Vastuullisuus

Vettä omaan pulloon, fanituotteet kestävinä… 8 konkreettista vinkkiä vastuullisuudesta tapahtumissa

Mestarit
Energiakriisi näkyy ja tuntuu myös tapahtuma-alalla. Joutsenmerkki ja Warner Music keräsivätkin tiedot Mestarit-kiertueen keikkapaikkojen energiankäytöstä sekä polttoaineen kulutuksesta Mestarit-kiertueella. KUVA Julius Konttinen / Warner Music Finland Oy

Kysyimme kolmelta suunnannäyttäjältä, miten he muuttavat vihreän sanahelinän toiminnaksi. Warnerin kaupallinen johtaja Ville Ahtiainen kertoo, miten vastuullisuus toteutui Mestarit-kiertueella. Joutsenmerkin Malin Lindfors avaa hotellien ympäristövastuullisuutta. Eeva Palmén esittelee Flow Festivalin ympäristöohjelman.

1. Uusiutuvaa sähköä

Warner järjesti viime vuonna Mestarit-kiertueen, jota tähdittivät Ellinoora, Kaija Koo, Jenni Vartiainen ja Vesala. Kiertueen vastuullisuustoimia sparrasi Joutsenmerkki. Keikkapaikoilta kerättiin tiedot energiankäytöstä sekä polttoaineen kulutuksesta. Kiertueen jälkeen on laskettu kokonaisenergiankulutus ja mietitään, miten sitä voidaan jatkossa pienentää.

Hotellien Joutsenmerkki-kriteereissä ei sallita fossiilista öljyä eikä kaasua lämmityksessä. Scandic Hotels kertoo käyttävänsä hotelleissaan sataprosenttisesti uusiutuvaa sähköä. Myös Flow Festivalin energiantuotanto toteutetaan uusiutuvalla dieselillä.

”Käytämme uusiutuvan dieselin lisäksi myös tuulivoimalla tuotettua, kotimaista EKOenergia-merkittyä sähköä, josta ei synny hiilidioksidipäästöjä”, Flow’n Eeva Palmén sanoo.

Flow Eeva Palmén
Eeva Palmén, tiedottaja, Flow Festival
Scandic
Scandic-hotelleissa ruokahävikkiä torjutaan sillä, että asiakkaat voivat ostaa tarjoiluista ylijääneen ruuan mobiili­sovelluksen kautta. KUVA Scandic Hotels

2. Kestävää majoittumista

Mestarit-kiertueella niin henkilökunnan kuin artistienkin yöpyminen vastuullisessa hotellissa oli avainasioita. Siksi kiertueen henkilökunta ja artistit majoitettiinkin Joutsenmerki­tyissä Scandic-hotelleissa. Ympäristömerkittyä hotellia suositeltiin myös yleisölle.

Joutsenmerkitty hotelli täyttää kunnianhimoiset ympäristövaatimukset ja on ympäristötyössään omaksunut kokonaisvaltaisen lähestymistavan energiaan, veteen, ruokaan, jätteisiin, biodiversiteettiin, kemikaaleihin sekä hankintoihin.

Myös Flow Festival suosii majoituskumppanuuksissa erityisesti ympäristöystävällisiä ja vastuullisia vaihtoehtoja.

”Artistituotantomme panostaa vastuullisuuteen myös muilla tavoin: backstage-tiloissa esiintymislavojen takana on käytössä vihreän bäkkärin ja turvallisemman tilan periaatteet”, Palmén kertoo.

Flow-festivaalilla oman pullon voi täyttää HSY:n hanavesiasemalla tai tapahtuman muissa vesipisteissä. KUVA Jussi Hellsten / Flow Festival

3. Vettä omaan pulloon

Puhdas makea vesi on maailmanlaajuisesti hupeneva luonnonvara. Flow’ssa oman pullon voi täyttää HSY:n hanavesiasemalla tai tapahtuman muissa vesipisteissä. Hanavettä juomalla voi vähentää muovijätteen määrää ja pienentää omaan hiilijalanjälkeään.

”Pääkaupunkiseudulla hanaveden puhdistuksen ja jakelun tuottama hiilijalanjälki vuodessa on vain 0,7 kiloa per asukas, mikä vastaa neljän kilometrin autolla ajoa”, Palmén korostaa.

Scandic-hotelli muistuttaa vieraita sulkemaan vesihanan hampaita pestessään. Näin voi säästää jopa 25 litraa vettä päivässä.

Tämä tarkoittaa lähes 10 000 litraa vettä vuodessa, joka vastaa 62 kylpyammeellista.

Mestarit
Ellinooran, Kaija Koon, Jenni Vartiaisen ja Vesalan tähdittämällä Mestarit-kiertueella osa artistien esiintymisasuista oli tehty työvaateyrityksen kierrätystekstiileistä. KUVA Julius Konttinen / Warner Music Finland Oy

4. Esiintymisasut kierrätysmateriaaleista

Vastuullinen tapahtuma edellyttää tehokasta lajittelua materiaalien kierrätyksen ja luonnonvarojen käytön varmistamiseksi. Scandic-hotelleissa on esimerkiksi kertakäyttötuotteiden kielto päivittäisessä tarjoilussa. Ruokahävikkiä vähennetään myös muun muassa optimoimalla tarjoiluastioiden kokoa.

”Mestarit-kiertueella osa artistien esiintymisasuista oli tehty suomalaisen työvaateyritys Dimexin kierrätystekstiileistä”, Ville Ahtiainen kertoo.

Flow’ssa kaikki syntyvä jäte kierrätetään ja lajitellaan.

”Kaikki jäte ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. Myös kaikki ruokailuvälineet, mukit ja lautaset ovat biohajoavia”, Palmén kertoo.

Ville Ahtiainen
Ville Ahtiainen, kaupallinen johtaja, Warner
Flow Festival
Flow-festivaalilla lajitellaan ja kierrätetään kaikki tapahtuman aikana syntyvä jäte ja ohjataan hyötykäyttöön: joko energiatuotantoon tai jätemateriaalien uusiokäyttöön. KUVA Jussi Hellsten / Flow Festival

5. Biohajoavia siivousaineita

Vastuullinen tapahtuma huomioi käyttämänsä kemikaalit. Ympäristömerkittyjä tuotteita käytetään niin siivouksessa, astianpesussa kuin pyykinpesussakin. Laadukkaat ja hyvin pesua kestävät liinat ja mopit vapauttavat vähemmän mikromuoveja. Biohajoavat ja myrkyttömät kemikaalit kuuluvat Flow Festivalin vastuullisuusohjelmaan.

”Käytämme ensisijaisesti biohajoavia ja myrkyttömiä tuotteita. Kukin kemikaali säilytetään omissa säilöissään, jotta ne eivät pää-se sekoittumaan tai kaatumaan maaperään”, Palmén valottaa.

Flow Festival
Flow Festival järjestetään Suvilahdessa lähellä Helsingin keskustaa. Flow’hun on helppo saapua pyörällä, jonka voi jättää ilmaiseksi läheiseen pyöräparkkiin. KUVA Jussi Hellsten / Flow Festival

6. Keikalle kestävästi

Warner Music kannusti yleisöä liikkumaan konserttipaikalle vastuullisesti kahdessa Antti Tuiskun Bailantai-stadionkonsertissa Helsingissä. Pääsylipun ostaneet saivat matkustaa keikkapaikalle ilmaiseksi HSL:n julkisilla kulkuneuvoilla. Käytäntöä jatkettiin myös Mestarit-kiertueen Tampereen keikoilla, joihin konserttilipun ostaneet saivat matkustaa ilmaiseksi Nyssen eli Tampereen seudun joukkoliikenteen julkisilla kulkuneuvoilla.

Mestarit-kiertueella kehotettiin niin artisteja kuin henkilökuntaakin suosimaan ryhmäliikkumista autoilla.

Suvilahdessa, lähellä Helsingin keskustaa järjestettävään Flow’hun on helppo saapua pyörällä, kävellen tai julkisia kulkuvälineitä käyttäen. Festivaalialueen läheisyydessä on ilmainen pyöräparkki, jonne pyörän voi jättää tapahtuman ajaksi. Julkisen liikenteen vuoroja lisätään festivaalin ajaksi, ja esimerkiksi yömetro liikennöi kaksi tuntia normaalia pidempään.

Flow Festival
Viime kesänä Flow Festival luopui täysin punaisesta lihasta ja siipikarjasta kaikessa ruokavalikoimassaan niin yleisöalueilla, henkilöstöruokailussa kuin backstageillakin. KUVA Andrew Taylor / Flow Festival

7. Hyvästi punainen liha!

Joutsenmerkityssä hotellissa pitää aina olla tarjolla kasvis- ja luomuruokia: kestävää ruokaa, josta aiheutuu vähemmän ympäristövaikutuksia.

”Uhanalaisia kaloja ja äyriäisiä on vältettävä, eikä palmuöljyä saa käyttää paistoöljyssä”, Malin Lindfors luettelee.

Flow Festival luopui viime kesänä punaisesta lihasta ja siipikarjasta kaikessa ruokavalikoimassaan. Jo hankkeen ensimmäiset laskelmat osoittavat, että tämä on ollut ilmaston kannalta perin hyödyllinen valinta.

”Festivaalilla kulutetun ruuan ilmastovaikutus oli lähes puolet pienempi verrattuna vuoteen 2019, vaikka ruuan kulutus ja festivaalin kävijämäärä kasvoivat”, Palmén sanoo.

Lindfors Malin Joutsenmerkki
Malin Lindfors, asiantuntija, Joutsenmerkki
Flow Festival
”Pyrimme huolehtimaan, että jaettava materiaali olisi mahdollisimman vastuullista.” KUVA Petri Anttila / Flow Festival

8. Fanituotteiden hävikki alas

Vastuullisessa tapahtumassa merchandisetuotteet eli fani- ja promotuotteet ovat mahdollisimman ekologisesti ja eettisesti valmistettuja. Tässä Warner teki yhteistyötä artistien merchandisetuotteisiin erikoistuneen Hel Goods -kaupan kanssa.

”Pyrimme kiertueella minimoimaan tuotehävikkiä ja onnistuimme tuotemäärissä täydellisesti. Lisäksi aloitamme Hel Goodsin kanssa strategisemman yhteistyön, jossa yhdessä heidän kanssaan tarkastelemme vastuullisempia tapoja ylipäätänsä artisti- ja kiertuetuotteille”, Ahtiainen sanoo.

Flow Festival pyrkii pitämään promo- ja fanituotteiden jakamisen minimissä.

”Neuvottelemme kunkin kumppanin ja toimijan kanssa erikseen näiden tuotteiden jaosta. Esimerkiksi flyereita tai lehtiä ei saa jakaa. Lisäksi pyrimme huolehtimaan, että jaettava materiaali olisi mahdollisimman vastuullista. Jokainen tapaus neuvotellaan erikseen”, Palmén sanoo.


Lähteet: Joutsenmerkki.fi, Scandichotels.fi, Warnermusic.fi, Flowfestival.com


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento