Ammattikeittiö

Suomen pellot pullistelevat nyt kukkakaalia – keittiöammattilainen, auta viljelijöitä hädässä! Tässä suositun keiton resepti

Suomalaisesta kukkakaalista on nyt ylitarjontaa. Uhkana on, että ensiluokkaista kukkakaalia jää tonnikaupalla käyttämättä. Pelkästään kuopiolaisen Tuoreverkon viljelijöillä on jäämässä peltoon ja varastoon 30–60 lavallista kukkakaalia.

Ylitarjonta koskee koko Suomea, arvioi Maatalouden keskusliiton (MTK) asiantuntija Mika Virtanen Avecille.

”Jos jollakin alueella on ylitarjontaa, se heijastuu koko Suomeen”, Virtanen sanoo.

Ylitarjonta johtuu kahden sadon kypsymisestä samoihin aikoihin. Kun alkukesä on viileä, saattaa satojen kypsyminen osua päällekkäin.

”Edellinen istutuserä kehittyy hitaammin, ja kun säätila muuttuu paremmaksi, seuraava istutuserä ottaa kiinni edellisen”, Virtanen kuvailee.

”Ja kun menekki on yleensä aika tasaista, niin hetkellisesti tulee näitä ylitarjontatilanteita. Joudutaan jopa jättämään vihanneksia peltoon.”

Keittiöammattilaiset voivat osaltaan helpottaa viljelijöiden ahdinkoa: ruokalistalle kannattaa lisätä kukkakaaliruokia, esimerkiksi juustoinen kukkakaalikeitto yrttiöljyllä. Reseptin löydät alta.


Juustoinen kukkakaalikeitto ja yrttiöljyä

Resepti kahdeksalle ruokailijalle

1 l vettä

0,6 kg kuorittua perunaa (jauhoinen lajike)

0,2 kg sipulia

0,8 kg kukkakaalia

0,4 l ruokakermaa

0,4 kg sulatejuustoa

½ tl mustapippuria

1 tl basilikaa

2 tl suolaa

Pilko perunat, sipulit ja kukkakaalit

Laita pataan ja lisää vesi.

Keitä kypsäksi.

Lisää ruokakerma ja mausteet.

Soseuta keitto.

Lisää sulatejuusto, sekoita ja kiehauta.

Yrttiöljy

0,5 l rypsiöljyä

0,05 l omenaviinietikkaa

1 np tuoretta basilikaa

1 tl suolaa

Soseuta raaka-aineet sauvasekoittimella.

Tarjoa kukkakaalikeitto yrttiöljyn ja rapeiden ruisleipälastujen kera.

Reseptin toimitti PRO-palkittu Päijät-Hämeen ateriapalvelut oy:n tuotekehityspäällikkö Jukka Turta.

Reseptiä on ollut kehittämässä Lahden Salpausselän peruskoulun kotitalousopetus yhteistyössä Päijät-Hämeen ateriapalveluiden tuotekehityksen kanssa. Oppilasraati arvioi keiton vuonna 2021 parhaaksi uudeksi kasvisruoaksi ja se on edelleen Päijät-Hämeen ateriapalvelujen listoilla.

LUE MYÖSEspoon yläkoululaiset kehittelivät kilpaa kasvisruokia – tässä voitokas resepti ja sen suurkeittiöversio

LUE MYÖSKuinka viestit vastuullisuudesta asiakkaalle? Vihreä merkki kiinnittää huomion ruokalistassa

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi