Pääkirjoitus

Pääkirjoitus: Muistan, miten liekeissä olin – työharjoittelulla on valtava merkitys

Olen taitava sujauttamaan pussilakanan peittoon ja taittelemaan pyyhkeet tyylikkäästi kylpyhuoneeseen. Opin nämä taidot TET-harjoittelussa hotelli Marskissa. Muistelen työharjoittelua lämmöllä, vaikka siitä on kulunut jo puoli elämää. Muistan, miten liekeissä olin hotellialasta työharjoittelun jälkeen ja täysin vakuuttunut siitä, että ”se on mun juttu”. Työharjoittelun kruunasi kesätyö, joka jatkui koulun ohessa pitkälle syksyyn.

Vaikka oma työura ei loppujen lopuksi suuntautunutkaan hotelli- ja matkailu­alalle, olen kiitollinen, että sain reppuun kokemuksen, joka jätti hyvät muistot. Toisinkin olisi voinut käydä.

Työharjoittelulla on iso merkitys nuoren elämässä. Se voi olla ihka ensimmäinen kosketus työelämään tai muutoin merkittävä tapaus, johon ladataan isot odotukset. Jos kokemus on huono tai jopa pelottava, voi nuori pahimmillaan kääntää kelkan ja lopettaa opinnot.

Jututimme Aromin tuoreeseen numeroon restonomi­opiskelijoita, jotka kertovat omista työharjoittelukokemuksistaan hyvässä ja pahassa. Nuorten viesti on se, että heitä tulisi arvostaa ja kohdella työyhteisössä hyvin. Paras työharjoittelu­kokemus on sellainen, jossa pääsee kokeilemaan siipiään ja kantamaan vastuuta taitojen karttuessa.

Työharjoittelijoita opastava Story-ravintoloiden keittiöpäällikkö Mikko Vuoroksa vinkkaa, että nuoren kannattaa myös itse pohtia, mitä hän työharjoittelusta haluaa ja kertoa se rohkeasti työpaikalla. Epäonnistuneen työharjoittelun taustalta löytyykin usein odotuksia, jotka eivät kohtaa. Puhe on siihen hyvä lääke. Kun nuori tulee työharjoitteluun, on hyvä istua alas ja käydä yhdessä läpi työpaikan pelisäännöt ja molempien osapuolten odotukset. Jos puhe jatkuu, voi työharjoittelusta syntyä hieno yhteinen kokemus, joka vahvistaa nuoren itsetuntoa ja tuottaa innostuneita tekijöitä alalle.

LUE MYÖS: Palkittu kokki Fanni Polón kaipaa ravintola-alalle uutta asennetta: “Ylipitkien päivien ihannointi vähenee”

LUE MYÖS: Tero Laukkanen leimattiin tyhmäksi ja häiriköksi – nyt hän kertoo, miten nuorta työntekijää kannattaa kohdella


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi