Yllä: Tältä näyttää Hakaniemessä. Siirry videosta toiseen painamalla ruudun reunaa.
Helsinkiläisen Bistro Le Coinin ravintoloitsijalla Eero Suhosella on alkamassa jo toinen kesä, jota värittävät remonttityömaa ikkunan takana ja maansiirtokoneet terassin kupeessa.
”Meillä ehti viime vuonna olla kolme päivää terassi auki, kun työmiehet tulivat kysymään, että aiotko pitää terassia pitkäänkin siinä. Kesä meni päin brinkkalaa: kuka haluaa istua terassilla, kun vieressä kaivetaan maansiirtokoneella? Lauantait olivat ihan hyviä päiviä, kun työmaalla ei tapahtunut mitään, muuten ketään ei tullut hyvälläkään kelillä”, Suhonen muistelee viime vuotta Avecmedialle.
Ravintola sijaitsee Hakaniemessä, jossa on meneillään vaativa rakennusprojekti. Kruunusillat-raitiotielinjan rakentaminen sotkee alueen liikenteen, ja jalankulkijoiden reitit elävät päivästä toiseen. Urakka jatkuu marraskuulle, ja kokonaisuudessaan Hakaniemen työmaan ennakoidaan valmistuvan vuoden 2026 aikana.
Kun Suhonen avasi ravintolansa syksyllä 2023, Hakaniemestä povattiin Helsingin uutta gastronomista mekkaa. Eipä tullut mekkaa vaan kakka, hän veistelee. Talven pimeydessä ikkunan takana avautuvan työmaan pystyi vielä jotenkin sulkemaan mielestään, mutta kevään valo paljastaa sen armottomasti. Remontti on kesällä koko ajan silmillä.
”Alkuvuosi oli 20–30 prosenttia heikompi kuin edellinen vuosi. Huhtikuussa meidän liikevaihdostamme lähti 50 prosenttia”, Suhonen paljastaa karuja lukuja.
Hän toivoo, että kaiken jyystämisen ja poraamisen keskellä ihmiset ymmärtäisivät, että alueen ravintolat ovat edelleen avoinna. Suhonen myöntää, että se on paljon pyydetty, kun bussikuskitkaan eivät tiedä, missä on pysäkki, jolle asiakkaat juuri tänään pitäisi jättää.
Le Coin on ahtaassa tilanteessa. Suhonen on jo joutunut vähentämään henkilökuntaa ja neuvottelemaan tavarantoimittajien kanssa laskuista.
”En halua heikentää ruoan laatua. Mietin, jos väki tulisi paria euroa edullisemmalle illalliselle, jolla laatu pysyisi samana. Kunhan ovipumppu kävisi!”


Suhonen muistuttaa, että ravintolatoiminta on pienen marginaalin bisnestä.
”Se ei ole kaukana, etteikö hengitettäisi vähän vapaammin, mutta vielä ei hengitellä. Masentaa, kun otat joka päivä parisataa turpaan. Jos saisimme edes sen verran liikevaihtoa, että pysyisimme pystyssä”, Suhonen pohtii.
Le Coinissa on jo kokeiltu monia konsteja väen houkuttelemiseksi. Suhosen näkemys on, että hyväkin tarjous toimii yhden päivän, mutta ei kanna koko viikkoa.
”Olemme kokeilleet esimerkiksi tarjota kaksi kolmen ruokalajin menua ja viinipullon satasella. Saimme yhtenä perjantaina talon täytettyä ison peruutuksen takia sillä keinoin.”
Suhonen pohtii myös, voisiko massiivisesta tulonmenetyksestä hakea korvausta.
The Pantry: Isompi haaste on etätyö
Saman talon toiseen kerrokseen kaksi vuotta sitten avattu ravintola The Pantry on kääntänyt painopisteen lounaaseen. Remonttityömaan vaikutus on näkynyt koko ajan, kertovat ravintolan taustayhtiön Share Companyn yrittäjä Peter Walch ja Pantry-ravintoloista vastaava ravintolatoimenjohtaja Maija Ahokas. Juuri nyt työmaan vaikutus on melko vähäinen.
”Talossa on paljon toimistovuokralaisia, ja voi toki olla niin, että monet tekevät enemmän etätöitä kuin tekisivät ilman katutöitä. Asiakkaamme eivät kuitenkaan tule pelkästään talon sisältä, meillä on paljon ulkopuolisia lounasasiakkaita ja ihan hyvä tilanne”, Maija Ahokas sanoo.
Hakaniemen The Pantryn liikeidea oli aluksi erilainen kuin sen sisarravintoloilla Ruoholahdessa ja Sörnäisissä, joissa on koko ajan keskitytty lounaaseen. Hakaniemikin on nyt leikannut rönsyt.
”Täällä tehtiin viime kesäkuussa viimeiset illat ja vuoden alussa lopetettiin lauantaibrunssi. Keskitymme lounaaseen ja cateringiin arkisin”, Ahokas kertoo.
Tehdyt muutokset eivät ole suoranaisesti seurausta työmaasta. Remontilla on kuitenkin ollut hyvin konkreettisiakin vaikutuksia.
”Kyllä meillä näkyy, jos suojatie siirtyy ja kävelymatka pitenee. Sen jälkeen on aina hiljaisempaa muutaman päivän.”
Todella konkreettinen riesa ovat olleet vesikatkot, joista ravintola on muutamina päivinä saanut tietää vasta aamulla. Silloin on aina arpapeliä, pystyykö tekemään lounasta. Hiljattain ilmoitettiin neljän päivän varoajalla veden käyttökatkosta klo 8-14 maanantaina; silloin ravintola oli laitettava kiinni.
Alla: Raitiokiskoja ja työkoneita Hakaniemen rakennustyömaalla. KUVAT Jaakko Sandqvist



Walch puntaroi, että remonttia isompi haaste on etätyö.
”Meidän liiketoimintamallimme ansiosta työmaan vaikutukset toisessa kerroksessa sijaitsevassa ravintolassa ovat kuitenkin vähäisemmät”, Walch vertaa Le Coiniin.
Kenties sijainti toisessa kerroksessa vaikutti siihen, että alussa kesti pidempään, että ihmiset löysivät paikan. Myös toimistotilojen täyttymiseen meni aikaa. Nyt Walch on kuitenkin tyytyväinen 70-paikkaisen ravintolan käyttöasteeseen: ravintola palvelee päivittäin 200–230 asiakasta eli täyttyy kolmesti lounaan aikana.
Walchille on Pantry-ravintoloiden kanssa tullut tutuksi hidas lämpeneminen. Ensimmäiset kaksi vuotta tulos ei ollut Ruoholahdessakaan hyvä.
”Olen se hullu hollantilainen, joka avasi kolme uutta paikkaa korona-aikana. Se kannatti tehdä, vaikka oli aikamoinen riski. Nyt meillä käy Ruoholahdessa päivittäin 320–400 asiakasta. Sörnäinen on haastava alue, siellä on paljon vajaakäyttöä kiinteistöissä. Siihen nähden meillä menee hyvin, olemme saaneet nostettua lounastajakeskiarvon alkuvuonna 150–170:een” Walch kertoo.
Ravintolatoimenjohtaja vahvistaa fiiliksen olevan positiivinen ja parantuneen liikevaihdon ja kannattavuuden näkyvän myös viivan alla.
”Ennustettavuus on nyt huono ja lounasbisneksen kate on pienentynyt. Siksi kokeilta kysytään entistä vahvempaa ammattitaitoa. Meitä auttaa iso volyymimme”, Ahokas summaa.
Monessa muussakin aktiivinen Walch toteaa Pantryn konseptin olevan toimiva, ja hän on Pantry-ravintoloistaan onnellinen, vaikka käyntiinlähtö kesti kauan. Hän toivottaakin lounasvieraat tervetulleiksi monta kertaa per viikko. Kun Hakaniemen remontti loppuu, olisi puistojuhlan paikka. Sitä ennen Walchilla on toive kaupungille.
”Kaupunki voisi miettiä tulevaisuudessa, onko tarpeen myllätä koko alue kerralla eikä vain ihmetellä, miksi tulee konkursseja. Tämä on kaikille Hakaniemen yrittäjille haaste.”
Box Tuohi avasi remontin keskelle
Kun ravintoloitsija Riika Pikkuvirta kaksi vuotta sitten avasi Box Tuohen, hän tiesi tulevansa remontin keskelle. Tilanne John Stenbergin rannassa Hakaniemen torin kupeessa ei ole juurikaan muuttunut.
”Nyt alamme pikku hiljaa kaivautua esiin, kun remontti siirtyy Siltasaarenkadulle päin. Näemme jo ikkunasta torille.”


Box Tuohen perusbisnes on ammattiliittojen kokouspalvelu. Hampurilaiset tuotiin siihen päälle, ja niiden kanssa on ollut hakemista.
”Ammattiliittojen kokoustarjoilut ovat syy, että uskalsimme lähteä tänne, eli emme ole täysin ulkopuolisten asiakkaiden varassa. Hampurilaisravintolan aukioloaikoja olemme lyhentäneet moneen kertaan. Kuukausi sitten päätimme laittaa maanantaisin lounaan jälkeen kiinni, koska ilta on niin hiljainen. Olemme viilanneet henkilöstömäärää ja aukioloaikoja, jotta löytäisimme sopivan balanssin”, Riika Pikkuvirta kertoo.
Ilta-aukiolon kanssa tehdyt kokeilut tulivat ravintolalle kalliiksi ja koko viime vuosi oli taloudellisesti haastava. Pikkuvirta on kuitenkin kiitollinen, että lounasta menee hyvin myös remontin keskellä.
”Lounas vetää älyttömän hyvin. Olemme liikenneremontin tekijöille houkutteleva ruokapaikka ja työmiehet ovat meille iso asiakaskunta”, Pikkuvirta iloitsee.
Hän on haarukoinut, että remontti saattaa jopa auttaa siinä, että ne, jotka ovat lähellä töissä, eivät lähde muualle lounastamaan. Box Tuohessa tuntuma on, että ravintola saa juuri nyt enemmän lounasasiakkaita lähistöltä.
Vaikka remontti ja sen kesto ovat olleet ravintoloitsijalla tiedossa alusta lähtien, yllätyksenä tuli, miten iso remontin konkreettinen vaikutus on.
”Se, että kadut olivat täysin suljettuina, yllätti, ja pahimpina aikoina piti kiertää älyttömän kaukaa, että pääsi tähän. Edelleen liikennejärjestelyjen jatkuva muuttuminen tuo haasteita. Niistä kyllä infotaan hyvin, mutta asiakkaat eivät silti välttämättä ole perillä muutoksista”, Pikkuvirta toteaa.
Pikkuvirta sanoo urakoitsijan pitäneen ravintoloita hyvin kartalla ja tehneen kaikkensa, jotta nämä kärsisivät mahdollisimman vähän.
Koko Hakaniemi kärsijänä
Pikkuvirta toteaa, että ison remonttityömaan myötä koko alueesta on tullut epähoukutteleva.
”Myös tori kärsii ja koko alue on kuollutta. Siltasaarenkadun suunnalla ravintolat ovat nyt tilanteessa, joka meillä on ollut jo kaksi vuotta”, Pikkuvirta sanoo.
Myös Bistro Le Coinin ravintoloitsija Eero Suhonen suree Hakaniemen torin ja hallin kohtaloa remontin keskellä: ne on saatu juuri valmiiksi, ja tarkoitus oli herättää tori henkiin, mutta torille ei edes pääse, kun se on aidattu joka puolelta. Ei ole helppoa kenelläkään näillä kulmilla.
Pikkuvirta toteaa, että pitkäkestoisen remontin isommat vaikutukset alueelle ovat tulleet näkyviin vasta viime aikoina.
”Ensin ihmiset tulivat Hakaniemeen vanhasta tottumuksesta, mutta nyt kaikille on valjennut, että alue on mullistettu, eikä tänne enää tulla mielellään”, Pikkuvirta sanoo.
”Meille pitää tosissaan haluta tulla.”
Pikkuvirta luottaa, että burgereiden maku ja maine puhuvat puolestaan ja asiakkaat haluavat palata, ja hän on myös varautunut siihen, että maineen kasvatus vie aikaa. Hän toivoo, että ihmiset löytävät Hakaniemen, sen hallin ja ravintolat remontista huolimatta.
Pikkuvirta ja hänen yhtiökumppaninsa Jukka Finni pyörittävät yhteensä kolmea ravintolaa, alkuperäistä Box Café & Grilliä Sipoossa ja kulttuurikeskus Stoan ravintola Boxia Itäkeskuksen kaupunginosassa Helsingissä. Vakituisia työntekijöitä on paljon, ja nämä kiertävät toimipaikasta toiseen työtilanteen mukaan.

Pikkuvirta jaksaa edelleen uskoa, että Box Tuohi selviää remontin yli.
”Olemme pieni ja ketterä yritys, joten tekemiemme ratkaisujen avulla selviämme. Ja tämä on huikea paikka, kun remontti on ohi.”
Bistro o Mat: Ysikerros on ollut pelastus
Bistro o Mat Hakaniemen ravintoloitsija Päivi Palovaara ei uskalla arvioida, kuinka monella ihmisellä ravintolakäynnit jäävät vähiin tietyömaan takia ja kenellä siksi, että rahat vain yleisesti ovat loppuneet.
”Alkuvuodesta on ollut vähemmän asiakkaita kuin viime vuonna, mutta johtuuko se siitä että olimme viime vuonna uusi ravintola vai mistä? Jonkinlainen vaikutus remontilla varmasti on, ja kestäähän se älyttömän kauan. Ymmärrän että asioita pitää parantaa, mutta välillä tuntuu että kadulla on pommi räjähtänyt, kun kaikki mahdollinen revitään auki. Kaikilla olisi kivempaa, jos ympäristö olisi nätimpi ja ehjempi”, Palovaara miettii.
Hän toivoo, että katutyöt operoitaisiin nopeammin ja kerralla valmiiksi.


Palovaaran arvion mukaan liikevaihto on laskenut alkuvuonna noin viidenneksen viimevuotisesta. Vastaavaa viestiä tosin kuulee myös kaupungin muista ravintoloista, alkuvuosi ei ole ollut erityisen hyvä.
Yrittäjiä Hakaniemessä alkuun hieman mietityttänyt yhdeksännen kerroksen ravintolatila onkin onni ja siunaus juuri tässä sijainnissa.
”Onneksi terassimme on ylhäällä, eikä remontti vaikuta meillä tunnelmaan, ikkunasta näkyy kaunis maisema. Remontti vaikuttaa vain ravintolaan saapumiseen”, Palovaara summaa.
Näkymät ovat juuri nyt mukavat: Palovaaran mukaan auringonsäteet piristivät kauppaa huhtikuun puolivälistä lähtien, vappu oli hyvä ja äitienpäivä näytti haastatteluhetkellä hyvältä.
Päivi Palovaara kertoo tutkivansa jatkuvasti tapoja, joilla kauppaa saisi lisää.
”Tarkistamme koko ajan hintoja vähän, ja esimerkiksi nyt touko-kesäkuussa testaamme ensi kertaa tarjousta World of Mouth -palvelussa, jossa meillä on kahden menun tarjous klo 19:n jälkeisiin varauksiin.”
Ravintoloille ilmainen kanava tuo lisäbuustia iltaan: se tuo mukavaa näkyvyyttä ja saa ihmiset tulemaan paikalle, mistä taas syntyy oikea tunnelma ravintolaan.
Teatteri-ihmiset ovat Palovaaran mukaan kiva asiakaskunta alkuillassa, ja talvikaudella heitä muistettiin teatterimenutarjouksella.
Tuoreehkoille alueen yrittäjille ei ole vielä muodostunut mittavaa yhteistyöverkostoa, mutta oman talon yrittäjien kesken koordinoidaan muun muassa tapahtumia talon sisällä. Toimivinta yhteistyö on Oluthuone Hakan kanssa; katutason baariin on kiva ohjata asiakkaat jatkamaan iltaa.
305 porskuttaa
Samoihin aikoihin Le Coinin ja Bistro o Matin kanssa aloittaneen ravintola 305:n yrittäjä Janne Keskevaari toteaa, että heille remontti aiheuttaa lähinnä liikenteellisiä ongelmia. Tosin eivät nekään ihan pieniä ole, sillä yllättäen suoraan ravintolan oven eteen vuodeksi siirretty väliaikainen bussipysäkki ei ole ideaalitilanne.
”Kun tulen aamulla töihin, saatan ensin luulla, että meille on jo jonoa. Mutta se onkin vain bussijono, joka seisoo koko ajan suoraan sisäänkäyntimme edessä”, Keskevaari toteaa.


Hänestä kaupunki olisi voinut varoittaa siirrosta, sillä juuri ennen kuin pysäkki ilmestyi ovelle, ravintola harkitsi parklet-terassilupien hakua. Ei tarvinnut hakea niitä, Keskevaari toteaa.
”Meille tulee toki muutama pöytä ulos kuten viime vuonnakin, mutta kesäterassin kannalta on todella huono ajatus, että siinä seisoo koko ajan väkeä.”
Muuten remontti ei ole Toiselle linjalle isosti heijastellut, vaan Keskevaari kehuu alkuvuoden olleen tosi hyvä. Liikevaihto on jopa kasvanut vuoden takaisesta 10-15 prosentilla.
Hän toteaa myös viime kesän olleen yllättävän hyvä. Silloin 305 sai vetoapua kesän alussa tulleesta Michelin-oppaan listauksesta, ja pitkälti sen myötä jopa puolet keskikesän kävijöistä tuli ulkomailta, Keskevaari aprikoi.
Ravintola on tänäkin vuonna auki läpi kesän, ja kiinnostusta koetetaan jatkuvasti viritellä erilaisilla markkinointitoimilla.
”Meillä täyttyy kohta kaksi vuotta, emme voi mennä enää pelkällä uutuudenviehätyksellä. On tärkeää pysyä aallonharjalla ja olla näkyvillä, jotta väki löytää meille”, Keskevaari toteaa.
World of Mouth -sovelluksessa 305 on ollut mukana alusta asti, vuoden verran, ja sieltä tulikin aluksi mukavasti kävijöitä. Nyt kun ravintoloita on palvelussa enemmän, vaikutus on vähentynyt. Alkuvuodesta joka toinen kuukausi 305:llä oli sovelluksessa ”mehevä arkitarjous”, kaksi menua yhden hinnalla, ja se sai väen liikkeelle. Nyttemmin tarjous saattaa olla lasi cremantia tai tartar kaupan päälle menun ostajalle.
Keskevaari pohtii, että liikennekaaoksen vaikutus on jäänyt 305:ssä pieneksi, koska 95 prosenttia kävijöistä tulee varauksen kautta. Varatessa ei ehkä mietitä, miten ravintolaan pääsee, eikä kulkuyhteys muutenkaan ole pääsyy ravintolavalinnassa.
Keskevaari luottaa, että meno kiihtyy kesää kohden.
Ravintoloitsijoiden yhteinen viesti
Bistro Le Coinin Eero Suhonen kannustaa ihmisiä käymään ravintoloissa.
”Jos sinulla on lempiravintola, mene sinne! Ravintoloita on kaatunut tänä vuonna jo tähän mennessä enemmän kuin koko viime vuonna. Oli se sitten kahvila, baari tai lounaspaikka, käy lempiravintolassasi, muuten sitä ei kohta enää ole”, Suhonen toivoo.
Hän kertoo myös, että yhteistyö naapureiden kanssa on hyvää. Jos omaan ravintolaan ei mahdu, myydään kauppa naapurille. Tällaista päivittäisen tason vaihtoa on muun muassa iltatoiminnasta luopuneen The Pantryn ja Bistro o Matin kanssa, aina kunkin ravintolan varaustilanteesta riippuen.
Vielä joskus Suhonen toivoo, että alueen ravintolat voivat toteuttaa Kaartin kierros -tyyppisen yhteisen ravintolakierroksen. Juuri nyt kävelyreitti ei tosin ole kovin mairitteleva, kun jalankulkija ei tiedä, mistä kohdasta Hämeentien voi milloinkin ylittää.
Kestääkö Le Coin läpi koko ratikkaremontin tämän vuoden marraskuulle ja siitä vielä vuoden, kunnes koko projekti on valmis?
”Tahtotaso on se, että pikkujoulukausi pelastaa meidät. Toukokuun varaustilanne on ok, ei missään nimessä viime vuoden kaltainen, mutta ok. Kaikki kesäpäivät ja syksyn aloitukset ovat erittäin tervetulleita”, Suhonen summaa.

305:n Janne Keskevaari esittää kuluttajille vain yhden toiveen.
”Käykää herkuttelemassa ja nauttimassa ravintolapalveluista. On ihanaa käydä ravintoloissa!”
305 tarjoaa myös matalan kynnyksen palvelua; baaritiskille pääsee pienelläkin panostuksella syömään.
”Tartar ja lasi viiniä baarissa ei kuormita satasella vaan selviät 25 eurolla. Aina ei tarvitse syödä pitkää menua ja viipyä koko iltaa. Sekin on ravintolakulttuurin edistämistä”, Keskevaari toteaa.
Bistro o Matin Päivi Palovaaralla on Suhosen ja Keskevaarin kanssa lähes identtinen viesti kuluttajille: ”Nauttikaa elämästä ja käykää ravintoloissa, tavatkaa ihmisiä, syökää ja juokaa, se on kivaa! Ravintolakäynnit saavat Suomen pyörimään.”
Ylipäätään hän uskoo, että kesä tekee hyvää ja ihmiset lähtevät liikenteeseen. Kesällä tavoitteena on saada kattoterassi täyteen. Siinä auttavat kaupungin lukuisat tapahtumat.
”Aina kun jotain tapahtuu, se on ravintoloille hyvä, oli tapahtuma missä vaan. Kun saadaan massoja liikkeelle, ne valuvat myös ravintoloihin. On tärkeää saada ihmiset kotoa pois, sitten heille tulee nälkä”, Palovaara sanoo pilke silmässään.
Lue myös: Ravintoloita kaatuu yhä hurjempaa tahtia – kysyimme kolmelta alan vaikuttajalta, mitä nyt pitäisi tehdä (2024)