Yrittäjyys

Uunituore kuopiolainen Pro Restaurants oy hakee huimaa kasvua – tavoitteena 50 miljoonan liikevaihto

Ville Puustinen ja Mikko Rosendahl ilmoittivat kesäkuussa irtisanoutuneensa S-ryhmän palveluksesta ja siirtyvänsä yhdessä yrittäjiksi. Puustinen toimi aiemmin Osuuskauppa PeeÄssän matkailu- ja ravitsemiskaupan toimialajohtajana ja Rosendahl ravintolatoimialan ryhmäpäällikkönä.

Yhteistyö jatkuu ravintola-alan yhtiön Pro Restaurants oy:n pääomistajina ja yrittäjinä yhteistyössä sijoittajien kanssa. Ajatus yhteisestä yrittäjyystaipaleesta oli kypsynyt jo pidemmän aikaa.

”Olimme fiilistelleet yhdessä mahdollisuutta seuraavaan työuraan ja pallottelimme aika ajoin myös ajatuksella yrittäjyydestä. Molemmat kerkesimme olemaan pitkän ajan johtajina laajassa liiketoimintavastuussa. Nyt kesällä loksahtivat kohdalleen sekä rahoitus että hyvät kumppanit yhtiöömme ja oli pakko katsoa tämä kortti, vaikka alalla eletäänkin vaativia ja aika epävarmoja aikoja”, Puustinen kertoo.  

Kuopion alueelta ponnistavan Pro Restaurants oy:n tavoitteena on kasvaa merkittäväksi yksityiseksi ravintolayhtiöksi yliopistokaupungeissa ja Suomen suurimmissa matkailukeskuksissa, yrityksen tiedotteessa kerrotaan.

Puustinen kuvailee yritystä mielenkiintoiseksi uudeksi toimijaksi, jonka pitkän aikavälin toimintaa turvaa sopivassa määrin arjessa annosteltu tehokkuus ja innovatiivisuus. 

”Koska ihmiset sitoutuvat ensisijaisesti aina ihmisiin eivätkä yrityksiin, on kaiken toimintamme keskiössä henkilöstö. Haluamme olla alalla ’se hyvän mielen ravintolayhtiö’, jonne halutaan töihin ja jossa tuntee kuuluvansa yhteiseen ammattitaitoiseen perheeseen. Haluamme itse työskennellä alan parhaiden ammattilaisten kanssa ja osaltamme kehittää alaa myös tulevaisuudessa.”

Pro Restaurants ostaa ravintoloita opiskelijakaupungeista

Tiedotteen mukaan Pro Restaurants oy lähtee tavoittelemaan Puustisen ja Rosendahlin johdolla kasvua 50 miljoonan euron liikevaihtoluokkaan seuraavan kymmenen vuoden sisällä ja tähtää Suomen suurimpien yksityisten ravintolayhtiöiden joukkoon. 

”Tarkoituksemme on ostaa ensi vaiheessa joukko kassavirtapositiivisia, kasvupotentiaalisia ja tunnettuja ilta-, viihde- ja ruokaravintoloita opiskelijakaupungeista ja matkailukeskuksista ja rakentaa näistä konserni, jonka ravintoloita yhdistää elämyksellinen asiakaskokemus, alan parhaat osaajat sekä järjestelmällinen ja lean taustatoimintamalli”, Puustinen kertoo.

Lean on johtamisfilosofia, joka perustuu jatkuvaan parantamiseen, henkilöstön ja kumppanuuksien kehittämiseen sekä prosessien virtaviivaistamiseen. 

Puustinen on nimitetty yhtiön toimitusjohtajaksi, ja Rosendahl ottaa vastuulleen operatiivisen johtamisen. Yrityksen muita omistajia ovat muun muassa pääomasijoittaja Tommi Vekka Vekka Invest oy:stä ja hallitusammattilainen Pekka Vihma HPV Invest oy:stä omien sijoitusyhtiöidensä kautta. 

”Opiskelijakaupungeissa kasvua takaavat ympärivuotiset ja vakaammat asiakasvirrat sekä nuorten kuluttajien suurempi osuus markkinasta. Matkailukeskuksissa lomailevat asiakkaat ovat valmiimpia satsaamaan palvelujen käyttöön kuin arjessaan”, Puustinen lisää. 

Jo vuodenvaihteeseen 2023–24 mennessä yritys tavoittelee 9–10 ravintolan omistamista ja 10 miljoonan liikevaihtotasoa, tiedotteessa kerrotaan. Operatiivisesta johtamisesta vastaava Rosendahl uskoo, että hänen taustansa laadukkaan ruokatuotteen parissa pääsee uudessa yrityksessä entistä paremmin esille. Ennen PeeÄssällä työskentelyä hän pyöritti Kuopiossa ravintoloita Os, Hiili ja Gusto.

”Yhteen ravintolaan keskittymisen sijaan haluamme lähteä rakentamaan kokonaista konsernia, jossa yhdistyvät vahvat itsenäisten ravintoloiden identiteetit ja ketjumaisen toiminnan tuomat synergiaedut”, Rosendahl summaa.

Pöydillä tanssia ja after skitä

Ensimmäisenä yrityskauppanaan Pro Restaurants oy ostaa Tahkolla sijaitsevan Pehkubaarin ja Ravintola Wanha Klubin omistajatahon J & J Liinamaa Palvelut oy:n, jonka eläkkeelle jäävä perustaja Jaana Sahlman iloitsee ravintoloiden jatkosta.

”Olen todella iloinen, että Wanha Klubi ja Pehkubaari jatkavat toimintaansa Villen ja Mikon johdolla. Heillä on hyvä paikallistuntemus ja hyvä ote toimialaan. Olen todella kiitollinen kuluneista vuosista henkilöstöllemme, asiakkaillemme ja kumppaneillemme. Seuraan ilolla tulevaa matkaa”, Sahlman kertoo tiedotteessa. 

Kuvassa vasemmalta oikealle Ville Puustinen, Jaana Sahlman, Kirsi Tiikkainen ja Mikko Rosendahl.
KUVA Reino Hartikainen

Puustinen ja Rosendahl iloitsevat yrityskaupasta ja avaavat tulevaisuuden suunnitelmiaan.

”Olemme kiitollisia Jaanalle ja koko henkilökunnalle tästä mahdollisuudesta. Yhtiössä on huikean ammattimainen ja monitaitoinen henkilöstö. Ravintolatoimenpäällikkö Kirsi Tiikkainen jatkaa palveluksessamme Tahkolla, ja uskomme, että yhdistämällä kokemuksemme, voimme kasvattaa Pehkun ja Wanhan Klubin liiketoimintaa entisestään”, Rosendahl kiittää. 

”Ravintola Wanhan Klubin osalta lähdemme laajentamaan Tahkon talvikauden ravintolatarjoamaa ja kehittämään ravintolaliiketoimintaa”, Puustinen summaa. 

Rosendahl ja Puustinen olivat rakastuneet Pehkuun jo aiemmin kaveriporukan yhteisessä illanvietossa, Puustinen kertoo Avecille. 

”Pehkulla on mielenkiintoinen historia Suomessa eräänä after skin syntypisteistä ja pöydillä tanssimisen pioneerina. Näimme kohteessa paljon kehityspotentiaalia. Nyt kohtasivat entisen omistajan toive siirtyä eläkkeelle ja meidän näkemyksemme. Yhteisen yrittäjyystaipaleemme rakentaminen oli täten luontevaa aloittaa juuri Pehkusta”, Puustinen toteaa. 

Pehkubaari on avattu alun perin vuonna 1996 ja on Suomen ensimmäisiä hiihtokeskusten after ski -ravintoloita. Puustisen mukaan Pehkubaari oli Suomen ensimmäinen after ski -ravintola, jossa pääsiäisenä 1997 aloitettiin pöydillä tanssiminen.

Pehkubaari on kasvanut historiansa aikana 20 asiakaspaikan rinnekahvilasta 1200 asiakaspaikan viihdekeskukseksi. Yhtiön liikevaihto oli vuonna 2022 noin 1,09 miljoonaa euroa. 

Pehkun afterski maaliskuussa vuonna 2023. KUVA Ville Puustinen

LUE MYÖS: Omassa kahvilassa saa tehdä mitä haluaa – Tomi Oksasen päivät ovat pitkiä mutta palkitsevia


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi