen tyttärensä. Perheyrityksen liikevaihto on kivunnut 7 miljoonaan euroon, ja työntekijöitä on noin 50. Toiminta perustuu kanansiipiin ja siipikastikkeisiin, joihin isä Yli-Houhala ihastui USA:ssa. Siipiweikot-

ravintoloita on kuusi, ja määrä on kasvussa. Kaupan ja ravintolan yhdistyminen sai lisäpotkua koronasta; Siipiweikot Mini -ravintolat Prismojen sisällä ovat osa kehitystä.

”Olemme perheyritys ja meille on tärkeää, että se näkyy kaikessa toiminnassamme. Hyvinvoiva henkilöstö on tärkein tavoitteemme. Koemme intohimoa levittää siipien ilosanomaa ympäri Suomen ja Euroopan. Paras palaute tulee vakioasiakkailta, joista moni käy meillä siivillä jo kolmannessa sukupolvessa.”

Innovaatio

Atso

Antell

Antellin tekoälysovellus Atso suunnittelee yksilöllisesti vaihtelevia ruokalistoja, auttaa optimoimaan ravintolan toimintaa ja toimimaan vastuullisesti. Se laatii ravintolakohtaiset ruokalistat yhdistelemällä ennakkoluulottomasti Antellin reseptipankkia sekä analysoimalla dataa ruokalajien menekistä, annoskoosta ja erityisruokavalioista. Atso ennustaa päivittäiset ruokailijamäärät ja auttaa siten vähentämään ruokahävikkiä.

”Atso tehostaa raaka-aineiden käyttöä ja parantaa ravintoloiden kannattavuutta. Ruokailijat puolestaan nauttivat monipuolisempia vaihtoehtoja. Tekoäly ottaa huomioon myös ruokailijoiden mieltymykset. Seuraavaksi hyödynnämme Atsolla ruokalajien hiilijalanjälkitietoa lounaslistojen laadinnassa ja annamme ruokailijoille mahdollisuuden pienentää hiilijalanjälkeään.”

Kalamuru

Lagerblad Foods

Kalan käyttöä edistävä innovaatio mahdollistaa vähemmän käytettyjen kalojen kuten särkikalojen ja silakan hyödyntämisen. Helppokäyttöiselle ja hyvin skaalautuvalle tuotteelle on kysyntää etenkin suurtalouskeittiössä, mutta laajemminkin horeca-sektorilla. Voisiko paistetusta kalamurusta olla tonnikalan haastajaksi? Tuote on kehitetty yhteistyössä Palmian kanssa.

”Meille on arvovalinta käyttää suomalaisia kalalajeja ja työllistää suomalaisia kalastajia. Tuottamalla eettistä lähiruokaa voimme omalta osaltamme edistää suomalaisen kalaraaka-aineen käyttöä suurkeittiössä.”

Prego Booking

Muru-konserni

Prego Booking herättelee ravintola-alaa digitaaliseen murrokseen. Menestyvä liiketoiminta edellyttää yrityksen hallussa olevan datan maksimaalista hyödyntämistä. Prego luo uusia liiketoimintakanavia, auttaa hallitsemaan varauksia paremmin, parantaa asiakaspalvelun laatua sekä säästää aikaa. Se kehittyy pöytävarausjärjestelmästä täydeksi toiminnanohjausjärjestelmäksi. Pregon avulla on mahdollista maksimoida ravintolan kapasiteetti.

”Ohjelmistoon pystytään ketterästi lisäämään uusia ominaisuuksia ja tuomaan tietoa muista järjestelmistä. Kehitämme ohjelmistoa ravintola-alan näkökulmasta – ravintoloitsijoilta ravintoloitsijoille. Asiakkaan digitaalinen polku ravintolaan tulee olemaan paljon muutakin kuin pelkkä pöytävaraus.”

Vastuullisuus

The Barö

Inkoo

Hotelli The Barö ja sen ravintola The Berg sitoutuvat jatkuvaan ympäristön ja sosiaalisen kestävyyden kehittämiseen. Vastuullisuus on lähtenyt jo suunnittelusta ja rakentamisesta ja on osa kaikkia toiminnan osa-alueita. Paikallinen yhteistyö on isossa roolissa. The Barö haluaa olla luomassa kestävää matkailualaa ja toteuttaa kestävän tulevaisuuden tavoitteita Green Key- ja Sustainable Travel -sertifioinnin sekä YK:n Agenda2030:n mukaisesti.

”Vähennämme toimintamme ympäristövaikutuksia ja työskentelemme aktiivisesti kestävän kehityksen edistämiseksi ja sosiaalisen kestävyyden puolesta ja suhtaudumme kielteisesti syrjintään. Pyrimme ylittämään kestävään kehitykseen liittyvien lakien ja asetusten vähimmäisvaatimukset.”

Mission Positive Handprint

Laurea-ammattikorkeakoulu (Uusimaa), Jyväskylän ammattikorkeakoulu (Keski-Suomi) ja Savonia-ammattikorkeakoulu (Pohjois-Savo)

Mission Positive Handprint -hankkeen tavoitteena on edistää ympäristö- ja vastuullisuusteemoja ravitsemisalalla sekä nostaa vastuullisesti toimivia ravintoloita kuluttajien tietoisuuteen. Kyseessä on ESR-hanke, jonka toteuttajia ovat Laurea-, Savonia- ja Jyväskylän ammattikorkeakoulut. Mukana on 30 pilottiravintolaa kolmesta maakunnasta, mutta hankkeen tulokset ja siinä syntyneet toimintamallit jaetaan kaikille halukkaille.

”Ravintolat valitsevat itse teemat, joihin keskittyvät. Tavoittelemme kansallista kattavuutta ravintola-alalla, ja hanke on tavoittanut kuukausittain tuhansia ihmisiä eri kanavissa. Otamme huomioon sosiaalisen, ekologisen ja taloudellisen näkökulman – kaikessa ravintoloiden ja asiakkaiden positiivista kädenjälkeä kasvattaen.”

Ravintola Nolla

Helsinki

Nollaa ajaa vastuullisuuteen tavoite muuttaa koko alaa vastuullisemmaksi. On pakko ajatella ympäristöä, ja työn helpottamiseksi Nolla on luonut oman kestävän kehityksen käsikirjan. Ruuan kulkemat kilometrit on minimoitu, esimerkiksi kaikki kasvikset tulevat alle sadan kilometrin säteeltä. Luomun osuudeksi on määritelty vähintään 90 prosenttia. Nolla suosii kasviksia, villikalaa ja riistaa. Eläimet hyödynnetään nokasta häntään. Alkuperä, sesonki ja tuotantotapa ratkaisevat.

”Vastuullisuudesta ei meillä palkita, se on normi. Koko Nollan idea perustuu haluun muuttaa ravintola-alan toimintatapoja. Uskomme, että on mahdollista pyörittää menestyksekkäästi ravintolaa, joka pyrkii nollahävikkiin ja kestäviin arvoihin. Esimerkiksi otsonoidun veden käyttöönotto vähensi puhdistusaineiden käyttöämme puoleen.”

PRO-finalistit 2023 esittelyssä: Ammattikeittiön kokki, työntekijä, päällikkö ja tuotekehittäjä | Ravintolan keittiöpäällikkö/mestari, kokki, ravintolapäällikkö | Baarimestari, hovimestari/sommelier, kahvilan työntekijä, ravintolan asiakaspalvelu | Yrittäjä, innovaatio, vastuullisuus | Tulokas, opettaja


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi