Helsinkiläinen kampaamo-​ravintola on erikoistunut empanada-piirakoihin – ”Nyt niitä alkaa näkyä jo muuallakin”

Sumi ja Urito Morenon ravintola-kampaamoyhdistelmässä saa palvelua suomeksi, ranskaksi, englanniksi ja espanjaksi.
Urito Moreno pysähtyy puhumaan tuttavallisesti asiakkaiden kanssa ranskaa. KUVA Raisa Wuollet

Sisarukset Sumi ja Urito Moreno yhdistivät vuosi sitten voimansa ja loivat poikkeuksellisen konseptin. Nyt saman katon alla toimivat sekä kampaamo Chola että ravintola Mama’s Empanadas. Latinotaustaisille sisaruksille oli tärkeää luoda yhteisöllinen tila.

”Asiakkaani fiilistelevät tätä palvelukokonaisuutta. Kampaamotuolista mennään suoraan syömään”, Sumi Moreno kertoo Helsingin Uutisille.

Sumi, 49, pyörittää kampaamoa, jossa salsarytmit soivat taustalla. Cholassa palvellaan kaikenlaisia hiuksia, mutta kampaamo on erikoistunut kiharoihin.

Viereisessä salissa Urito Moreno, 43, tarjoilee empanadoja ja pastaa. Ravintolan nimi Mama’s Empanadas on kunnianosoitus sisarusten 82-vuotiaalle äidille, jonka reseptillä empanadat eli täytetyt piirakat valmistetaan.

Urito oppi kokkaamaan jo lapsena.

”Empanadat tekevät meistä erityisen. Olimme Helsingin ensimmäinen empanadapaikka. Nyt niitä alkaa näkyä jo muuallakin.”

Uransa Urito aloitti ravintolan tarjoilijana lukion jälkeen 19-vuotiaana ja huomasi pitävänsä ravintolailmapiiristä.

Vuonna 2012 hän sai oman lippakioskin Kasarmitorille ja on sen jälkeen toiminut kahvilayrittäjänä eri paikoissa.

Hänellä olikin aiemmin nykyisissä tiloissaan kahvila.

Empanadat ovat osa argentiinalaista ruokakulttuuria, joka on sekoitus espanjalaista ja italialaista ruokaa. KUVA Raisa Wuollet
Urito Moreno kuvaa siskoaan leikkimielisesti jääräpääksi. Sumi Moreno on sitä mieltä, että koko perhe on jääräpäitä täynnä. KUVA Raisa Wuollet
Urito Moreno kertoo haluavansa käyttää sisustuksessa paljon värejä. KUVA Raisa Wuollet

Urito halusi tarjota persoonallista ja välittävää palvelua ja luoda tilan asiakkaiden kohtaamiseen.

”Olen oppinut, että hyvän ravintolan neljä pilaria ovat hyvä palvelu, hyvä ruoka ja hyvä tunnelman luominen. Neljäs pilari, jolla erottuu, on vieraanvaraisuus.”

Sisarusten äiti on Argentiinasta, kasvatusisä Espanjasta ja Sumin biologinen isä Meksikosta. Koti on aina ollut monikielinen ja värikäs.

”Meillä on tiivis perhe. Yhteisöllisyys ja perhekeskeisyys ovat meille kaikki kaikessa”, kertoo Urito.

Lapsina sisarusten kotona puhuttiin ranskaa ja espanjaa. Koulussa opiskellessa tutuiksi tulivat suomi ja englanti.

”Olemme Suomessa syntyneitä, mutta tosi kansainvälisiä. Latino-Eurooppa-mix näkyy kaikessa, mitä teemme”, Sumi kuvailee.

Asiakaspalveluakin saa siis monella kielellä: suomeksi, englanniksi, ranskaksi ja espanjaksi.

Asiakaskuntaa löytyy monesta suunnasta: Aalto-yliopiston vaihto-oppilaita, brittejä, puolalaisia, espanjalaisia, suomalaisia vakioasiakkaita ja niin edelleen.

Sisarusten mukaan juuri se tekee konseptista erityisen.

”Luulen, että sellaiset yritykset ovat harvassa, joissa otetaan muiden maiden kulttuurien lisäksi myös Suomen kulttuuri vahvasti mukaan. Vaalimme useita kulttuureja yhtä aikaa”, sanoo Sumi.

”Kun meillä on monikulttuurinen tausta ja puhumme montaa kieltä, me myös ymmärrämme monenlaisia ihmisiä”, Urito jatkaa.

Kesäisin ovi käy tiuhaan, kun ystävät ja tuttavat poikkeavat moikkaamaan. Välillä he jäävät höpöttelemään omistajien kanssa ilman, että edes ostavat mitään.

”Se on juuri se, miksi olemme erilaisia kuin muut. Olemme yhteisö”, Urito sanoo.

Voit lukea pidemmän version jutusta Helsingin Uutisista.

Myös Uriton vaimo Jenni työskentelee samassa ravintolassa. ”Kun on hyvä perhe ja parisuhde, se auttaa palautumaan töistä. Se on ollut voima, jolla jaksaa”, Urito kertoo. KUVA Raisa Wuollet
Angel Gonzales toimii itsenäisenä yrittäjänä Sumin kampaamossa. KUVA Raisa Wuollet
Ystävällisyys ja vieraanvaraisuus on Sumin mielestä merkittävä osa palvelua. Hän kertoo, että sen takia asiakkaat pysyivät hänelle uskollisina ja listat täynnä edellisessä yrityksessä myös koronan aikana. KUVA Raisa Wuollet

Lue myös: Kuvat: Esplanadin Rue Madame on auki aamusta iltamyöhään, ja sieltä voi ostaa käytetyn luksuslaukun