Heinolalainen Kusmiku valittiin Suomen parhaaksi katuruokakeittiöksi Lahdessa lauantaina. European Street Food Awards -kilpailun Suomen-karsinta keräsi yli kymmenentuhatta kävijää Sibeliustalon rantaan. Kisassa oli 12 osallistujaa, kukin yhdellä valitsemallaan kilpailutuotteella. Karjalanrieska siivitti Kusmikun voittoon pääkilpailun lisäksi neljässä sarjassa.
Karjalanrieska syntyi valitsemalla suomalainen perinneruoka, karjalanpaisti, ja kääntämällä se katuruokamoodiin, kertoo Kusmikun ravintolayrittäjä Miku Leppälä.
”Annokseen tuotiin karjalanpaistin lihat lihana, perunan korvasi perinteinen kotimainen perunarieska. Porkkana tuotiin katajanmarjalla pikkelöitynä, jotta mukaan saatiin metsän makua. Lisäksi on puolukkaa. Katuruuasta tutun korianterin halusimme korvata persiljalla, se kun on suomalainen yrtti”, Leppälä luettelee Avecille.
European Street Food Awards -karsintakiertueeseen on ilmoittautunut 16 maata. Karsintojen voittajat kisaavat 7–9.10.2022 Münchenin finaalissa, jonne Kusmiku matkaa edustamaan Suomea.
European Street Food Awards 2022, Suomen-karsinta
Pääkilpailu
1. Kusmiku, Heinola, kilpailuannoksellaan Karjalanrieska
2. Buli, Vantaa, Brisket & Mac N Cheese
3. JJ’s BBQ, Salo, JJ’s Brisket Burger
Yleisöäänestyksen voittaja
JJ’s BBQ, Salo
Erikoispalkinnot
Lehdistön suosikki: Kusmiku
Kotiuskottavaa katuruokaa: Kusmiku
Erikoisin annos: Kusmiku
Innovatiivisin tuote: Kusmiku
Palvelukokemus: Bunit
Tulevaisuuden maku: Social Burgerjoint
LUE MYÖS: Miten Flow’ssa syötiin? Festarin ravintolat kuvina: kekseliäin, näyttävin, pisimmät jonot
LUE MYÖS: Moni ruokarekka kurvaa nyt lähiöön: ”Annoksia menee kerralla enemmän”
Kilpailuun osallistuneet
Bad Bone Barbeque, Vantaa
Buli, Vantaa
Bunit, Espoo
Cilantro Taqueria, Lahti
JJ’s BBQ, Salo
Kusmiku, Heinola
Leidi Pipari, Lahti
Loimukeisari, Helsinki
MUU, Espoo
Seksico Tacos, Helsinki
Social Burgerjoint, Helsinki
The Van Kotka, Kotka
Päätuomari: Mika Pikkis Tuomonen (Social Burgerjoint)
Muut tuomarit: Guilherme Guise (Arla Pro), Marko Hirvonen (Lantmännen Unibake), Ville-Eemeli Junnola (Restel/Food&Events Tapahtumaravintolat), Tomi Kolppanen (Hartwall), Prisca Leclerc (Food Camp Finland), Juuse Mikkonen (Wihuri Metro-tukku), Mervi Pasanen (Etelä-Suomen Sanomat) ja Marko Viljamaa (Koulutuskeskus Salpaus).
European Street Food Awardsin Suomen-osakilpailun järjestivät Food Camp Finland oy ja Koko Lahti oy.
Päätuomari, katuruuan konkari Mika Pikkis Tuomola valittiin tehtäväänsä, vaikka hänen edustamansa Social Burger Joint osallistui kilpailuun. Esteellisyyden määritelmä ei täyttynyt, sillä päätuomari ei jakanut kisassa itse pisteitä, sanoo kilpailun järjestäjän Food Camp Finlandin markkinointi- ja viestintäjohtaja Sirkka Norha.
”Päätuomarin tehtävänä oli tukea tuomaristoa. Asia oli ok myös muille kilpailijoille”, Norha kertoo Avecille.