Työvoimapula

Pula tekijöistä piinaa ravintola-alaa – kesäravintolan hätähuuto Facebookissa kannatti

Jouni Arolainen pyörittää Ravintola Wonkamiestä Kuhmoisten Pihlajakoskella. ANNE LIUS-LIIMATAINEN

Tämän artikkelin pohjana on Keskisuomalaisessa keskiviikkona julkaistu juttu ravintola-alan työvoimapulasta. Juttua on päivitetty tiedolla siitä, että ravintola Wonkamiehen somepostaus tehosi ja ravintola on saanut avoimia työpaikkoja hyvin täytettyä.

Elinkeinoelämän keskusliiton tuoreen suhdannebarometrin mukaan matkailu- ja ravintola-alan suhdannetilanne on edelleen kaukana normaalitilanteesta. Iso osa alalla työskentelevistä kokee ammattityövoiman puutteen olevan kasvun esteenä, ilmenee Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n tiedotteesta.

Kuhmoisten Pihlajakoski on noin 30 asukkaan kylä, joka herää henkiin kesäkaudeksi mökkiläisten ja veneilijöiden myötä. Heinäkuussa alueella on jopa useita satoja lomailijoita.

Kylänraitilta löytyy Ravintola Wonkamies, jonka yrittäjäpariskunta Jouni Arolainen ja Saila Myllytupa avaavat kesäisin. Tulevan kesän osalta näytti pitkään siltä, että ravintolaan ei löydy riittävästi työvoimaa.

”Kun lopullinen työntekijämäärä selviää, selviää meidän aukiolokin. Se on sitten aukioloaikojen rajoittamista, mutta tällä kertaa omaehtoista, jos tekijöitä ei löydy”, Arolainen sanoi Keskisuomalaisen jutussa.

Wonkamiehen sosiaalisen median kanavassa julkaistiin huhtikuun puolivälissä hätähuudoksi muotoiltu päivitys, jossa etsittiin kausityöntekijöitä.

”Yleensä olemme tammi-helmikuussa etsineet tekijöitä, ja aina niitä on löytynyt, mutta nyt ei löytynyt. Tuntui, ettei mistään nyt tule kyllä mitään. Sitten kun tehtiin tuo päivitys someen, se lähti leviämään ja yhteydenottoja tuli”, Arolainen kertoo.

”Nyt näyttää vähän valoisammalta, mutta tilanteet muuttuvat niin nopeasti. Siitäkään ei voi yrittäjä turhaan hermostua, vaan pitää lähteä etsimään ratkaisua, jos niin käy”, Arolainen totesi Keskisuomalaisen jutussa.

Yllä: Ravintola Wonkamiehen hätähuuto. Jos päivitys ei näy, katso se Facebookista.

Arolainen toimii ravintolayrittäjyyden rinnalla myös toimitusjohtajana henkilöstövuokrausalalla. Hän kertoo koronan olleen isoin syy tekijäpulaan.

”Ihmiset väsyivät jatkuvaan lomautukseen. Moni vaihtoi alaa. Pääkaupunkisedulla kokkipula on jopa niin kova, että ravintoloita on jouduttu pitämään kiinni”, Arolainen sanoo.

”Ja hyvät tekijät, joilla on kokemusta alalta, etenkin keittiöpuolella, heidän palkkatasonsa on noussut. Ymmärrän tämän, se on tarjonnan laki. Ihmiset ovat hinnoitelleet itsensä korkealle”, Arolainen lisää.

Opettaja kesätöihin ravintolaan

Wonkamiehessä työntekijätarve on noin toistakymmentä, varsinaista aiempaa ravintolakokemusta ei tarvita. Tekemällä oppii, Arolainen uskoo.

Arolainen kertoo, että jopa eräs opettaja otti häneen yhteyttä työn toivossa.

”Hän on kesän lomalla ja kaipaa vaihtelua, joten tällainen uskallus tuntuu myös lisääntyneen hakijoiden keskuudessa”, Arolainen sanoo.

TE-keskuksella avoimia työpaikkoja Keski-Suomen alueella ravintola- ja suurtaloustyöntekijöille sekä tarjoilutyöntekijöille oli keskiviikkona 130. Valtakunnallisesti vastaava lukema on liki 3 500.

Kuhmoisten kuntaan kuuluva Pihlajakosken kylä sijaitsee metsien takana, Päijänteen rannalla. Vuoden kyläksi liki 20 vuotta sitten nimitetty Pihlajakoski pitää sisällään runsaasti mökkiläisiä. Myös lukuisat Päijänteellä seilaavat pysähtyvät kylän kohdalla.

”Meidän on hyvin haastava saada tänne kesäisin tekijöitä. Olemme aika haastavassa paikassa ja töitä on tarjolla vain pariksi kuukaudeksi”, Arolainen sanoo.

”Hankimme viereisen koulun omistukseemme pari vuotta sitten. Sitä ollaan remontoimassa tulevaisuutta silmällä pitäen, mutta nyt sieltä voimme järjestää muutamalle työntekijälle majoituksen.”

Hätähuuto kannatti

Wonkamies julkaisi myöhään keskiviikkoiltana Facebookissa ilouutisen: työvoimaa on saatu ja ravintolan kesäsesonki pääsee alkamaan 3. kesäkuuta. Ravintola on auki jo toukokuun kahtena viimeisenä viikonloppuna.

Avec soitti perjantaina Wonkamiehen Jouni Arolaiselle, joka hehkutti someyhteisöä ja kertoi kesävahvuuden olevan nyt yhtä lukuun ottamatta kasassa. Myös tarjokkaiden joukossa ollut opettaja on päätetty palkata.

Yllä: Ravintola Wonkamies löysi tarvitsemansa työntekijät. Jos päivitys ei näy, katso se Facebookista.


Toimittajan kommentti

Majoitus- ja ravitsemisalan työvoiman määrä on kasvanut viimeisen kolmenkymmenen vuoden ajan hurjaa vauhtia. Vuosien 1995–2008 aikana työvoiman määrä on kasvanut jopa 50 prosenttia.

Vuonna 2019 ala työllisti ennätykselliset 95 200 ihmistä. Kato kävi, kun korona tuli. Vuonna 2020 työllistyneiden määrä sukelsi lukemaan 78 700. Tämän vuoden lukemien pelätään olevan vieläkin synkemmät.

Työntekijöiden tarve on huutava. Vaikka tekijät ovat kadonneet, eivät ravintolat ole vähentyneet. Päinvastoin. Kymmenen vuoden aikana uusia ravintoloita on syntynyt jopa tuhatkunta.

Ravintoloitsijoilla on runsain mitoin patoutunutta kasvuhalua, mutta käsiparien puuttuminen hillitsee. Normaali työväen eläköityminen ei tilannetta helpota.

Se, että Ravintola Wonkamieheen on menossa opettaja tekemään kesäksi töitä, tuo tilanteeseen varsin piristävän tuulahduksen. Oma ala kiukuttaa tänä päivänä yhtä jos toista. Kenties kurkistus toiselle alalle tuo jotain uutta näkökulmaa – tai vaikka ihan uuden ammatin, kuka tietää. Ammattien vaihtoviikot voisivat tehdä terää tässä tyytymättömyyden ajassa.

Anne Lius-Liimatainen

LUE MYÖS: ”Tällä alalla vietetään nuoruusaika, pidetään jonkin aikaa hauskaa” – Suomen Keittiömestarien uusi pomo Markku Ojala pohtii ratkaisuja työvoimapulaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi