Helsinkiläinen Outo lukeutuu viime aikojen kiinnostavimpiin ravintola-avauksiin. Syyskuussa 2023 avattu ravintola hurmasi Helsingin Sanomien kriitikon ja nousi heti Suomen 50 parhaan ravintolan listauksessa sijalle 31.
Pengerkadulta keväällä ajolähdön saanut, sen jälkeen pop up -ravintolana Tislaamon tiloissa Teurastamolla toiminut Outo on ollut nopea käänteissään. Ravintola muutti toukokuussa kauppakeskus Kämp Galleriaan kolmen viikon varoajalla.
Asiakkaita ei ole riittänyt toivottuun tahtiin, ja maanantaina Oudon ravintoloitsija Juho Saralehto lähetti alan toimittajille avunhuudon: konkurssi vaanii kulman takana, eikä ravintola pysty jatkamaan, jos se unohdetaan kauppakeskuksen kellariin.
”Nyt tilanne on se, että joko luovutan tai lähden kahta kovemmin eteenpäin. Enkä ole tottunut luovuttamaan”, Saralehto tiivistää tilanteen Avecille.
Esplanadin kupeessa Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Kämp Galleria on muotiin, designiin ja kulttuuriin keskittynyt kauppakeskus. Etsivä löytää kellarikerroksesta Valokuvataiteen museon ja sen kyljestä ravintola Oudon.
Onko tämä kenties Helsingin vaikein ravintolapaikka? Ei Saralehdon mielestä, onhan paikka keskellä kaupunkia ja sinne pääsee hissillä ja liukuportailla.
”Olemme ennenkin olleet keskellä ei mitään. Outo on destinaatioravintola, ja ihmiset tietävät mihin ovat tulossa, tulevathan kaikki pöytävarauksella”, Saralehto toteaa.
Yllä: Ravintola Oudon ruokia ja meininkiä. Jos upotus ei näy, katso video Instagramissa.
Pöytävarauksia Oudossa oli esimerkiksi viime viikon torstaille, perjantaille ja lauantaille yhteensä 23. Se ei takaa riittävää tuottoa.
”Ongelma on, että asiakkaita ei käy. Tämä on surkuhupaisa tilanne, meidät kyllä tiedetään, saamme catering-kyselyitä ja periaatteessa tämä toimii, mutta tavallinen kuluttaja ei tiedä, että olemme olemassa”, Saralehto puntaroi.
Näkyvyyden puutteesta Saralehto syyttää vain itseään, ja toteaa vähän jälkiviisaasti, että markkinointi on tärkeimpiä juttuja ravintolan pyörittämisessä.
Hän kuvailee ravintola Outoa start up -unelmaksi, jota hän toteuttaa tiiminsä kanssa pienellä rahalla. Esimerkiksi tilan somistukseksi riittävät pakka mustaa kangasta ja Mikko Paakkosen taideteokset.
”Tämä on kuin galleria gallerian vieressä”, Saralehto toteaa, mutta selittää vähäisiä muutostöitä myös sillä, että vuokrasopimus on voimassa vain vuoden loppuun.
Uutta vauhtia lounasravintolasta?
Liiketilassa toimi aikaisemmin muutaman vuoden ajan ravintola Glass, joka kehuvista arvioista huolimatta pani pillit pussiin.
Kämp Galleriasta Saralehdolla on vain hyvää sanottavaa.
”Kämp Galleriaan olen tosi tyytyväinen. Vuokra on sidottu liikevaihtoon, se on kohtuullinen. En olisi voinut saada parempaa diiliä, eikä kukaan ole lupaillut yhtään mitään”, Saralehto toteaa.
Juuri ennen haastattelua Saralehto neuvotteli alustavasti siitä, että ottaisi haltuunsa Kämp Gallerian yläkerrasta tilan, johon sopii lounasravintola. Hän on toiveikas, että sellaisen avaaminen antaisi toimintamahdollisuuden Oudolle.
”Tarvitsemme liikevaihtoa. Jos teen terveellisen ja nopean lounaskonseptin bisnesihmisille, voisin myydä ainakin 70 annosta päivässä eli satoja annoksia viikossa. Se olisi liikevaihtoa, joka antaisi tekohengitystä ravintolalle. Tässä käy kova hälinä, ympärillä on paljon toimistoja”, Saralehto visioi.
Kämp Gallerian omistaa Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen, ja Ilmarisen puolesta toimintaa hallinnoi Realidea ja kauppakeskuspäällikkö Meri Kajas.
Kajas kertoo, että myös vuokranantajan näkökulmasta nykyinen sopimus on hyvin kohtuullinen, mutta hän ei kommentoi keskeneräisiä neuvotteluja.
”Jos on jotain, missä voimme auttaa, teemme sen, kuten nostamme Outoa omissa medioissamme. Meidän näkökulmastamme kaikki on mennyt hyvin”, Kajas sanoo.
Rohkea avunhuuto
Juho Saralehto ei peittele sitä, että huutaa nyt ruokaihmisiä apuun. Hän tietää olevansa yrittäjänä aloittelija, ja tunnustaa tehneensä monia virheitä. Mutta yhdestä asiasta hän pitää kiinni.
”Koen että Helsinkiin voisi mahtua myös tällainen vähän erilainen ravintola. Tällaisia ravintoloita ei vain ole, jotka tekevät näin avoimesti oman näköistään ruokaa välittämättä perusnormeista, joita joka kulman korttelibistrot seuraavat”, Saralehto toteaa.
Häntä lämmittää haltioitunut palaute, jota Outo saa usein enemmän ravintoloita kolunneilta seurueilta. Niin kuin nyt muutama viikko sitten ravintolassa käyneiltä ruotsalaisilta ravintoloitsijoilta, joiden ylitsevuotavan positiivisen palautteen myötä Saralehdolle jäi hyvä mutta hölmistynyt olo.
”Tämä on tosi uniikkia ja tosi siistiä, miksei se riitä? Emme jahtaa tähtiä, vaan tarjoamme taidetta, hyvää musaa, hyvää ruokaa ja hyvää viiniä vähän renttuasenteella. Näen, että meidän ainoa vaihtoehtomme on, että ruoka-alan ihmiset tulevat syömään ja näkevät, että tällaisen helmen ei saa antaa kuolla!”
Saralehto on pysynyt uskollisena linjalleen ja tarjoaa jokaiselle vieraalle elämyksen, jota jaksottavat erityyppiset annokset.
Pitkän menun saa tällä hetkellä 72 eurolla. Juomapaketti maksaa 58 euroa.
”Tämä on elämysruokaa. Tule silmät auki ja saat jotain erilaista kuin mihin olet tottunut. Yllätysmenun alussa on snackeja, joissa on mausteisuutta, rasvaisuutta, rapeutta ja kirpeyttä herättämään makuaisti. Sitten vuorottelevat raikkaammat ja umamiset annokset, voi olla pari jaettavaa tai käsin syötävää ruokaa. Pääruokana on tällä hetkellä tee-se-itse-sando eli vastapaistettu milk bun, jonka saat itse täyttää. Jälkiruoan jälkeen on vielä teetarjoilu. Itse tykkäisin istua pitkällä illallisella tällaisessa mestassa”, Saralehto kuvailee. Sando on japanilaistyylinen kerrosleipä, joka Oudon tapauksessa rakennetaan pehmeään maitoleipään.
Voit lukea Saralehdon ruokafilosofiasta tarkemmin tästä artikkelista.
Virheistään Saralehto on jo maininnut puutteellisen markkinoinnin. Hän on ensikertalainen yrittäjä ja kantaa kovaa vastuuta työntekijöistään.
”Tämä on oppimismatka, jonka haluan viedä loppuun asti näillä taidoilla ja voimilla. Yritän oppia joka virheestä. Ehkä vaikka Outo menisikin konkurssiin, seuraavassa projektissa osaisin olla parempi työnantajana ja yrittäjänä”, Saralehto pohtii.
Outo konseptina voi olla nähty vuoden lopussa.
”Firma on pian konkurssissa, vaikka toistaiseksi luottoa on vielä ja olen onnistunut hoitamaan tratat. Olen vähän kuin bunkkerimodessa ja joudun tekemään maksusopimuksia eri suuntiin. Aukiolot on supistettu torstaista lauantaihin, toki avaamme myös keskiviikon, jos ihmisiä on tulossa. Työntekijöitä on enää kaksi kuukausipalkkalaista”, Saralehto paljastaa.
Hän vannoo kuitenkin jatkavansa niin kauan kunnes verottaja asettaa yrityksen konkurssiin.
Kesän huippuidea, terassi Mikonkadulla, ei auttanut Outoa näkyvyydessä, päin vastoin siitä tuli arviolta kymmenen tuhatta euroa takkiin. Loppukesän Flow’sta Saralehto toivoi pelastajaa, mutta se ei mennyt ihan niin kuin hän olisi toivonut. Valittu raaka-aine, sieni, oli kallis, ja Saralehto yliarvioi etukäteen myynnin.
”Virheeni yleisesti on, että yritän tehdä kaiken itse. Ei ravintolaa voi pyörittää yhden miehen voimin, se ei vaan onnistu, siitä tulee multi-pasking. Olemme työntekijöideni kanssa löytäneet uuden vaihteen vaikeina aikoina ja yritämme yhdessä tuumin saada tätä raiteille”, Saralehto summaa.
Pyrkimys on olla vuoden loppuun asti auki, mutta nykyisillä kävijämäärillä ja tuotoilla siihen ei pystytä.
”Mielestäni Helsinki ansaitsee enemmän persoonallisia ravintoloita ja olisi kovin harmillista, jos tämä unelma nyt kuolisi sen takia, että ihmiset eivät tiedä ketä ja missä olemme.”
Lue myös: Ravintola-alan polarisaatio puhuttaa: miksi toinen menestyy toista paremmin?
Lue myös: Näin Helsingin keskustaa pitäisi kehittää, sanoo ravintolayrittäjä: Katse Köpikseen, vähemmän räksytystä ja enemmän tekoja (2023)
Juttua muutettu 10.9.24 klo 20.49: Oudon yhteistyökumppani ravintolaterassilla oli Do Good Brew -panimo, ei Billebeino-vaatemerkki. Terassi sijaitsi Billebeinon myymälän kohdalla.
12.9.24 klo 12.54: Lisätty tieto menun hinnasta.