
Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina artikkelin, jossa yhdeksän henkilöä kertoo huippukokki Kim Mikkolan käyttäytyneen keittiötyössä epäasiallisesti.
HS:n haastattelema nainen kertoo, että Mikkolalla oli tapana huoritella häntä ja tarjoilijoita ravintola Olossa vuonna 2012.
“Kun ohitseni käveltiin, niin tönäistiin. Sitten yritettiin kampata. Oli haukkumista ja huorittelua. Haluttiin koko ajan, että mokaan”, nainen kertoo HS:lle.
Nainen oli tapahtumien aikaan 19-vuotias, Mikkola hieman vanhempi. Naiselle jäi tunne, että asiat vain lakaistiin maton alle.
Toinen Olossa myöhemmin työskennellyt kokki kertoo Mikkolan huoritelleen häntäkin ja yhtä tarjoilijaa. Hänen mukaansa Mikkolan puhetyyli oli naispuolisille työntekijöille törkeä.
Mikkola itse kiistää syytökset. Hänen mukaansa Olon keittiössä käyttäytyi huonosti toinen kokki Juho Saralehto. HS:n tavoittama Saralehto sanoo, ettei muista kaikkia Olon tapahtumia tarkalleen ja kertoo kärsineensä noihin aikoihin päihde- ja mielenterveysongelmista. Hän kuitenkin sanoo, että yleisesti ottaen Olon työilmapiiri oli huono.
Ravintola Olon omistaja Pekka Terävä ei ota HS:n jutussa kantaa väitteisiin Mikkolan epäasiallisesta käytöksestä, mutta sanoo ettei muista koskaan saaneensa valituksia Mikkolan toiminnasta. Hän sanoo olevansa iloinen siitä, että keittiökulttuuri on kehittynyt parempaan suuntaan kuin vielä runsaat kymmenen vuotta sitten.
Vuosien 2012–16 aikana Mikkola työskenteli maineikkaassa ravintola Nomassa Tanskassa. Helsingin Sanomille puhuneiden Noman silloisten työntekijöiden tai harjoittelijoiden mukaan Mikkola sai usein ihmisiä itkemään töissä.
Vuonna 2018 perustetussa Inari-ravintolassa työskennellyt Mikkolan ex-puoliso kertoo kokin muun muassa sylkeneen hänen päälleen, seisseen hänen varpaillaan ja työntäneen hänet hyllyä päin.
Mikkola itse kiistää käyttäytyneensä epäasiallisesti keittiöissä. Hän kuitenkin toteaa, että fine diningin sisään on rakennettu ”abuse” eli hyväksikäyttö ja huono kohtelu.
”Edelliset kaksikymmentä vuotta keittiöt ovat olleet tosi epäterveellisiä paikkoja. Ja ne ovat edelleen. Kulttuuri on ollut erittäin hurja, tosi huono”, Mikkola sanoo HS:lle.
Kim Mikkola on yksi MTV:llä pyörivän Masterchef Suomi -sarjan tuomareista. Hän pyörittää kanaruokiin keskittyvää pikaruokaketjua.
Lue myös: Kolumni: Michelin-opas ei hyväksy väkivaltaa – paitsi jos se tapahtuu kulisseissa