1. Näetkö myllerrykset mahdollisuuksina?
Nyt voi olla oiva aika miettiä yrittäjyyttä, sillä ravintola-alalla on pula työntekijöistä ja sen myötä tehtävänkuvat ja ammattinimikkeet ovat myllerryksessä. Näin ajattelevat yrittäjäsparraajat Rosanna Marila ja Sanna Wallenius. He ovat kirjoittaneet yrittäjille kirjan Lisää liksaa! Itsensätyöllistäjän tsemppikirja parempiin palkkioihin. Marila ja Walleniusovat huomanneet, että yrittäjyyteen liittyy usein turhia pelkoja.
”Murros voi tuntua pelottavalta mutta tarjota myös mielettömiä mahdollisuuksia. Yrittäjyyteen tarvitaan rohkeutta ja oma-aloitteisuutta.”
2. Hallitsetko skenaarioiden suunnittelun?
Yrittäjäksi aikovan ei kannata sännätä soitellen sotaan. Marila ja Wallenius painottavat etukäteissuunnittelun ja laskelmien tekemisen tärkeyttä.
Liiketoiminnassa on aina hiljaisempia aikoja, joten niiden varalle on syytä tehdä laskelmia ja miettiä hyvissä ajoin vaihtoehtoinen liiketoimintamalli. Suunnitelmia ei tarvitse tehdä yksin, apua saa esimerkiksi Uusyrityskeskuksesta.
3. Rohkenetko hinnoitella kannattavasti?
Suomalaiset eivät tykkää puhua rahasta, mutta yrittäjälle se on must. Oman työn arvo on uskallettava kertoa asiakkaalle.
”Moni yrittäjä ei huomioi, paljonko työn tekemiseen menee aikaa, ja laskuttaa vain myymistään tuotteista ja palveluista. Yrittäjä maksaa muiden kulujen lisäksi myös oman eläkkeen ja työterveyden. Niidenkin kustannukset on huomioitava hinnoittelussa.”
4. Siedätkö riskejä?
Yrittäjyys ja varma tulo ei ole realistinen yhtälö, sillä riskit kuuluvat yrittäjyyteen. Heikoin lenkki suomalaisessa yhteiskunnassa on yrittäjän kannalta Marilan ja Walleniuksen mukaan sosiaaliturva. Jos työt loppuvat, yrittäjä voi jäädä tyhjän päälle. Riskejä ei kannata kuitenkaan pelätä liikaa.
”Riskien kanssa oppii elämään ja palkinnoksi saa vapauden. Sitä paitsi, onko varmaa työpaikkaa enää olemassa”, he kysyvät.
5. Osaatko delegoida?
Yksinyrittäjän on syytä verkostoitua. Olennaista on ymmärtää, että toinen yrittäjä ei ole vihollinen, Marila ja Wallenius muistuttavat. He ovat itse elävä esimerkki kahden samalla alalla toimivan yrittäjän toimivasta yhteistyöstä.
”Delegointi on myös järkevää, sillä kirjanpito hoituu taatusti ammattilaiselta itseä paremmin.”
6. Näytkö verkossa?
Itsestään on uskallettava pitää ääntä, mutta se ei tarkoita sitä, että itsensä on tuupattava joka paikkaan tai käytettävä hurjia summia mainontaan. Tärkeintä on, että yritys löytyy verkosta.
”Jos on verkossa musta aukko, se herättää epäilyksiä. Ainakin yksi sivu pitäisi löytyä googlaamalla, ellei kyseessä ole salakapakka. Sosiaalisen me-dian kanavat ja sisällöntuotanto kannattaa suunnitella etukenossa. Verkkotekemiseen on onneksi paljon digitaalisia palveluita, jotka säästävät aikaa ja rahaa.”
7. Oletko sanasi mittainen?
Yrittäjän on oltava työnsä ja hintansa arvoinen – ei välttämättä maailman paras. Marilan ja Walleniuksen mukaan asiakkaiden luottamuksen hankkimisessa on kyse yksinkertaisista asioista, kuten siitä, että pitää sanansa.
”Keikkatyöläinen voi erottautua positiivisesti sillä, että hoitaa työt aikataulussa.”
Jämäkkyyttä tarvitaan myös itsensä johtamiseen.
”Omista rajoista ja lomista on pidettävä kiinni. Yrittäjä vastaa itse omasta jaksamisestaan.”
8. Joustaako suunnitelmasi?
Jos yrittäjyydessä tulee seinä vastaan eikä tarvittavia tuloja saa millään konstilla kasaan, on oltava valmis tekemään muutoksia.
”Työnkuvaa voi aina fiksata. Ei samalla toimenkuvalla tarvitse mennä hautaan saakka.”
Marila ja Wallenius kannustavat muutoinkin luovaan ajatteluun ja yhdessä ideointiin.
”Jos on utelias ihminen ja haluaa kehittää itseään, on yrittäjyys mahtava vaihtoehto. Se voi olla avain oman näköiseen elämään.”
Kompastutko näihin?
Laistat suunnittelusta
Yrityksen perustaminen ei ole vaikeaa, mutta ilman suunnittelua voi käydä huonosti. Pyydä apua yritysidean ja liiketoimintasuunnitelman hiomiseen. Panosta budjetointiin ja hinnoitteluun.
Et aseta rajoja
Jos myyt työtä jatkuvasti alihintaan, alkaa kassan pohja häämöttää nopeasti. Aseta siis rajat sille, mihin hintaan suostut töihin, ja muista rajojen tärkeys omien työaikojen suhteen. Ilman lepoa ei jaksa.
Pakerrat yksin
Yksinyrittäjä, älä jää yksin. Yhteistyö synnyttää uusia ideoita, avaa uusia ovia ja antaa mahdollisuuden jakaa onnistumisia ja epäonnistumisia. Yhdessä uskaltaa myös tehdä ja kokeilla asioita rohkeammin.
Rosanna Marila ja Sanna Wallenius
- Kouluttavat ja sparraavat itsensätyöllistäjiä ja jakavat kokemuksiaan yrittäjyydestä Mediaduunarit-someryhmässä.
- Kouluttavat yrityksiä työssäjaksamisesta, hinnoittelusta ja medianäkyvyyden lisäämisestä.
- Toimineet yksinyrittäjinä noin neljä vuotta.
- Kirjoittaneet yhdessä kirjan Lisää liksaa! Itsensätyöllistäjän tsemppikirja parempiin palkkioihin (2022, Alma Talent)
- Motto: Elämä on hauskempaa vuoristoradassa kuin possujunassa.