Alkoholit: Tequila ja mezcal
Joko gini ja viski alkavat antaa tilaa muille tuotteille? Agavepohjaiset alkoholit tequila ja mezcal ovat kiinnostaneet alalla jo hyvän tovin, mutta merkit näyttävät, että asiakkaatkin alkavat kiinnostua. Palomaa, Margaritaa ja muita kiinnostavia agavepohjaisia cocktaileja kannattaakin myydä aktiivisesti ja tarinan kera.
Meksiko inspiroi baarimaailmaa muutenkin. BCB-messuilla näyttävää Agave Embassy -osastoa isännöi Ateenassa sijaitseva baari Barro Negro, joka ammentaa tyylin ja maut Meksikosta.
Low & no: Laatu, laatu, laatu
Messujen laajan low & no -osaston vetonaula oli pariisilaisen Cambridge Public House -baarin popup. Baarimestarit valmistivat herkullisia juomia ja osoittivat, että suuren maun saa aikaan ilman alkoholia tai vain vähillä prosenteilla. Käytössä oli esimerkiksi alkoholittomia tisleitä ja kuohuviiniä sekä liköörejä matala-alkoholisiin juomiin. Makua tasokkaille drinkeille antoivat myös balsamietikka, yrtit, eukalyptus ja vuohenmaito.
Vaikka trendi voi olla vielä pieni, se on kasvava ja mukana on syytä olla.
Tasa-arvo: Enemmän meteliä naisilta
Naiset ovat edelleen huomattavan aliedustettuina baariyhteisöissä. On korkea aika muutokselle, kuulutettiin BCB:ssä. Kansainvälisesti tunnettu, Skotlannissa vaikuttava baarikonsultti Kaitlin Wilkes totesi, että 30 vuoden iässä tapahtuu dramaattinen lasku siinä, minkä verran naisia on baarien operatiivisissa tehtävissä. Mikäli yli 30-vuotiaat – naiset tai miehet – eivät syystä tai toisesta näe iltavuoroja enää innostavina, olisi syytä miettiä rakenteellisia muutoksia työtehtävien ja vuorojen organisointiin.
LUE MYÖS: Nainenko muka ymmärtäisi viskistä? Helsinkiläinen baarimestari kertoo karun totuuden arjestaan
Wilkes nojaa tutkimuksiin, joiden mukaan naisten palkkaaminen nostaa yrityksen tuottavuutta. Näissä tutkimuksissa on todettu, että naisten vahvuudet ovat empaattisessa johtamisessa ja siinä, että he luovat työpaikalle turvallisen ja kannustavan ilmapiirin. Näin jokaisella työntekijällä on edellytyksen antaa parhaansa, ja tuottavuus nousee.
Mielenterveys: Jaksaminen
Baarien työntekijät ovat olleet jo pitkään tiukilla työvoimapulan vuoksi, ja siksi mielenterveyttä tukevat aiheet saivat BCB:ssä paljon lava-aikaa. Ravintola-alan jaksamisvalmentaja, The Burnt Chef Projectin perustaja Kris Hall muistutti, että palvelualan ammattilaiset antavat itsestään usein todella paljon, jotta asiakkaan elämys olisi mahdollisimman hyvä. Työssä ollaan ikään kuin eri roolissa. Tämä ei ole kestävää, mikäli palautumisesta ei huolehdi.
Yhdeksi tehokkaimmista palautuskeinoista Hall on todennut sen, että baariammattilainen järjestää itselleen riittävästi aikaa olla ystävien ja perheen kanssa. Aikaa, jolloin voi olla aidosti läsnä tärkeille ihmisille – ja itselle.
Shaker on Bar Convent Berlinin mediakumppani.