Kurkuma
Inkiväärikasvien heimoon kuuluvaa kurkumaa viljellään pääasiassa Aasiassa, Afrikassa ja Intiassa. Tästä ruohovartisesta kasvista käytetään juuret, joista valmistetaan niin mausteita kuin rohdoksia. Kurkuma on tuttu mauste erityisesti intialaisesta ruuasta. Yhdistettynä sitruunaan, jogurttiin ja ruusuun saadaan kurkumasta luotua raikas intialaishenkinen alkoholiton cocktail, jonka voi halutessaan terästää ginillä.
Sitruunaruoho, korianteri, kookos ja porkkana ovat myös hyviä makupareja kurkumalle.
Yuzu
Kiinasta kotoisin oleva paksukuorinen yuzu on erityisesti japanilaisten kokkien suosiossa. Yuzumehua käytetään soijapohjaisessa ponzu-kastikkeessa sekä misokeitossa. Juomapuolella yuzu on putkahdellut tuotteisiin niin long drinkeissä, oluissa kuin virvoitusjuomissa. Tuoreena yuzua on Suomessa melko huonosti saatavilla, mutta sitä voi hyödyntää drinkeissä esimerkiksi pyreenä tai käyttämällä yuzulla maustettua virvoitusjuomaa pidentäjänä.
Esimerkiksi kirsikka, greippi, hasselpähkinä ja valkosuklaa toimivat yuzun kaverina.
Hibiskus
Kirpeän hapan hibiskushauduke sammuttaa janon niin Karibialla, Latinalaisessa Amerikassa kuin Afrikassa. Kiinanruusun läheisestä sukulaisesta rosellesta valmistettu hauduke on kotoisin Länsi-Afrikasta, jossa kasvi on kasvanut villinä. Hauduketta voi nauttia kylmänä tai kuumana, ja sen kirkkaan punainen väri tuo sesonkiin sopivaa vivahdetta kauden cocktaileihin. Hibiskuksen maku muistuttaa karpaloa, ja se sopiikin erinomaisesti twistiksi klassiseen Cosmopolitaniin.
Karpalon lisäksi muutkin marjat sekä hunaja, chili, timjami, verigreippi ja kaneli sopivat hibiskuksen kanssa.
LUE MYÖS: Cocktailiin tyrniä tai sieniä – 7 suomalaista baarimestaria antaa vinkit syksyyn
Madame of Mumbai
ripaus kurkumaa
2 cl sokerisiirappia
2 cl sitruunamehua
4 cl juoksevaa jogurttia
1 dash ruusuvettä
tilkka soodaa
Lasi on the rocks
Valmistustapa ravistaminen
Koriste inkiväärisiivu
Mittaa shakeriin kurkuma, sokerisiirappi, sitruunamehu, jogurtti ja ruusuvesi. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi on the rocks -lasiin, lisää tilkka soodaa ja koristele inkiväärillä.
Vinkki! Voit maustaa sokerisiirapin valmiiksi kurkumalla, jolloin annostelu on helpompaa!
The Yuzual Suspect
2 cl giniä
2 cl yuzulla maustettua sakea
4 cl sitruuna oleo shrubia*
yuzylla maustettua tonicia tai virvoitusjuomaa
Lasi highball
Valmistustapa rakentaminen
Koriste sitruunan kuori
Mittaa highball-lasiin gini, sake ja sitruuna oleo shrub. Täytä jäillä ja pidennä yuzulla maustetulla tonicilla tai virvoitusjuomalla. Koristele sitruuna kuorella.
* Sitruuna oleo shrub
2 sitruunan kuoret ilman valkoista osaa
1 dl sokeria
1 dl sitruunamehua
Laita sitruunankuoret puhtaaseen suljettavaan astiaan ja kaada päälle sokeri. Sulje purkki, ravista ja jätä huoneenlämpöön yön yli. Seuraavana päivänä lisää sitruunamehu ja ravista, kunnes kaikki sokeri on sulanut. Poista kuoret. Valmis shrub säilyy kylmässä noin viikon.
Hibiskosmo
3 cl hibiskuksella maustettua vodkaa*
1 cl sitruslikööriä
3 cl karpalomehua
1 cl limemehua
Lasi coupe
Valmistustapa ravistaminen
Koriste limen kuori
Mittaa kaikki raaka-aineet shakeriin. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi coupe-lasiin ja koristele limen kuorella.
*Hibiskuksella maustettu vodka
2 tl hibiskushauduketta
2 dl vodkaa
Sekoita hibiskushauduke ja vodka. Anna maustua 2–4 tuntia. Siivilöi. Säilytä viileässä.