Ukrainan sota

Kun Taipalsaarelle saapui ukrainalaisia pakoon sotaa, keittiömestari Ulla Liukkonen ei epäröinyt auttaa

Taipalsaari on yksi niistä kunnista, jotka Suomessa vastaanottavat sotaa pakoon lähteneitä ukrainalaisia. Taipalsaari on myös Ulla Liukkosen synnyinkunta. KUVA Ulla Liukkosen arkisto

Kansainvälisesti arvostettu keittiömestari Ulla Liukkonen odotti viime torstaina kotonaan Taipalsaarella jännittyneenä lapsenlapsensa syntymää.

Viesti Facebookissa varasti kuitenkin huomion.

Taipalsaareen oli saapunut iltapäivällä 42 ukrainalaista sotapakolaista, kaksivuotiaasta taaperosta 95-vuotiaaseen senioriin. Nyt etsittiin apua ruoan valmistukseen hädänalaisille. Liukkonen vastasi viestiin epäröimättä ja kysyi mitä pitää tehdä, aikaa olisi auttaa.

Liukkonen kokosi itselleen nopeasti ”keittiöhenkilökunnan”, ja pian neljän hengen ryhmä oli jo hommissa. Raaka-aineet tulivat lahjoituksina muun muassa seurakunnalta ja yksityisiltä kauppiailta.

”Muut pilkkoivat ja tekivät apuhommia, minä laitoin lohikeiton tulille sekä kaksi litraa pullataikinaa nousemaan”, Liukkonen kertoo.

Valmis ruoka otettiin vastaan ilolla ja halauksin.

Ruoanlaitto auttaa sopeutumaan

Perjantaina lounaalla tarjottiin niin ikään keittoa, ja iltapäivällä uunissa oli valmistumassa makaronilaatikko ja sämpylätaikina kohoamassa päivällistä varten. Lauantaiksi oli suunnitteilla kanaa.

”Pitää vielä varmistaa, onko heillä erityisruokavalioita ja voiko esimerkiksi liharuokia tarjoilla ainoana vaihtoehtona”, Liukkonen pohtii ja valmistaa samalla ruokaa myös toiseen tilaisuuteen.

Ukrainalaisten joukossa on Liukkosen mukaan ainakin yksi kokki, joka voisi ottaa ruoan valmistuksesta vastuun jatkossa. Näin oli jo käynytkin; ruoka porisi jo padassa Liukkosen käydessä paikalla.

”Ruoanlaitto auttaa sopeutumaan ja saamaan omasta elämästä taas kiinni.”

Vaikka ihmisiltä on viety kaikki, sodan kuva näkyy kasvoista ja katse kääntyy maahan. Monet suunnittelevat jo suomen kielen opiskelua, työpaikan hakemista sekä harrastusten jatkamista. Arjesta halutaan saada ote.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Taipalsaaren seudulla löytyi runsaasti apuhenkeä. KUVA Ulla Liukkosen arkisto

Saapujat saivat apua myös virallisten lomakkeiden täyttämisessä. Majoitustilat oli laitettu valmiiksi ja viihtyisiksi. Liukkonen yltyy itsekin kiittämään pienen kylän mahtavaa yhteishenkeä ja auttamisen halua.

”On uskomatonta, kuinka tämän pienen kylän yhteisö on lähtenyt yhdessä auttamaan. Myös lappeenrantalaiset ja muut lähiseutujen asukkaat tuovat lastenrattaita, vaatteita ja muuta tarpeellista.”

Apua annetaan monilla tavoilla vielä pitkään.

Auttamisen halu tuo Liukkosen mieleen äidiltään saamansa opin, jonka mukaan avun tarpeessa olevaa ihmistä tulee auttaa, jos siihen vain on mahdollisuus. Liukkoselle luontainen tapa auttaa on tehdä käsillään sitä, mitä osaa.

”Ruoka on sellainen, että jos ihmisellä on paha olla, niin se tuo turvallisuuden tunnetta.”

Liukkonen on Suomen Keittiömestarit ry:n entinen puheenjohtaja ja kokkimaajoukkueen hallituksen jäsen.

LUE MYÖS: Ukrainan lohturuoka on borssikeitto, ja sitä tarjoamalla voit näyttää tukesi – tässä resepti isolle porukalle

LUE MYÖS: Keittiömestari Ulla Liukkonen yllätettiin alan upeimmalla huomionosoituksella – ”Pari päivää meni ihan pyörryksissä”

Porukalla apua hädänalaisille. KUVA Ulla Liukkosen arkisto.


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi