Kansalaisjärjestö Finnwatch vertaili Suomen suurimpien lounasravintoloiden ilmastotoimia. Parhaiten käytännön ilmastotoimissa suoriutui ISS-palvelut.
Finnwatchin tiistaina julkaistu raportti kartoitti Antellin, Compass Group Suomen, ISS-palveluiden ja Sodexon ilmastotoimet.
Tutkimus rajattiin lähtökohtaisesti lounasravintolatoimintaan, jossa asiakkaat maksavat itse ruoastaan, eli tarkastelun ulkopuolelle jätettiin esimerkiksi peruskoulun ruokalat.
Suomessa on rajauksen mukaisia lounasravintoloita Antellilla noin 60, Compass Group Suomella 355, ISS-palveluilla noin 40 ja Sodexolla noin 100.
Ruokahävikin vähentämisessä ja energiatehokkuudessa kaikki neljä yritystä suoriutuivat hyvin, mutta ilmastoystävällisempiin valintoihin ohjaamisessa erot näkyivät, samoin henkilökunnan motivoimisessa ilmastotoimiin.
ISS-palvelut erottautui joukosta muun muassa kattavimmalla päästöraportoinnillaan, päästövähennyksiin kannustavalla palkitsemisjärjestelmällä ja kattavimmalla puhtaan sähkön käytöllä.
Ravintola-alan päästöistä valtaosa syntyy eläinperäisten raaka-aineiden tuotannossa.
Kaikilla tutkituilla yrityksillä oli toimenpiteitä ja tavoitteita kasvisruoan käytön lisäämiseksi.
Compass Group Suomi ja ISS-palvelut kertoivat myös kehittävänsä reseptejä niin, että liharuokien eläinproteiinia korvataan osittain kasviproteiinilla.
”Ainoa tapa päästä ilmastotieteen mukaisiin päästövähennyksiin on vähentää eläinperäisten raaka-aineiden käyttöä. Lounasravintoloissa on lähdetty kehittämään reseptiikkaa niin, että tämä voidaan tehdä asiakastyytyväisyyden kärsimättä”, Finnwatchin ilmastoasiantuntija Lasse Leipola sanoo.
”Lounasravintoloissa on tunnistettu vastuu omista päästöistä ja niiden vähentämisestä. Oli ilo nähdä, että annoskohtaisten päästöjen laskenta ja ilmastoystävällisistä valinnoista viestiminen asiakkaille esimerkiksi ruokalistoilla oli alan yrityksissä jo melko vakiintunut käytäntö.”
Finnwatch toivoo lisää avoimuutta
Tutkimuksessa melko tasaisen yritysjoukon heikoin oli suomalainen Antell, jonka kohdalla monet ilmastotyön perusrakenteet kuten päästöjen julkinen raportointi ja vähennystavoitteiden asettaminen olivat hyvin vaatimattomalla tasolla. Toisaalta silläkin oli jo käytössä päästövähennyksiin tähtääviä toimia muun muassa kasvisruoan lisäämiseksi.
Tiukimmat ilmastotavoitteet itselleen oli asettanut Sodexo. Sen emoyhtiön kansainvälinen lupaus on saavuttaa niin sanottu nettonolla vuonna 2040. Nettonollalla tarkoitetaan tilannetta, jossa ilmastopäästöt on vähennetty minimiin (tyypillisesti vähintään 90 prosenttia) ja jäljelle jäävät päästöt kumotaan rahoittamalla pysyvää hiilen sidontaa.
Sodexon tavoite on kansainvälisen Science-Based Targets -aloitteen (SBTi) hyväksymä. Myös kansainvälinen ISS-konserni on asettanut nettonollatavoitteen vuoteen 2040, mutta sen tavoite ei ole SBTi:n hyväksymä. Lyhyelle aikavälille eli vuoteen 2030 saakka SBT-tavoitteet oli kaikilla muilla paitsi Antellilla.
Finnwatchin mukaan ravintoloiden päästöjen kehityksestä on vaikea saada tarkkaa kuvaa, koska yritykset eivät raportoi Suomessa syntyvän ravintolatoimintansa päästöjä riittävän kattavasti. Kansainvälisten konsernien asettamat tavoitteet ohjaavat toimintaa myös Suomessa, mutta ilmastotyön uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että kotimaan toimintaa kuvataan tarkasti ja sillä on omat tavoitteensa.
”Yritysten tulisi julkaista kattavat luvut Suomen ravintolatoiminnan päästöistä ja raportoida
päästövähennysten etenemisestä vuosittain. Muuten on epäselvää, kuinka pitkälle niiden
nykyiset ilmastotoimet riittävät”, Leipola sanoo.
Poliittisilta päättäjiltä Finnwatch vaatii, että ruokajärjestelmän ilmastokestävyys nostetaan
parhaillaan valmistelussa olevan kansallisen ruokastrategian ytimeen. Järjestö iskostaa myös, että Suomen tulee huolehtia yritysvastuudirektiivin kansallisessa toimeenpanossa siitä, että yritykset korjaavat liiketoimintansa yhteensopivaksi puolentoista asteen ilmastotavoitteen kanssa.
Finnwatch on suomalaisen yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, jonka taustalla vaikuttaa 11 kehitys-, ympäristö-, ay- ja kuluttajajärjestöä.