Uusi ravintola

Kalliossa räväyttänyt ravintola Outo muuttaa Esplanadin kupeeseen

Kämp-galleria sijaitsee vasemmalla näkyvässä rakennuksessa Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulmassa. ARKISTOKUVA Jaakko Sandqvist

Ravintola Outo muuttaa kauppakeskus Kämp-gallerian pohjakerrokseen Esplanadin puiston kupeeseen. Ovet avataan ensi viikon perjantaina.

Outo on ollut yksi viime vuosien puhutuimmista ravintoloista Helsingissä. Kallion kaupunginosaan viime syksynä avattu ravintola hätkähdytti ohikulkijat värikkäillä ikkunateippauksillaan ja vakuutti kriitikot ruoallaan.

Outo oli ympäristöönsä ehkä turhankin outo, eivätkä entisen kahvilatilan puitteet riittäneet ravintolan tarpeisiin. Vuokrasopimusta ei jatkettu, ja Outo muutti helmikuussa väliaikaisesti Teurastamolle, puoli kilometriä Kalliosta itään.

Nyt matka jatkuu Esplanadille, joka tunnetaan luksusmyymälöistään ja huippuhotelleistaan. Outo muuttaa Kämp-galleriaan liiketilaan, jossa toimi aikaisemmin ravintola The Glass. Naapurissa on Valokuvataiteen museo. Sopiiko ronski tulokas uuteen ympäristöönsä, fiiniin kauppakeskukseen?

”Täällä emme ole ulkoa katsottuna niin räväkkä. Ikkunoihin ei tule mitään isoja teippauksia. Teemme kivan, hämyisän paikan, jossa soi hyvä musa ja seinillä on Mikko Paakkosen taidetta. Tämä on paras tila, mitä meillä on tähän mennessä ollut”, ravintoloitsija Juho Saralehto hehkuttaa Avecille.

Asiakaspaikkoja ravintolaan on tulossa noin 30. Tilan yhteyteen saattaa tulla myös viinibaari. Vuokrasopimus on nyt allekirjoitusta vaille valmis, Saralehto kertoo. Muutto alkaa maanantaina, ja perjantaina ravintolan on määrä olla auki.

Avaamista Saralehto odottaa kovasti myös sen takia, että firman kassa alkaa kumista tyhjyyttään.

”Minulla on luottokeittiömestari ja luottohenkilökuntaa, jotka olen pitänyt palkallisella lomalla kuukauden päivät. En ollut varma, milloin pääsisimme aloittamaan. Tämä on kahden kauppa: kun olen heille hyvä, he kohtelevat minua hyvin”, Saralehto kuvailee.

Saralehto on ravintolan Chef Patron, keulakuva. Keittiössä mennään hollantilaisen Lucas Ophorstin komennossa.

”Lucas on tosi tärkeä linkki, ja hän on edelleen vetovastuussa keittiössä. Salissa on aloittamassa eräs pitkän linjan ravintola-alan tekijä. He saavat tehdä Oudosta enemmän oman näköisensä, jotta ravintola ei ole pelkästään minun unelmani.”

Hädässä ystävä tunnetaan

Uusi liiketila Pohjoisesplanadin ja Mikonkadun kulmassa löytyi sattumalta, toista projektia valmistellessa. Outo toimii Kämp-galleriassa vähintään vuoden loppuun, ehkä pidempäänkin, Saralehto sanoo.

Outo avaa lähistölle pian kesäterassin yhdessä nurmijärveläisen Do Good -panimon kanssa, joka on erikoistunut fine dining -ruoan parittamiseen oluen kanssa. Mukana on lisäksi kolmas yhteistyökumppani, joka julkistetaan myöhemmin.

Outo ja Do Good tarjoilivat ruoan ja oluen yhdistelmiä huhtikuussa Ruokamessuilla, ja kesäkuussa samankaltainen järjestely on luvassa Craft Beer Helsinki -tapahtumassa Rautatientorilla.

”Teemme neljän ruokalajin menun ja yhdistetään ne oluen kanssa. Lippuja voi varata Tableonlinesta etukäteen, jotta pääsee varmuudella herkuttelemaan. Ruokia ja oluita saa myös yksitellen.”

Juho Saralehto johdattaa ravintola Oudon jo kolmanteen osoitteeseen. KUVA Laura Hujanen

Michelin-ravintola Inarissa kannuksensa ansainnut ja monenlaisista popup-ravintoloista tunnettu Saralehto on nopean toiminnan mies. Pengerkadun ravintola oli alkujaankin tarkoitettu väliaikaiseksi, ja suuria muutoksia sinne ei tehty. Remontti sujui hartiavoimin, ystävän avulla. Saralehto laskee budjetin olleen noin 15 000 euroa, josta 10 000 meni taiteeseen.

Ystävät ja kontaktit ovat Saralehdolle tärkeitä. Kun Kallion liiketilan vuokrasopimus loppui, väliaikainen sija löytyi Tislaamo-ravintolan tiloista Teurastamolta.

”Tislaamo oli tosi mukava hetkellinen pyrähdys, todistus alan hyvästä yhteishengestä ja siitä, miten kaveria jeesataan. Apua saa, kun vain avaat suun. Siitä isot kiitokset. Siellä meidän konseptimme ei olisi pidemmällä tähtäimellä toiminut, mutta tosi hyvä mieli jäi.”

Saralehdon Instagram-tilillä pyöri maanantaina työnhakuilmoitus Head Chef -nimikkeellä. Omaan ravintolaansa hän ei kuitenkaan pääkokkia etsi.

”Se on palvelus frendille, joka on vähän vähän pulassa. Yritetään löytää sopiva tekijä. Kun on itse saanut apua, haluaa tarjota sitä muillekin.”

Ravintola Oudon ruokatuotteesta ja Juho Saralehdon filosofiasta voi lukea lisää tästä aikaisemmasta jutusta.

Lue myös: Helsingin keskustaan avattiin liharavintola – näin sillä menee

Lue myös: Vantaan hittiravintola toimii nyt myös Helsingin Teurastamolla: Vintero ja Tislaamo löivät hynttyyt yhteen

Juho Saralehdon ohjastama Outo ehti toimia Pengerkadulla syyskuusta 2023 helmikuuhun 2024. KUVA Laura Hujanen

Lue myös: Näin Helsingin keskustaa pitäisi kehittää, sanoo ravintolayrittäjä: Katse Köpikseen, vähemmän räksytystä ja enemmän tekoja (2023)


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi