Vaikuttaja

Tommy Myllymäen Aira sai toisen Michelin-tähden – ravintolan alku oli hankala

Tommy Myllymäen ravintola Aira sai toisen Michelin-tähden. Ruotsin tunnetuimpiin kokkeihin kuuluva Myllymäki kiitteli vuolaasti tiimiään Michelinin palkintotilaisuudessa Turussa maanantaina.

”Ansaittu palkinto tämä on, mutta olen silti yllättynyt”, Myllymäki sanoi palkintopuheessaan.

Ravintola Airan tarina ei alkanut helpoimmalla mahdollisella tavalla. Avec julkaisee uudestaan puolentoista vuoden takaisen jutun Airasta ja Myllymäestä.

Tommy Myllymäki palkittiin Turussa toisella Michelin-tähdellä. KUVA Michelin

Alla juttu tammikuulta 2022.

Aira on vaikuttava näky – Tommy Myllymäki kertoo miten ravintola on selvinnyt korona-ajasta Ruotsissa

Osaava tiimi, vahvat yhteistyökumppanit, kelpo sijainti. Tällä kaavalla Ruotsissa kaikkien tuntema kokki Tommy Myllymäki hakee menestystä ravintola Airalle. Avaus ei kuitenkaan osunut aivan kohdalleen.

Maraton opettaa, että maaliin pääsee vain jakamalla voimansa oikein. Sen Tommy Myllymäki on rakkaasta harrastuksestaan oppinut. Reilu nelikymppinen Myllymäki avasi ravintola Airan, unelmiensa täyttymyksen, Tukholman Djurgårdenin Biskoppsuddenilla maaliskuussa 2020.

Tommy Myllymäki nousi koko kansan tietoisuuteen sijoittumalla vuonna 2011 ”kokkiolympialaisissa” Bocuse d’Orissa toiseksi. KUVA Björn Ceder

Samalla viikolla kun ravintola Aira avattiin, korona sulki ravintolat, baarit ja kahvilat ympäri Eurooppaa. Ruotsin hallitus valitsi kuitenkin erilaisen politiikan kuin muu Eurooppa, eikä yhteiskuntaa lähdetty sulkemaan. Silti moni asiakas Ruotsissakin äänesti jaloillaan ja jäi kotiin.

”Ehdimme olla normaalisti auki vain muutaman päivän, kun tilanne dramaattisesti muuttui. Olimme treenanneet avaamista kolme viikkoa testi-illallisilla, että kaikki toimisi moitteettomasti. Yhtäkkiä alkoi sataa peruutuksia. Kaikki se energia, mikä olisi pitänyt suunnata Airan kehittämiseen, kului koronan aiheuttamien ongelmien korjaamiseen”, Myllymäki kertoo.

Syksyllä 2021 Ruotsissa luovuttiin kaikista koronarajoituksista, joten Airassakin päästiin elämään ensimmäistä kertaa normaalitilanteessa. Niin ainakin kaikki toivovat. Koronaepidemia on kuitenkin osoittanut arvaamattomuutensa.

”Airan avaamista keväällä 2020 odotettiin innolla. Meille oli pitkät jonotuslistat jo ennen avaamista, joten niille oli käyttöä, kun osa asiakkaista perui tulonsa. Käytimme varmaan satoja tunteja soittelemalla varauslistalla olleille, että meille sittenkin pääsisi. Viikonloppuisin pääsimme 95 prosentin käyttöasteeseen, ja viikollakin tilanne oli kohtuullisen hyvä”, Myllymäki sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Aira annokset
Lammasta hiiligrillistä, parsaa ja yrttejä sekä briossi lampaanrasvan ja paahdetun valkosipulin kanssa. KUVA Björn Ceder
Airan salissa kylvetään päivällä luonnonvalossa. KUVA Björn Ceder
Keittiössä Tommy Myllymäki on joukkuepelaaja, joka uskoo yhteisen ideoinnin voimaan. KUVA Björn Ceder

Aira-nimi viittaa suomalaisiin sukujuuriin

Monet keittokirjat ja tv-sarjat, menestys Bocuse d’Or -kokkikisassa sekä toimiminen hittiravintoloistaan tunnetun Svenska Brasserierin luovana johtajana tekivät Tommy Myllymäestä 2010-luvulla ”meidän Tommyn”, koko kansan tunteman julkkiksen. Kun Myllymäki kertoi vuonna 2015 suunnitelmistaan avata kokonaan uusi ravintola vehreälle Djurgårdenin museosaarelle, huomiokynnys oli ylitetty heittämällä.

Uusi ravintola oli nimeltään Aira. Se viittasi Myllymäen suomalaisiin sukujuuriin, mutta oli myös kansainvälisesti suuhun sopiva napakka sana.

Uudisrakentaminen Djurgårdenilla ei ollut läpihuutojuttu. Airan rakentamisen mahdollisti se, että paikalla oli aiemmin toiminut ravintola, joka kuitenkin vuosikymmen sitten paloi maan tasalle. Omistaja myi rakennusluvat kiinteistöyhtiö Kvalitenalle, joka investoi miljoonia – tarkkaa summaa Myllymäki ei lähde veikkaamaan – arkkitehtuurisesti kunnianhimoisen ravintolan rakentamiseen. Myllymäki sai bisneskumppaniksi Svenska Brasserierin.

Yhteisyritys muutti rakennukseen vuokralaiseksi. Airan komeasta arkkitehtuurista vastaa ruotsalainen Jonas Bohlin. Hän oli näyttänyt kyntensä aiemmin suunnittelemalla kestosuositun Ralphs Kökin sisustuksen seinille ripustettuine tuoleineen sekä suunnittelemalla ravintolasisustuksia Svenska Brasserierille. Airan suhteen Myllymäki kertoi, millaista
tunnelmaa haetaan sekä millaisia vaatimuksia keittiölle ja salille tarvitaan, että Airan idea toteutuu.

”Luotin Jonas Bohlinin ratkaisuihin. Airasta tuli modernisti ajaton rakennus – puuta, lasia ja betonia. Bohlinilla oli vahva suhdeverkosto osaajista, jotka toteuttivat ravintolan uniikit huonekalut ja monet taideteokset. Oleellista Airassa on, että hyvä tunnelma välittyy kaikille, onpa töissä tai asiakkaana”, Myllymäki sanoo.

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Aira ulkoa
Airan näyttävän kuparia, puuta, betonia ja lasia yhdistävän rakennuksen suunnitteli arkkitehti Jonas Bohlin. KUVA Björn Ceder
Hyvin järjestetyllä avokeittiöllä on tärkeä rooli Airan tunnelman luomisessa. KUVA Björn Ceder
Aira kasvimaa
Aira sijaitsee Tukholman Djurgårdenin perukoilla vehreissä maisemissa. Oma kasvimaa pitää kesällä huolen tuoreista yrteistä. KUVA Björn Ceder

Michelin-tähdet eivät ole enää päätavoite

Myllymäki ei ole kokenut, että Airan sijainti Djurgårdenin perukoilla olisi liiketoiminnallisesti riski.

”Sijainti on minusta Airalle mahdollisuus. Täällä ollaan meren rannalla maaseututunnelmissa, mutta tosiasiassa tänne on lyhyt matka Tukholman ydinkeskustasta. Automatka kestää 10–15 minuuttia. Meillä on ilmaista parkkitilaa aina, ja ratikka tuo nopeasti lähelle. Taksi velottaa 100–150 kruunua kyydistä.”

Myllymäki halusi Airasta ravintolan, joka on hyvä syy matkustaa paikan päälle vaikka toisesta maasta.

Perustelut ovat tuttuja Michelinin kolmen tähden ravintolan määritelmälle, eikä Myllymäki pistä pahakseen, jos joku päivä Aira määritellään ylimpään tähtiluokkaan. Yksi tähti Airalla on jo.

”Pari vuotta sitten olisin vielä vastannut, että Michelinin tähdet ovat päätavoitteeni, mutta nyt panostan siihen, että asiakas lähtee Airasta onnellisena. Meillä on varauskirjat täynnä, joten bisnekseen lisätähdet eivät varsinaisesti vaikuta”, Myllymäki vakuuttaa.

Kokkina Myllymäki haluaa tarjota asiakkaille luonnollisia makuja. Teknistä taituruutta hänelle on uran aikana kertynyt sen verran, että sillä ei tarvitse erikseen briljeerata. Myllymäki tietää, miltä ruuan pitää maistua ja näyttää.

”Vaikeinta omassa ravintolassa on saada asiakas tuntemaan ravintola käynnin arvoisena. Hyvä asiakaskokemus syntyy, kun työntekijöillä on yhteinen tavoite ja pienet yksityiskohdat tehdään oikein”, Myllymäki sanoo.

Ravintola Aira
Osoite: Biskopsvägen 9, Tukholma
Nettisivut: aira.se

Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.

Aira
Höyrytettyä turskaa, simpukkaa, Osietra-kaviaaria ja kombuemulsiota. KUVA Björn Ceder
Aira tarjoilee karhunlaukkatempuraa ja karhunlaukkaemulsiota
Karhunlaukkatempura ja karhunlaukkaemulsiota KUVA Björn Ceder


Keittiömestari Tommy Myllymäki

Pystit Ruotsin Vuoden kokki 2007. Bocuse d’Orissa hopeaa 2011 ja pronssia 2015.

Ravintola Aira aukesi yhteistyössä Svenska Brasserierin kanssa keväällä 2020. Viime vuonna Aira sai Michelin-tähden.

Kirjat Kuudesta keittokirjasta suomeksi on ilmestynyt Kasvikset lisukkeena & pääruokana (Tammi 2015).

Suosikkiraaka-aine vaihtelee sesongin mukaan. Talvella kiinnostavat säilötyt kasvikset, lammas ja riistalinnut.

Motto Jos haluat huipulle, aseta tavoitteet tarpeeksi korkealle.

LUE MYÖS Mika Remeksen juttu vuodelta 2018: Näin Tommy Myllymäki nousi Ruotsin suosikkikokiksi


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi
  • Tarvitsemme suostumuksesi

    Mediakonserni Keskisuomalainen ja sen valikoidut kumppanit (17) käyttävät evästeitä ja käsittelevät henkilötietoja, kuten eväste- ja tai mobiilitunnisteita, tarjotakseen sinulle parempia palveluita. Valitsemalla "Hyväksy kaikki" annat suostumuksesi seuraaviin:

    Tarkoitukset

    Evästeet, laitteet tai vastaavat verkkotunnisteet (esimerkiksi kirjautumisperusteiset tunnisteet, satunnaisesti määritetyt tunnisteet, verkkopohjaiset tunnisteet) sekä muut tiedot (esimerkiksi selaimen tyyppi ja tiedot, kieli, näytön koko, tuetut tekniikat jne.) voidaan tallentaa laitteellesi tai lukea laitteellasi laitteen tunnistamiseksi joka kerta, kun se muodostaa yhteyden sovellukseen tai verkkosivustoon yhdessä tai useammassa tässä esitetyssä tarkoituksessa.

    Mainontaa voidaan näyttää rajallisten tietojen perusteella. Mainonnan suorituskykyä voidaan mitata.

    Mainonta voidaan yksilöidä profiilin perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä mainontaa varten.

    Sisältö voidaan yksilöidä profiilisi perusteella. Toimintaasi tässä palvelussa voidaan käyttää sinua koskevan profiilin luomiseen tai parantamiseen yksilöityä sisältöä varten. Sisällön tehokkuutta voidaan mitata. Raportit voidaan luoda oman ja muiden toiminnan perusteella. Toimintasi tässä palvelussa voi auttaa kehittämään ja parantamaan tuotteita ja palveluita.

    Erityisominaisuudet

    Hyväksynnälläsi tarkkaa sijaintiasi (alle 500 metrin säteellä) voidaan käyttää tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Hyväksynnälläsi tiettyjä laitettasi koskevia ominaisuuksia saatetaan pyytää ja käyttää erottamaan se muista laitteista (kuten asennetut fontit tai laajennukset, näyttösi resoluutio) tässä ilmoituksessa kuvattujen tarkoitusten tueksi.

    Erityiset tarkoitukset

    Tietojasi voidaan käyttää epätavallisen ja mahdollisesti petollisen toiminnan valvontaan ja ehkäisyyn (esimerkiksi mainonta, bottien mainosklikkaukset) sekä järjestelmien ja prosessien asianmukaisen ja turvallisen toiminnan varmistamiseen. Niitä voidaan käyttää myös sellaisten mahdollisten ongelmien korjaamiseen, joita sinä, julkaisija tai mainostaja saatatte kohdata sisällön ja mainosten toimituksessa ja vuorovaikutuksessasi niiden kanssa.

    Tiettyjä tietoja (kuten IP-osoitetta tai laiteominaisuuksia) käytetään sisällön tai mainonnan teknisen yhteensopivuuden varmistamiseen ja sisällön tai mainonnan välittämisen helpottamiseen laitteellesi.

    Erityiset tarkoitukset ovat välttämättömiä ja ovat käytössä aina. Ei-välttämättömien evästeiden asettaminen (tietojen tallentaminen laitteelle ja/tai laitteella olevien tietojen käyttö) perustuu suostumukseen, mutta joidenkin kumppanien osalta evästeillä kerätyn datan jatkokäyttö voi perustua oikeutettuun etuun. Voit tehdä tarkempia valintoja ja vastustaa oikeutettuun etuun perustuvaa käsittelyä "Muokkaa asetuksia" -painikkeella. Voit muuttaa valintojasi, kuten peruuttaa antamasi suostumuksen, valitsemalla sivuston alalaidasta "Evästeasetukset". Valintasi koskevat tätä sivustoa.

    Tietosuojalauseke