Pizza

Pizzahullun muusikon perustama tamperelainen Slicemonger tarjoaa siivuja newyorkilaisittain – ”Friikahdin täysin”

Slicemonger sijaitsee Kalevan laajentuvassa kaupunginosassa Tampereella. KUVA Slicemonger

Musiikki on ollut Jukka Salmiselle niin iso asia, että hänen ravintolabrändinsä vertaaminen nykymusiikkitrendiin uppoaa kuin täyte vastavalmistettuun pizzataikinaan.

Kun ennen LP-levyjä ostettiin kokonaisina, tätä nykyä parhaat palat valtavasta biisivalikoimasta valikoidaan suoratoistopalvelusta. Samalla tavalla Salmisen Slicemonger perustaa toimintansa viipaleajatteluun: tarjolla on paloja, joista saa rakennettua omanlaisen kokonaisuuden.

Palat voidaan lämmittää tai tuoda suoraan uunista pöytään.

”Ainakin itsellä iskee annoskateus, jos otan ravintolassa normipizzan. Haluaisin maistaa vähän siltä kaveriltakin”, Salminen sanoo.

Tarvittiin aikamoinen mutka ennen kuin Tampereen Kalevaan nousi viime vuoden syyskuussa uudenlainen pizzaravintola.

”Friikahdin ihan täysin”, kuvailee Jukka Salminen pizzahulluutensa syntyaikoja. KUVA Slicemonger

Musiikkia maailmalla

Toijalassa varttunut Salminen ei haaveillut koskaan insinöörin, lääkärin tai muusta ”normaalista” työstä. Hän halusi toteuttaa intohimojaan, jotka liittyivät paljon taiteen eri muotoihin.

Yrittäjäperheen isä pyöritti yhden miehen mainostoimistoa ja teki siinä ohella musiikkia.

”Ehkä sieltä kotoa on tullut aina tapa ajatella vähän boxin ulkopuolelta”, Salminen pohtii.

”Kaikki on vain tapahtunut. Kun on tullut mahdollisuuksia, olen ajatellut, että kokeillaan.”

Iso osa kaveriporukasta hieroi kitaralla Metallican riffejä 1990-luvun alussa. Osa viskasi kitaran alkuhuuman jälkeen nurkkaan, mutta Salmiselle harrastus jäi. Hevivaihde vaihtui täysi-ikäisenä enemmän popmusiikkiin.

Musiikkiura otti hyvin tulta alleen, ja Salminen pääsi kiertämään Tigerbombs-yhtyeen kanssa pitkin Eurooppaa, Pohjois-Amerikkaa ja Japania. Suomenkielistä poppia soittava JukkaÄssä pääsi kaupallisten radioiden soittolistoille ja isojen musiikkilehtien palstoille.

”Jääkiekkotermein sanottuna olimme sellaista vahvaa ykkösdivaritasoa. Se oli tavoitteellista ja aikaa vievää hommaa.”

Salminen nautti silti, kun hän sai kuulla kättensä jäljen.

Aivan kuin myöhemmin nähdä ja maistaa.

New York -tyylin pizzassa on rapea pohja. KUVA Slicemonger

”Siitä se pizzahulluus lähti”

MTV:n musiikkivideot olivat kova juttu Salmisen nuoruudessa. Hän halusi kuvaajaksi isoihin tuotantoihin ja hakikin taide- ja viestintäoppilaitokseen, tuloksetta.

Opiskelu-ura aukeni kuitenkin Tampereella visuaaliviestinnän instituutissa. Ensimmäinen rahaa tuottava työ oli vuonna 2002 Seremoniamestarin levynkansikuvaukset.

Salminen teki kuvaustöitä isoille ja pienille firmoille. Kun hän oli sinetöimässä opiskelujaan Englannissa Kentissä taide- ja suunnitteluinstituutissa, kohtalo astui jälleen peliin.

Salmisen kämppäkaveriksi tuli Ooni-pizzauunien kehittäjä Kristian Tapaninaho. Salminen päätyi vuonna 2018 Skotlantiin töihin kevyitä ja kannettavia uuneja valmistavaan yritykseen.

”Friikahdin ihan täysin. Siitä se pizzahulluus lähti.”

Pizza muutakin kuin bulkkiruokaa

Salminen on täysin itseoppinut ravintola-alan yrittäjä. Ensimmäisen oman pizzataikinan hän teki kymmenisen vuotta sitten.

”Ne olivat ihan kauhean makuisia”, Salminen naurahtaa.

Salminen innostui niin sanotuista New York -tyylisistä isoista ja rapeapohjaisista pizzoista, joita tarjoillaan asiakkaille paloina.

Varsinkin konseptin suunnittelu kiehtoi mainosmaailmassa pyörinyttä tamperelaista. Ajatushautomon tuloksena syntyi Slicemonger-ravintola, ja kun Kalevan kaupunginosasta löytyi vanha panimotila, alkoivat asiat pyöriä eteenpäin.

Viime kesän remontti teetti paljon työtä, mutta se kannatti. Nyt Salminen pyörittää vaimonsa Eeva Merilän kanssa 50-paikkaista ravintolaa, jossa on neljä työntekijää. Bufferi Oy on mukana operatiivisessa toiminnassa.

”Aika paljon uusia asioita tuli esiin remontin tekovaiheessa. Muun muassa asiakaspaikkoihin sidotut vessatilat ja muut erilaiset lupa-asiat.”

Salmisen mukaan monet asiakkaat ovat ihmetelleet, että eikö paikasta saa ”tavallista pizzaa”.

”Pizzaa on perinteisesti pidetty halpana mättöruokana, jota vedetään krapulaan. Me ajattelemme tätä artesaanityönä, jossa on intohimoa mukana.”

Mitä laitetaan? KUVA Slicemonger

Soittolistat Salmisen bravuurina

Salminen nauttii ravintolatoiminnassa paljon ”brändilähettilään” roolistaan. Tässä yrityksessä ei tarvita ulkopuolista mainostoimistoa. Monissa ravintolan teknisissä ja kulinaristisissa yksityiskohdissa hän jättää mielellään vastuun muille.

”Jokaisen laiskan yrittäjän taustalla on hyvä vaimo”, Salminen naurahtaa.

Tammikuu on perinteisesti hiljaista aikaa, mutta Salminen odottaa keväältä ja kesältä paljon. Kaleva laajenee kovaa vauhtia, mikä tuonee uusia asiakkaita.

Vaikka yhdenkin ravintolan pyörittämisessä on paljon työtä, Salminen haaveilee brändinsä laajentamisesta. Hän haluaa silti edetä maltilla.

”Jos yrittäjiltä kysytään, niin ajat ovat vaikeat ajat koko ajan. Mutta nyt on oikeasti erikoinen vaihe. Meilläkin sähkölaskut ovat ihan käsittämättömät, mikä panee miettimään kannattavuutta.”

Salmisen monitaituruudesta on hyötyä muussakin kuin mainostamisessa. Slicemongerin tiloissa soivat Salmisen rakkaudella valitsemat kappaleet.

Saattaa joukkoon mahtua joku oma teoskin.

”Se musiikki on tärkeä osa kokonaisuutta.”

LUE MYÖS: Edullisesta artesaanipizzasta tuli Helsingissä niin iso hitti, että Pikku Napoli -konsepti laajenee

LUE MYÖS: Näin roomalainen ja napolilainen pizza eroavat toisistaan


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi