Bocuse d'Or

Suomen Bocuse d’Or -edustaja on Johan Kurkela – ”Olen panostanut tähän koko elämän”

Johan Kurkela pääsee kilpailemaan Suomen Bocuse d’Or -edustajana toista kertaa urallaan. KUVA Bocuse d’Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall

Suomen edustaja kansainvälisessä Bocuse d’Or -kokkikilpailussa on Johan Kurkela.

Kurkela voitti karsintakilpailun Turussa keskiviikkona selkeästi pistemäärällä 957. Toiseksi sijoittui Mikko Pakola 871 pisteellä ja kolmanneksi Niko Tähti 818 pisteellä.

Palkintojenjaossa Kurkela kertoi olevansa väsynyt, mutta onnellinen.

”Lämpimästi otan tämän vastaan. Olen panostanut tähän tosi paljon, koko elämän jollakin tavalla. Kiva, että tehty työ huomataan ja sitä arvostetaan”, Kurkela sanoi.

Bocuse d’Oria voi sanoa maailman vaativimmaksi kokkikilpailuksi. Menestys vaatii kilpailijoilta pitkää täysipäiväistä sitoutumista harjoitteluun.

Kurkelan joukkueen valmistautuminen Suomen-karsintaan käynnistyi helmikuun alussa. Maaliskuun lopussa harjoitustahti tiivistyi täydeksi viiden ja välillä kuuden päivän työviikoksi.

Bocuse d’Orin loppukilpailu järjestetään Ranskan Lyonissa tammikuussa 2027.

Välissä on Euroopan-karsinta, jonka tarkasta ajankohdasta tai paikasta ei ole vielä Kurkelallakaan tietoa. Oletettavasti se järjestetään keväällä 2026.

”Käynnistämme aktiivisen tekemisen keittiössä varmaan lokakuun alussa, riippuu paljon siitä, milloin Euroopan-karsinta järjestetään. Ennen sitä on paljon ajatustyötä. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”, Kurkela kertoi Avecmedialle edustajakarsinnan jälkeen keskiviikkona.

”Seuraavana on myös tämän Suomen karsintakisan purku: vaikka se hyvin menikin, niin paljon voi vielä parantaa. Suomen mestaruus on toki Suomen mestaruus, mutta maailmalla on kovia tyyppejä vastassa. Mitään emme ole varsinaisesti vielä voittaneet. Ylpeys kulkee lankeemuksen edellä.”

Yllä: Avec oli paikalla Bocuse d’Orin Suomen edustajakarsinnassa Turun Maku -tapahtumassa Logomo-tapahtumakeskuksessa keskiviikkona. Liiku eteenpäin painamalla ruudun reunaa.

Kovaa työtä

Karsintakilpailun jälkeen Kurkelan joukkue suuntasi Turusta kohti Helsinkiä, jossa oli luvassa viski-ilta – ja kilpailukaluston tiskausta.

Bocuse d’Or ei ole halpaa lystiä. Kilpailijat saavat tukea sponsoreilta, mutta menestys voi vaatia myös omia investointeja. Kysyttäessä Kurkela laskee tämän vuoden Bocuse d’Or -urakan aiheuttaneen hänelle noin 15 000 euron henkilökohtaiset kustannukset esimerkiksi raaka-ainekuluissa.

”Iso osa siitä ei ole varsinaista rahaa, vaan vaihtokauppaa joka tarkoittaa jotakin työtä”, Kurkela kertoo.

Kurkela on edustanut Suomea Bocuse d’Orissa myös kaudella 2022–23, jolloin hän sijoittui kuudenneksi. Lisäksi hän on osallistunut kilpailuun kahdesti Suomen joukkueen keittiöassistenttina.

”Kokemus tuo tietoa ja ymmärrystä kilpailun kontekstista ja siitä, mikä siellä toimii. Olen tehnyt itse paljon asioita, eikä haluttua menestystä ole tullut. Olen tehnyt osan virheistä, joten tiedän mitä ei ainakaan kannata lähteä tekemään”, Kurkela pohtii.

Kurkelan ansiolistalta löytyy myös Vuoden kokin titteli 2023. Hän laskee osallistuneensa urallaan kaikkiaan kuuteentoista kilpailuun.

”Kilpailukokemus tuo myös itsevarmuutta ja vahvistaa omaa visiota sekä linjaa. Ympärillä on paljon ihmisiä, jotka laittavat ison osan ajastaan tähän. Kaikki lähtee kuitenkin itsestä, hommaa pitää johtaa ja viedä eteenpäin.”

Yllä: Johan Kurkelan kilpailuannosten teema Suomen edustajakarsinnassa Turussa oli kevät. Jos upotus ei toimi, voit katsoa kuvat Instagramista.

Kurkelan filosofia perustuu kovaan työntekoon.

”Paljon olemme treenanneet, ja se näkyy onneksi tuloksessa. Joku voi puhua lahjakkuuden merkityksestä, mutta itse uskon vahvasti sellaiseen mentaliteettiin, jossa annat kaikkesi niillä resursseilla, jotka sinulle on annettu. Silloin mikään ei jää hiertämään, olipa lopputulos mikä tahansa. Olemme pyrkineet pääsemään pienemmillä resursseilla mahdollisimman lähelle sitä tasoa, joka Bocuse d’Orin loppukilpailussa on.”

Kurkelan apuna Bocuse d’Or -urakassa ovat assistentti Niilo Suominen ja valmentaja Mikko Kaukonen.

Suomi on osallistunut Bocuse d’Or -kilpailuun 16 kertaa. Parhaat sijoitukset ovat Matti Jämsénin neljäs sija vuonna 2015 ja Ismo Sipeläisen neljäs sija vuonna 2019.

Lue myös: Suomen Bocuse d’Or -yhdistys etsii uutta toiminnanjohtajaa ja muuttaa työn kriteerejä

Assistentti on tärkeässä roolissa Bocuse d’Or -kilpailussa. Kuvassa Niilo Suominen, joka avustaa Johan Kurkelaa. KUVA Bocuse d’Or Academy Finland ry / Santeri Stenvall

Lue myös: Miten Suomi menestyisi ja saisi kaiken irti kokkikilpailuista? Hidasteena on pari ongelmaa, sanovat alan huiput

Lue myös: Tässä ovat Vuoden kokki- ja Vuoden tarjoilija -kilpailujen finalistit


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi