Cocktailit

Keittiön kikat käyttöön cocktaileissa: parhaat välineet ja menetelmät ravintolaan

Savustukseen ja grillaukseen erikoistuneen helsinkiläisen Brasa-ravintolan Blanda-baarin cocktailit syntyvät keittiön avulla. Ravintoloitsija Severi Lukkarinen, jolla on keittiötausta itselläänkin, sanoo keittiön olevan äärimmäisen tärkeä paikka cocktailien onnistumisen kannalta.

”Keittiön välineistö otetaan huomioon jo uutta cocktaillistaa mietittäessä. Käytämme paljon sen puolen kypsennysmenetelmiä, koska haluamme, että teemamme savu tuntuu ja maistuu myös cocktaileissamme.”

Monissa Blandan juomissa on jokin juju, joka on syntynyt keittiön grillissä tai savustuslaatikossa.

”Esimerkiksi viime syksynä listalle palannut klassikkomme Bloody Mary on tunnettu siitä, että grillaamme tomaatit ennen kuin teemme niistä mehun. Myös Helsinki Drink Festivaleilla viime vuonna Suomen parhaaksi cocktailiksi valitussa Blandan Sand Dunessa on ravintolan teeman mukaisesti grillattua veriappelsiinia.”

keittiö
Jos keittiötä käytetään myös cocktailien valmistamiseen, kannattaa valita sellainen ajankohta, ettei keittiössä ole kovin kiire. KUVA Anikó Lehtinen

Blandassa käytetään keittiölaitteiden lisäksi paljon keittiön raaka-aineita, kuten savustettua punajuurta. Keittiön puolelta laseihin on päätynyt myös lakritsinjuuri, josta on baarissa tehty lakritsinjuurisoodaa, jota tarjotaan sekä sellaisenaan että cocktailien pohjana.

”Meillä keittiön välineitä käytetään paljon myös siksi, että pyrimme valmistelemaan kaikki cocktailimme mahdollisimman tarkasti etukäteen, jotta asiakaspalvelutilanteessa juoman nosto olisi nopea ja aikaa olisi myös asiakkaiden kanssa seurusteluun. Teemme paljon töitä raaka-aineiden kanssa uuttaen, sekoittaen ja tiivistäen makuja, ennen kuin itse cocktail valmistuu asiakkaan edessä.”

Lukkarisen mukaan baarin henkilökunnalla on keittiössä oma ”misavuoronsa”, jonka aikana he voivat valmistella cocktailien raaka-aineita rauhassa. Lisäksi Brasan keittiöväki on kiinnostunut baaripuolen toiminnasta, joten he jakavat mieluusti vinkkejä raaka-aineiden työstämiseen.

Näin käytät keittiön koneita cocktaileihin

Sous vide eli vakuumikypsennys

Vakuumikypsennyksellä saa tehtyä erilaisia liköörejä ja infuusioita huomattavasti nopeammin kuin perinteisesti uuttaen. Vakuumipussiin voi pakata sokerin lisäksi esimerkiksi marjoja, hedelmiä tai yrttejä, jotka muuttuvat makusiirapeiksi ja likööreiksi, kuten limoncelloksi. Vakuumikypsennystä voi kokeilla myös lyhyisiin cocktaileihin, kuten Negroniin, joka muuttuu hieman makeammaksi ja aromikkaammaksi, kun sitä pitää yön yli 50 asteessa. Sous vide -menetelmä on täydellinen myös vihreiden yrttien uuttamiseen, koska niiden maku ja väri kärsivät korkeammissa lämpötiloissa.

Vacuum food cooked sous vide or at a controlled temperature. Low temperature kitchen equipment.
Sous vide -kypsennyksessä raaka-aineet pakataan tiiviiseen vakuumipussiin. KUVA Istock.com

Thermomix-monitoimikypsennin

Thermomix-monitoimikypsennin on hyödyksi raaka-aineille, jotka vaativat tasaista kypsennyslämpötilaa. Kokeile esimerkiksi shrubeja tai sokeripohjaisia infuusioita. Ne onnistuvat toki kattilassakin, mutta silloin lämpötilaa on vahdittavana haukkana, kun taas monitoimikypsentimessä tarkan lämpötilan voi ohjelmoida etukäteen.

Savustusastia

Savustuksella saadaan esimerkiksi kasviksiin ja hedelmiin lisää aromeja. Juureksista savustimeen sopivat muun muassa porkkana ja punajuuri. Savustetuista raaka-aineista voi tehdä siirappeja, cordialeja, infuusioita tai mehua. Käytännössä mitä tahansa voi savustaa, mutta savun aromin voimakkuuden kanssa on syytä olla tarkkana. Paras tulos selviää yleensä kokeilemalla. Myös cocktailien koristeet, kuten havun oksat tai kuivatut hedelmät, voi savustaa. Kannattaa muistaa, että myös savun aromiin voi vaikuttaa erilaisilla puulaaduilla. Perinteisen lepän lisäksi voi kokeilla vaikkapa heinää tai kuusen oksia.

Soodasifoni

Soodasifonilla saa erilaisia maustettuja vaahtoja cocktailin pinnalle. Lisäksi sillä voi hiilihapottaa cocktailin tai vaikkapa makuveden.

Close-up of cocktail glass on the bar in which add whipped foam from creamer siphon
Soodasifonilla saa aikaan silkkisen vaahdon, joka antaa juomaan omanlaisensa suutuntuman ja aromin. KUVA Istock

Uuni

Uunissa voi valmistaa syötäviä koristeita, kuten ohuita suklaakennoja tai kuivatuilla marjoilla maustettuja keksejä. Raaka-aineiden maut tiivistyvät uunissa paahtamalla. Tähän tarkoitukseen sopivat hyvin esimerkiksi kurpitsat ja juurekset. Jos keittiössä ei ole kuivuria, uuni sopii myös raaka-aineiden kuivatukseen.

Grilli

Grillaus antaa raaka-aineille luonnetta ja muuttaa niiden maun intensiivisemmäksi. Esimerkiksi grillattuja hedelmiä ja vihanneksia kannattaa kokeilla cocktailien raaka-aineena. Nopea grillaus tuo mainiota twistiä myös moniin koristeisiin, kuten rosmariinin oksaan.

Blanda Cocktail Bar
Blandan cocktailien savuisuus syntyy niin grillissä kuin savustimessakin. KUVA Blanda Cocktail Bar / Timo Jalkanen

Superpakastin

Keittiön superpakastin, jonka lämpötila on jopa 40 astetta pakkasen puolella, sopii erinomaisesti myös baarin raaka-aineiden jäähdytykseen.

Kuivuri

Syksyisin ja talvisin suositaan kuivattuja hedelmiä tai kasviksia juomien koristeina, ja keittiön kuivurilla ne valmistuvat kätevästi. Kuivatut raaka-aineet tuovat juomiin myös hauskoja vivahteita, esimerkiksi sienillä saa aikaan umamista aromia. Kokeile myös kuivatuista yrteistä jauhettua yrttipölyä, jolla voi kuorruttaa lasin reunuksen.

Dehydrated Peaches in a Dehydrator
Kuivurin avulla voi tehdä juomiin kauniita koristeita. Kuivatut hedelmäsiivut voi myös dipata suklaaseen, jos kyseessä on varsinainen herkkudrinkki. KUVA Istock.com

Blenderi

Blenderi lienee tutuin keittiöstä baarin puolelle siirtynyt vempain. Se soveltuu niin raaka-aineiden käsittelyyn kuin varsinaisten cocktailien valmistukseenkin.

Bartender pouring fruit juice to a container
Blenderi on tehokas soseuttaja, mutta sillä voi myös jauhaa vaikkapa kuivattuja marjoja tai yrttejä hienoksi pölyksi, jolla voi koristella juomia. KUVA Istock.com

Sauvasekoitin

Marjat, vihannekset ja hedelmät on helppo soseuttaa sauvasekoittimella. Soseen voi valuttaa ja maustaa ennen cocktaileihin käyttöä.

GN-pakit

Keittiön puolelta tutuksi tulleista metallipakeissa on helppo säilöä erilaisia raaka-aineita hygieenisesti ja pienessä tilassa.

Lue myös: Genarissa voi valmistaa vaikka mitä – keittiö­ammattilaisten parhaat vinkit GN-astian käyttöön

GN-pakit
Erikokoiset GN-pakit säilövät kätevästi myös baarin raaka-aineita ja välineitä. KUVA Anikó Lehtinen

Höyrytin

Höyry tuo esille marjojen ja hedelmien makua, ja höyrytyksen jälkeen niistä voi vielä puristaa mehun juomien raaka-aineeksi. Myös rypistynyt työpaita muuttuu höyryn avulla paraatikuntoon pikavauhtia

Mandoliini

Mandoliini leikkaa ohuita ja tasaisia viipaleita hedelmistä ja kasviksista, jotka voi käyttää sellaisenaan koristeeksi tai vaikkapa savustaa tai kuivata.

Slicing pear on mandoline
Mandoliini viilaa nättejä ja tasakokoisia viipaleita vaikkapa hedelmistä. Käytä viipaleet koristeiksi sellaisenaan tai kuivattuna. KUVA Istock.com

Salaattilinko

Kätevä tapa kuivata pestyt yrtit ennen jatkokäsittelyä.

Siivilät, myös kastikesiivilät ja suodatuskankaat

Erilaisten nesteiden kirkastamiseen sopivat hyvin keittiössä käytetyt siivilät ja suodatuskankaat, joilla nesteen sakasta pääsee eroon hyvinkin tarkasti. Tällä hetkellä trendikkäät hiilihapotetut hanacocktailit vaativat kirkkaan, suodatetun nesteen, jotta hiilihapotus onnistuu, joten huolellinen suodatus on paikallaan. Usein suodatus myös parantaa hieman säilyvyyttä.

Leivosvuoat ja jälkiruokamuotit

Keittiöstä tutut vuoat ja muotit helpottavat syötävien keksi- ja suklaakoristeiden valmistusta, sillä laatu on tasaista ja muodoissa riittää valinnan varaa.

Lähde: Severi Lukkarisen haastattelu, kysely Facebook/RT-Afterwork-ryhmä; kiitos Arto Luhtavaara, Samppa Kangasjärvelä, Mikko Ilves, Jussi Leveelahti ja Mikko Laitinen.

Yllä: Näin tehdään Negroni. Jos upotus ei toimi, katso video Youtubesta.

Lue myös: Avecin ilmaisessa cocktailkoulussa opit suosituimmat drinkit tosi, tosi hyvin


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker