
Ravintola Esmes avasi ovensa Iso-Roobertinkadulla Helsingin Punavuoressa lauantaina.
Taustalla on tunnettu joukko alan ammattilaisia: Dani Hänninen, Timo Aalto, Jun Kondo, Turo Kotajärvi, Atte Puolakka, Jesse Teerenmaa ja Janne Keskevaari. Heidän ravintoloistaan sekä 305, The Bull & The Firm että Wellamo yltävät kaikki Suomen 50 parhaan listalle.
Esmesin salista löytyy useita perinteisiä ravintolapöytiä sekä pieni baari.
Todellinen katseenvangitsija on kuitenkin L-kirjaimen muotoista ravintolasalia halkova suuri puinen tiski.
Mittatilaustyönä tehdyn tammitiskin rakentaminen maksoi Hännisen mukaan kymmeniä tuhansia euroja. Tiski oli ravintoloitsijoiden pitkäaikainen haave.
“Me rakastamme käydä nopeasti tiskillä syömässä pari annosta, ottaa siihen kylkeen yksi olut tai cocktail ja lähteä jatkamaan matkaa. Halusimme luoda helposti lähestyttävän ravintolan, jossa voi syödä tiskillä ja samalla fiilistellä kokkien työtä ja ravintolan tunnelmaa”, Dani Hänninen kuvailee Avecmedialle.
Kymmenmetrinen kokonaisuus on paitsi pitkä, myös poikkeuksellisen leveä.
Se ei tunnu perinteiseltä baaritiskiltä, vaan pitkältä yhteiseltä ruokapöydältä, jonka ääressä on tilaa sekä kokeille että asiakkaille.
Tiskiltä asiakkaat näkevät suoraan keittiöön ja pääsevät seuraamaan kokkien työtä läheltä. Pursottamisen, nostelun, sekoittamisen ja asettelun seuraaminen on osa elämystä. Toisin kuin useimmissa ravintoloissa, Esmesin tiskille voi tehdä suoraan pöytävarauksen.
Ruoan filosofia: vapautta ja vaihtelua
Siinä missä Wellamo, 305 ja The Bull & The Firm nojaavat vahvasti kotimaisiin raaka-aineisiin, Esmes antaa raaka-aineiden puolesta kokille vapaammat kädet.
”Ruoan puolesta tämä on kokin taivas. Menua vaihdetaan jatkuvasti raaka-aineiden saatavuuden mukaan. Käytämme toki edelleen vastuullisesti tuotettuja kotimaisia raaka-aineita, mutta Esmesissä voidaan hyödyntää myös ulkomaalaisia kaloja ja muita herkkuja. Se tuo ruokalistasuunnitteluun uusia mahdollisuuksia”, Hänninen kertoo.
Esmesin menu vaihtuu koko ajan ja elää sesongin mukana.
Asiakas voi valita kolmen (52 e) tai viiden (72 e) ruokalajin menun tai poimia listalta yksittäisiä annoksia joko tiskillä tai pöydässä nautittavaksi.

Viinilistalta löytyy punaisten ja valkoisten lisäksi kattavasti kuohuvia, oranssiviinejä sekä roseeviinejä.
Cocktaillistan sourit, negronit ja highballit valmistetaan ravintolan omalla twistillä.
Hännisen mukaan on tärkeää, että ravintolatilassa on jokin kiinnostava elementti. Esmesissä se on tiski ja sen ympärille rakentuva lämminhenkinen tunnelma.
“Uskon, että enää ei välttämättä mene läpi niin hipsterimäinen meininki, että ravintolaa voi pitää millaisessa tilassa vain. On tärkeää, että ravintolassa on jokin juju. Ruoan lisäksi kuitenkin ravintolan tunnelma ja palvelu on se tärkein elementti.”
Aurinkoisena avajaispäivänä asiakkaat olivat nykimässä Esmesin ovenkahvaa jo ennen virallista avausaikaa. Kello 16 ovet avautuivat ja ensimmäiset viisi seuruetta virtasivat sisään.
Ravintola oli avajaisiltana täyteen varattu.
“Tuntuu kuin olisi kolmas lauantai. Tätä on jo harjoiteltu pitkin viikkoa soft openingin merkeissä, mutta nyt ollaan ensimmäistä kertaa oikeasti auki”, Hänninen kertoi hymyillen.




Lue myös: Sävelen tilalle Hakaniemeen avautui uusi ravintola, joka on Ville Rainion vapaa pelikenttä











