Ravintola-alan ammattilaisia juhlistettiin PRO-gaalassa Helsingin Oopperatalolla viime viikolla. PRO-palkinnon ammattikeittiön työntekijä -sarjassa voitti Mika Marttila. Helsingin kaupungin päiväkodeissa ruokapalveluvastaavana ja hävikkilähettiläänä työskentelevä Marttila otti palkinnon vastaan yllättyneenä mutta kiitollisena.
”Minulle tämä on kiitos siitä kaikesta työstä, mitä olen päiväkodeissa vuosien varrella tehnyt.”
Kokopäivätoimisena Palvelukeskus Helsingin hävikkilähettiläänä Marttila on toiminut puolen vuoden ajan, mutta jo sitä ennen hän on tehnyt hävikki- ja kierrätystoimintaa omassa toimipisteessään päiväkoti Onnelassa, järjestänyt lapsille juhlia ja tehnyt heidän arjestaan astetta parempaa leipomalla aterioille tuoretta leipää.
Marttila pitää tärkeänä, että arvostusta saavat monenlaisissa rooleissa työskentelevät ravintola-ammattilaiset.
”Tämä palkinto ei ole vain minulle vaan kaikille meille, jotka työskentelemme kouluissa ja päiväkodeissa”, hän sanoo.
Kokki-Kettu saa lasten huomion
Hävikkilähettiläänä Marttila opastaa päiväkotihenkilökuntaa vähentämään ruokahävikkiä keittiössä ja lautasilla. Hän myös kiertää päiväkodeissa juttelemassa lasten kanssa ruokaan ja ruokailuun liittyvistä asioista.
Lasten kanssa työskennellessään hän vetää ylleen Kokki-Kettu-rooliasun. Kun Marttila astuu huoneeseen höpsönä ja hajamielisenä Kokki-Kettuna, hassuttelee ja heiluttelee taikavispiläänsä, lasten huomio on taattu.
”Juttelemme lasten kanssa ruoasta, lemipiruoista, maistamisen tärkeydestä ja pöytätavoista, ja ikätason mukaisesti puhumme myös hävikistä”, Marttila kertoo.
Suurtalouskokiksi kouluttautunut Marttila on työskennellyt uransa aikana varuskuntaravintoloissa, vanhainkodeissa sekä päiväkodeissa ja tehnyt tarjoilijana keikkaa myös vanhassa Palacessa sekä Pikku-Finlandiassa.
Työ hävikkilähettiläänä tarjoaa sopivasti uusia haasteita ja monipuolisuutta. Parasta työssä ovat kuitenkin lapset.
”Lapsilta tulee se välitön palaute ja kommentit, ja he myös pistävät Kokki-Ketun välillä koville tiukoilla kysymyksillään.”
Sillä on merkitystä, miten lasten kanssa puhutaan ruoasta
Työ on ollut tuloksellista ja ruokahävikin määrää on saatu pienennettyä monin eri keinoin. Marttila muistuttaakin, että hänen roolinsa on osa laajempaa kokonaisuutta. Ruokahävikin vähentämisessä on mukana monta tahoa aina päälliköistä ja esihenkilöistä keittiöhenkilökuntaan, varhaiskasvatuksen opettajiin ja hoitajiin.
”Itse tuon Kokki-Kettuna asian esiin lapsen tasolla. Kyselen heiltä, mitä he tietävät hävikistä, ja puhumme siitä, että voi ottaa ensin pienen maisteluannoksen, jos ei tiedä tykkääkö jostain ruoasta. Aina voi hakea lisää.”
Monissa perheissä ruokahävikistä on juteltu myös kotona. Marttila onkin iloisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin lapset ovat jo valmiiksi perillä hävikkiin liittyvistä asioista.
Sillä on iso merkitys, miten lasten kanssa työskentelevät puhuvat ruoasta lasten kanssa. Esimerkiksi maistelemiseen kannustetaan houkuttelemalla, ei pakottamalla.
Marttila sai itse hyvän vinkin uusien makujen maistattamiseen eräältä päiväkodin työntekijältä.
”Maistetaan uutta makua ensin kielen kärjellä. Se on hyvä jippo, jolla lapsia on saatu maistamaan ja syömään uusia ruokia.”
LUE MYÖS: PRO-gaala 2024 kuvina: suuria tunteita ravintola-alan Oscareissa Helsingissä
LUE MYÖS: Tiskirobotti astui palvelukseen – Kajaanin varuskuntaravintola remontoitiin läpikotaisin
PRO-tunnustuspalkinnot jakaa horeca-alan ammattilaisten Aromi-lehti. Avec ja Aromi kuuluvat samaan Mediakonserni Keskisuomalaiseen.