Viime vuosina teknologia- ja ruoka-alan messuilla on alkanut näkyä entistä enemmän keittiörobotteja. Ihmisten avuksi suunniteltuja cobot-koneita eli yhteistyörobotteja on tarjolla ruuanvalmistukseen sekä tarjoilu- ja muihin tehtäviin.
Ruokateknologialla oli ensimmäistä kertaa oma osastonsa Las Vegasin kansainvälisillä CES-messuilla tammikuussa, ja tulevaisuuden keittiöstä ja ruokataloudesta keskusteltiin päivän mittaisen seminaarin luennoilla. Asiantuntijat olivat yhtä mieltä siitä, että keittiöihin on tulossa koko ajan lisää älylaitteita, jotka alkavat puhua samaa kieltä eri valmistajien koneiden kanssa. Seminaarissa puhunut Joanna Lepore kertoi, että Teksasissa sijaitsevassa McDonald’sissa on käynnistynyt automatisoitu keittiöpilottikokeilu. Asiakkaat tilaavat annoksen sovelluksesta matkalla ravintolaan, ja ruoka odottaa asiakasta valmiina liukuhihnalla.
Yhdysvalloissa robotit ovat yleistyneet nopeimmin pikaruokaloissa. San Franciscossa toiminut hampurilaisravintola Creator nousi kuuluisuuteen muutamia vuosia sitten kehittämällä burgerit tekevän robotin, joka hoitaa kokkaamisen alusta loppuun. Burgerit valmistuvat tilaus kerrallaan liukuhihnalla lihan jauhamisesta paistamiseen ja lisukkeiden annosteluun. Automaatio hoitaa niin tomaattien kuin sipulirenkaiden leikkaamisen, ja kasvikset putoavat putkista sämpylän päälle. Ruoka valmistuu viidessä minuutissa noin viiden euron hintaan. Ihmistyöntekijät valvovat koneen ahertamista ja tarjoilevat burgerit.
Creator kuuluu laajempaan trendiin ruokateollisuudessa, jonka automatisoituminen on lisääntynyt nopeasti koronapandemian myötä. Pandemia koitui alkuperäisen Creator-ravintolan kohtaloksi, mutta se avattiin uudessa toimipisteessä Daly Cityssa päivitetyin toiminnoin. Nyt asiakkaat voivat valita haluamansa kastikkeet ja mausteet sovelluksesta.
Myös suosituissa White Castle -hampurilaisbaareissa häärää robotti. Flippy paistaa burgereiden pihvit ja uppopaistaa ranskalaiset. Se osaa myös valmistaa kanansiipiä. Flippyssa on 3D-konenäkö ja lämpökamerat, joiden avulla robotti tietää, milloin ruoka valmista.
Tehokas liukuhihnatuotanto sopii hyvin kerros kerrokselta valmistettavien ruokien, kuten pizzojen, tekemiseen. Yksi monista pizzaroboteista on Hyper Roboticsin kehittämä Beastro, joka valmistaa 50 pizzaa tunnissa. Roomassa avattiin hiljattain myyntiautomaatti, josta voi ostaa pizzan nappia painamalla. Se on jakanut pizzakansan mielipiteet. Suomessa toimii vastaavanlainen pizzarobotti Fizza.
Kahvipaahtimoistaan tunnetussa Seattlessa toimii Artly-niminen kahvila, jossa on kaksi robottibaristaa. Tilauksen voi tehdä sovelluksesta tai paikan päällä iPadin näytöltä. Konebaristat ovat taitavia latteartisteja, jotka myös tarjoilevat juoman tiskillä.
”Asiakkaat seuraavat mielellään robotin toimintaa odottaessaan tilaustaan”, sanoo omistaja Joe Yang.
Hän päätti siirtyä robotteihin koronapandemian myötä ja kehitti robottikäden tiiminsä kanssa. Kahvilassa on myös ihmistyöntekijöitä, joita tarvitaan edelleen lisäämään papuja kahvinkeittimiin ja suorittamaan huoltotehtäviä, joihin barista ei kykene. Yang on avannut robottikahviloita myös Portlandiin ja San Franciscoon.
Yksi robotiikan sovelluksista, kolmiulotteinen tulostus sopii myös ruuanvalmistukseen. Digitaalinen prosessi vähentää hävikkiä ja annokset ovat täysin kustomoitavissa asiakkaan maun, ravintotarpeiden ja mahdollisten allergioiden mukaan. Pienissä erissä tapahtuva tulostus mahdollistaa myös mikro- ja makrotason ravintoaineiden tarkan määrittelyn. Tulostustekniikoita kehittävä Jonathan Blutinger kertoi Spoon-järjestön webinaarissa, että 3D-tulostusta käytetään jo yhdessä ravintolassa Israelissa ja pop-up-tapahtumissa. Ala on vielä lapsenkengissä, mutta Nova Meat kehittää tulostimia kasvispohjaisen lihan valmistamiseen Espanjassa ja Patisserie Numerique tulostaa lisäaineettomia design-pikkuleipiä Ranskassa.
Robotit apuna Suomessakin
Suomalaisissakin ravintoloissa kokeillaan robottien käyttöä. Työvoimakustannuksia lasketaan entistä tarkemmin, kun lounaskävijöiden määrä on laskenut etätyöskentelyn lisääntyessä. Ruoholahdessa sijaitsevaan kebabravintola DIF Döneriin hankittiin robotti työvoimapulan takia ja hävikin vähentämiseksi. Väsymätön kebabrobotti leikkaa lihaa huolellisesti, eivätkä kuumat työolot haittaa.
LUE MYÖS: Katso, kuinka robotti viipaloi kebabin – Akseli Herlevin DIF Döner laajenee ympäri Suomen
Kebabyrittäjä Iman Gharagozlun mukaan robotti leikkaa lihan yhteen annokseen muutamissa sekunneissa. Yhden työntekijän korvaava robottileikkuri tekee laadukasta työtä, ja siinä on automaattinen pesu. Lihan haluttu paksuus pitää säätää manuaalisesti, ja ihmistyöntekijän on myös teroitettava terä.
Robotti vähentää hävikkiä parhaimmillaan puolella, sillä ihmiselle viimeisten lihasiivujen leikkaaminen on haastavaa. Vaarana on terän katkeaminen, jos leikkuri osuu lihaa pyörittävään metallitankoon. Robotin leikkausparametrit on kehitetty Suomessa valmistettuihin kebabeihin soveltuviksi, joten se leikkaa viimeisetkin siivut tarkasti haavereita välttäen.
Laitetta maahantuova Restarama on laskenut, että 10 000 euron hintaluokan kebabrobotti on kannattava sijoitus, jos ravintola leikkaa lihaa esimerkiksi viikonloppuisin kolmisenkymmentä kiloa. Se on suunniteltu erityisesti ravintoloille, jotka ovat auki 24 tuntia vuorokaudessa. Restaraman myyntiedustajan Ali Durmazin mukaan myös kaupat ovat kiinnostuneita hankkimaan robotteja lihatiskeille.
DIF Döner luottaa robottiin jatkossakin, sillä se tulee hoitamaan lihanleikkuun myös yrityksen uudessa, Punavuoren ravintolassa.
Pikku-Finlandian tapahtumakeskuksessa on testattu Kaveri-nimisen tarjoilijarobotin toimintaa kahden kuukauden ajan. Kaverin tehtävänä on ollut kuljettaa keittiöstä ruoka-annoksia yleisölle kahvilaan ja tuoda sieltä tiskattavat asiat takaisin keittiöön. Pikku-Finlandiassa on pitkä käytävä, jonka toisessa päässä on keittiö ja toisessa kahvila-ravintola. Henkilökunta saattaa kiireisimpinä päivinä joutua kävelemään edestakaisin käytävää jopa 20 kilometriä.
Metropolian opiskelijat tekivät robotin ohjelmoinnin. Opiskelijat suunnittelivat ensin 3D-mallin, jota muokattiin tarpeisiin sopivaksi. Sen jälkeen tehtiin fyysiset muokkaukset valmiiseen kärryyn, jota ohjataan tabletilla. Pilotin tavoitteena on selvittää mahdollisuuksia toimintojen automatisoimiseksi
Finlandia-talon keittiöpäällikkö Mika Jokela kertoo, että yhteistyö robotin kanssa on sujunut mainiosti.
”Robottihanke on ollut mielenkiintoinen kokeilu, koska teknologia tulee vääjäämättä avuksemme tulevaisuudessa entistä enemmän. Kaverin parhaat puolet ovat hiljainen käyntiääni ja näyttävä ulkonäkö, joten se kerää kyllä huomiota liikkuessaan. Kaveri on myös hyvin joustava työaikojen kanssa.”
Jokela myöntää, että suunnittelutyö vaati veronsa, mutta haasteet selätettiin.
”Ennen kuin saimme Kaverin rullaamaan Pikku-Finlandian käytävillä, aikaa kului jonkin verran, mutta onhan siitä ollut apua. Kaveri on parhaimmillaan, kun tapahtumapuolella ei ole muuttuvia elementtejä, jolloin sillä on vapaat kulkureitit. Normaalista poikkeavat huonekalujärjestykset vaikeuttavat sen esteetöntä toimintaa.”
Hanke aloitettiin vasta, kun muutto Pikku-Finlandiaan oli tapahtunut. Jokelan mukaan se oli virhe, mutta siitä otetaan opiksi.
”Robotti-hanke olisi ollut hyvä aloittaa jo siinä vaiheessa, kun mietimme Pikku-Finlandiaan muuttoa. Siten olisimme ehkä yrittäneet saada Kaverille fyysisen tilan keittiöön, jolloin turhilta askelilta olisi säästytty. Jos Kaveri olisi sijoitettu toisin, robotin käyttö olisi ollut helpompaa.”
Tällaiset hankkeet vaativat aina lopputulosten huolellisen tarkastelun, eikä päätöstä jatkosta ole vielä tehty.
”Tällä hetkellä mietteet on jo käännetty Finlandia-talon avautumiseen ja sen pohtimiseen, mitä apuja teknologia voisi tarjota muuton jälkeiseen elämään.”
Jokela suhtautuu positiivisesti ihmisten apuna oleviin robotteihin ammattikeittiöissä.
”Minusta kaikki apuvälineet, mitä teknologia voi tuoda ammattikeittiöön, ovat tervetulleita. Ennustan, että viimeistään kymmenen vuoden kuluttua jokaisen ammattikeittiön illan viimeinen ’riippakivi’ eli lattioiden peseminen tulee hoitumaan robottien tai jonkun muun automatisoidun järjestelmän kautta”, hän arvelee.
Cobot kokkaa
Automaatio on kehittynyt pisimmälle Moley-keittiössä, jossa kokkaamisen hoitaa cobot eli yhteistyörobotti. Brittiläinen Moley Robotics kehittää maailman ensimmäistä robottikeittiötä ammattitarpeisiin. Se on kustomoitavissa hotellien, ravintoloiden, koulukeittiöiden ja hoitolaitosten yksilöllisiin tarpeisiin. Automatisoitu prosessi säästää kustannuksia ja aikaa. Moley-keittiössä väsymättömät robottikädet keräävät ainekset, kokkaavat ja siivoavat jäljet. Ammattikokki opetti oikeat liikkeet ja ruuanlaittotekniikat robottikädelliselle. Sen moninivelisissä käsivarsissa on tarraimet, jotka jäljittelevät ihmiskäsien toimintaa. Kameroilla ja antureilla varustettu Moley osaa valita älyjääkaapista ja hyllyltä oikeat ainekset, joista se valmistaa herkullisia aterioita. Robottikeittiön kuluttajaversio on jo saatavilla noin 250 000 euron hintaan.