Bocuse d’Or -loppukilpailu järjestetään 22.–23.1.2023 Ranskan Lyonissa. Suomen edustaja Johan Kurkela, 25, aloittaa urakkansa maanantaina 23.1. kello 11.10 Suomen aikaa. Kurkelan assistenttina on Aino Kasanen, 22, ja valmentajana Kalle Tanner. Suomen joukkue on asettanut tavoitteekseen paikan kolmen parhaan joukossa.
Ensimmäisenä valmistuvassa tehtävässä tehdään 15 kolmen ruokalajin menua, jonka pääraaka-aineena on kurpitsa ja kohderyhmänä lapset. Suomen joukkue hyödyntää menussaan kurpitsan värikkyyttä ja muotoja, ja lapset huomioidaan annosten leikkisillä elementeillä.
LUE MYÖS: Johan Kurkelan pitää huomioida MM-kokkifinaalissa lapsetkin: “Täysin uudenlainen kisatehtävä”
Toisena kilpailutehtävänä joukkueet valmistavat tarjoiluvadilla esiteltävän 15 hengelle valmistetun kilpailuruoan, jonka pääraaka-aineena on merikrotti, kampasimpukat ja sinisimpukat. Vatitehtävässä esitellään samalla oman maan ruokakulttuuria ja raaka-aineita. Vadin on suunnitellut muotoilija Laura Meriluoto, ja vadin osat on valmistanut joukko suomalaisia käsityöläisiä.
Suomen kilpailuteemana on tänä vuonna Lumo, joka kertoo kansainväliselle tuomaristolle ja yleisölle pohjoisen talven murtavien ensimmäisten valonsäteiden tarinan. Teema näkyy Suomen ilmeessä kilpailuannoksissa, muotoilussa ja menukorteissa. Lumon tarinaa kerrotaan kilpailuissa joukkueen esittelyvideossa, menukortin teksteissä sekä Suomen tuomarin Eero Vottosen puheessa, joka esittelee Loimu-tehtävän muille tuomareille.
Teksti jatkuu kuvan jälkeen.
Bocuse d’Or -kilpailun taustaa
Vuodesta 1987 järjestetty Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu. Sen perusti kuuluisa ranskalainen keittiömestari, vuonna 2018 menehtynyt Paul Bocuse.
Suomen Bocuse d’Or -joukkueen taustavoimana on Bocuse d’Or Academy Finland ry, jonka jäsenistö koostuu kilpailuissa Suomea edustaneista kokeista.
Bocuse d’Or -kilpailukausi kestää kaksi vuotta. Ensimmäisenä vuonna pidetään sekä maakohtaiset edustajakarsinnat että maanosakohtaiset karsintakierrokset Euroopassa, Amerikassa, Afrikassa ja Aasiassa. Karsintakierrosten kautta valikoituu 24 finalistia. Loppukilpailu pidetään joka toinen vuosi tammikuussa Lyonissa, Ranskassa.
Kilpailu koostuu viiden ja puolen tunnin suorituksesta, jonka aikana valmistetaan tyypillisesti 14 annosta vadilta tarjoiltavaksi ja 14 annosta lautasille. Tuomaristo koostuu jokaisen kilpailevan maan arvostetusta keittiömestarista. Tuomaristo arvioi annoksia maun, ulkonäön, pääraaka-aineiden käytön sekä omaperäisyyden perusteella. Lopulliseen sijoitukseen vaikuttaa lisäksi keittiötyöskentely.
Suomi on ollut mukana Bocuse d’Or -kilpailussa 15 kertaa. Parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin neljäs sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen neljäs sija vuonna 2019.
Edustajan lisäksi viralliseen Bocuse d’Or -joukkueeseen kuuluvat assistentti, valmentaja, tuomarina ja joukkueenjohtajana toimiva Bocuse d’Or Academy Finlandin presidentti sekä promotion manager.
Suomen Bocuse d’Or -kilpailutoiminnasta ja rahoituksesta vastaa heinäkuussa 2020 perustettu Bocuse d’Or Academy Finland ry, jonka hallituksen puheenjohtajana toimii Tommi Tuominen. Bocuse d’Or Academy Finlandin presidenttinä ja Suomen tuomarina kilpailuissa toimii Eero Vottonen.
Suomen edustajan Johan Kurkelan kilpailukausi alkoi joulukuussa 2021. Euroopan osakilpailut järjestettiin Budapestissa 22.-23.3.2022, jossa Suomi sijoittui kuudenneksi. Finaalissa Suomen joukkue on asettanut tavoitteekseen paikan kolmen parhaan joukossa.
Suomen ensimmäiset kilpailuannokset valmistuvat maanantaina kello 16.10 ja toinen tehtävä klo 16.40. Kilpailuja voi seurata striimattuna osoitteessa www.bocusedor.com.