Asiakaspalvelu

Mona Bling on tottunut häirintään yökerhoissa: ”Turvallisemman tilan periaatteet ovat tosi tärkeitä”

Viime keväänä turkulaistunut kirjailija, vaikuttaja ja mediapersoona Mona Bling on ihastunut täysillä uuteen kotikaupunkiinsa ja sen ravintoloihin. Hän käy ulkona syömässä useita kertoja viikossa ja suosii baareja, joissa on kattava alkoholittomien juomien valikoima.

23 transmyyttiä -kirjan kirjoittanut Mona Bling toivoo, että ravintoloissa ja yökerhoissa henkilökunta olisi tietoinen turvallisen tilan periaatteista ja reagoisi asianmukaisesti mahdollisiin häirintätilanteisiin.

Mona Bling on ihastunut Turun persoonallisiin baareihin. Bar Kuka on yksi hänen suosikkipaikoistaan. KUVA Vesa-Matti Väärä

Käytkö usein ravintoloissa?

Olen aika laiska tekemään kotona ruokaa. Käyn ravintoloissa useita kertoja viikossa, jos lounasravintolatkin lasketaan.

Mitkä ovat suosikkiruokiasi ja -juomiasi ravintolassa?

Lounaaksi tykkään syödä vaihtelevasti kotiruokamaisia annoksia tai thairuokaa. Ystävien kanssa syömme usein sushia tai Moi poken poke bowlia, joka toimii myös lounaalla. Japanilainen ravintola Karu on vähän hintavampi, mutta todella hyvä. Blankossa taas voi käydä milloin vaan, oli hienompi illallinen, treffit tai ihan vaan lounasta itsekseen. Jokirannassa on myös kasvisravintola Hügge, jonne kannattaa mennä vaikkei olisikaan vege.

Minne palaat aina asiakkaaksi?

Aika lähellä kotiani on lounasravintola Arvonen, jonka ravintoloitsijat ovat huippuihania ja siellä on maailman lämpimin asiakaspalvelu. Vaikka se on edullinen lounasravintola, tuntuu joka kerta siltä, että olisi jossain hienossa ravintolassa, kun siellä on niin hieno palvelu. Ravintoloitsija tulee itse pöytään kääntämään lasin ja kaataa siihen vettä, mehua tai kotikaljaa. Sieltä saa todella hyvää kotiruokaa, ja tarjolla on aina tosi monta erilaista jälkiruokaa – ja annokset ovat reiluja. Olen suuri jälkiruokien ystävä, ja tämä on ainoa paikka missä on käynyt niin, etten ole jaksanut syödä jälkkäriä loppuun.

Mihin viet kaverisi syömään?

Kyllä se on Moi poke tai Blanko. Moi poke sopii niin monelle, kun pokekulhoon saa itse valita ainekset. Kakolanmäellä on olutpanimo Kakola Brewing Company ja KBC-pizzeria, jossa on Turun parhaat pizzat. KBC toimisi tosi hyvin myös treffeillä. Siellä järjestetään hauskoja teemailtoja ja tapahtumia, kuten Bänger Bingo -nimistä musabingoa, joka on minun suosikkini.

Mona Blingille on tärkeää, että ravintoloiden henkilökunta tuntee turvallisen tilan periaatteet. KUVA Vesa-Matti Väärä

Millainen asiakaspalvelu sytyttää?

Lämmin, rauhallinen ja aidon oloinen. Olen itsekin ollut asiakaspalvelutyössä ja tiedän, ettei aina jaksaisi olla aurinkoinen, mutta se kuuluu siihen työhön. Epäaidon hymyn kyllä aistii, mutta kun hymy on aito, se lämmittää. Esimerkiksi lounasravintola Arvosessa tulee sellainen olo, että he rakastavat työtään ja että asiakasta arvostetaan. Paljon on sellaisiakin yrityksiä, joissa tuntuu siltä, että asiakkaat ovat vain häiriötekijä, eikä silloin tule tervetullutta oloa.

Oletko joskus pettynyt ravintolassa?

Pettymykset liittyvät yleensä asiakaspalveluun.  Jos palvelussa tai ruoassa on ollut jotain häikkää, yritän antaa rakentavaa palautetta ja sanoa ystävälliseen sävyyn, että tässä ei nyt ollut kaikki ihan kunnossa. Jos silloin aletaan vänkäämään vastaan ja vastaanotto on tyly, siitä tulee helposti sellainen olo, etten halua tulla tänne enää ikinä takaisin.

Se on tosi perisuomalaista, ettei haluta aiheuttaa kohtausta tai loukata kenenkään tunteita, mutta ainoa tapa vaikuttaa asiaan on kertoa, jos jossain on kehittämisen varaa. Jos palaute otetaan huonosti vastaan, siitä tulee vaikutelma, ettei ravintolaa kiinnosta yhtään kehittyä tai ottaa vastuuta omasta tekemisestä.

Kävin kerran viinibaarissa ja kysyin, onko heillä mitään alkoholitonta viiniä. Omistaja sanoi alentavaan sävyyn, etteivät alkoholittomat viinit ole viinejä ollenkaan vaan rypälemehuja. Siitä tuli sellainen olo, etten ole yhtä arvokas kuin muut asiakkaat. Kysyin häneltä, että mitäs jos viinistä poistaa alkoholin, niin eikö se enää ole viiniä? Suosittelin hänelle vielä muutamaa hyvää alkoholitonta viiniä ja puhuin siitä, että niitä kannattaisi olla, koska alkoholittomuus on iso trendi. Sekin yleistyy, että vaikka joisitkin alkoholia, niin voi joskus valita myös alkoholittoman juoman.

Mona Bling toivoo, että ravintoloissa olisi tarjolla nykyistä laajempi valikoima alkoholittomia juomia. KUVA: Vesa-Matti Väärä

Millaisissa baareissa tykkäät käydä?

Turussa on todella ihania ja persoonallisia istuskelupaikkoja, paljon parempia kuin Helsingissä. Minulle sisustus ja estetiikka sekä fiilis ja valot ovat tosi tärkeitä, ja täällä moni paikka on onnistuttu tekemään niin, että ne ovat samaan aikaan tosi mietittyjä ja samaan aikaan ikään kuin ne olisivat vahingossa sen näköisiä. Kuka-baarissa on luotu onnistuneesti 60–70-luvun fiilis. Siellä on myös hyvä valikoima alkoholittomia juomia. Se on tosi ilahduttavaa, kun on valinnanvaraa. Alkoholittomien juomien tarjonta on usein aika heikkoa, ja saa varautua siihen, että tarjotaan vaihtoehdoiksi limua tai vissyä.

Jos olen tullut baariin, niin en halua mitään Jaffaa vaan alkoholitonta viiniä, siideriä tai olutta. Varsinkin jos ravintola on profiloitunut oluthuoneeksi, se ei riitä, että listalla on vain se yksi alkoholiton olut. Tai jos on viinibaari, niin ei voi sanoa, ettei ole mitään alkoholitonta viiniä. Jos on erikoistunut tiettyyn juomaan, pitäisi olla parikin erilaista vaihtoehtoa. Viime vuosina tilanne on kyllä parantunut tosi paljon ja valikoima on kasvanut, mutta parantamisen varaa on.

LUE MYÖS: 5 kiinnostavaa baaria Turusta – alan aktiivi esittelee suosikkinsa kaupungista

Oletko kohdannut ravintoloissa epäasiallista kohtelua?

Henkilökunnan puolelta en ole, mutta yökerhoissa olen joutunut tottumaan ja varautumaan häirintään. Kyllä sitä tapahtuu, ja se on tosi ikävää. Siinä vaiheessa henkilökunnan valmius toimia on ihan ensiarvoisen tärkeää.

Turvallisemman tilan periaatteet ovat tosi tärkeitä, ja näistä asioista on hyvä puhua. Jos joku asiakas häiriköi, niin hänet pitää poistaa siitä tilasta, että tilasta tulee turvallisempi. Asia pitää ottaa vakavasti eikä vähätellä tilannetta.

Oma suosikkiklubini Turussa on Dynamo, ja siellä on yleensä turvallinen olo, mutta kyllä sinnekin välillä eksyy sellaisia ihmisiä, jotka ääneen lähietäisyydeltä ihmettelevät ulkonäköäni tai pohtivat sukupuoltani. Jos häirintää tapahtuu, siitä lentää heti ulos. Dynamossa on tosi valveutunut henkilökunta ja asiaan puututaan.

Tiedän myös tapauksia, että baariin ei ole päässyt sen takia, että on näkyvästi transsukupuolinen ja on tehty selväksi, ettet ole tervetullut tänne. Se on sydäntäsärkevää.

Jos voisit matkustaa ajassa taaksepäin, mihin ravintolaan menisit?

Kun asuin Helsingissä, en käynyt koskaan alaikäisenä baarissa. Kun täytin 18, menin heti ensimmäisenä DTM:ään, joka oli silloin Iso-Roobertinkadulla. Sinne haluaisin päästä takaisin. Omissa muistoissani tuntuu siltä, että olisin käynyt siellä monta vuotta, vaikka oikeasti paikka sulkeutui alle vuoden päästä siitä, kun täytin 18. Se oli lyhyt aika, mutta ilmeisesti ramppasin siellä joka viikonloppu, ja sinne haluaisin kyllä palata.

Mitä kokeilet seuraavaksi?

Turun tori oli tosi pitkään remontissa. Se valmistui viime kesänä, ja sinne avattiin uusia ravintoloita, missä en ole vielä ehtinyt käydä. En ole kaikkia Turun jokilaivojakaan vielä testannut.

LUE MYÖS: Älä mainosta tapahtumaasi turvallisena, jos se ei ole sitä

LUE MYÖS: Homobaareille on yhä tarvetta, sanoo uuteen paikkaan aukeavan DTM:n ravintolapäällikkö


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi