Michelin-tähdet

Helsinki on suunnitellut Michelin-seremonian isännöintiä jo vuosia – ”Tänne saapuvat kaikki starat”

Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet julkistetaan ensi kertaa Helsingissä. Palkintoseremonia järjestetään Savoy-teatterissa Helsingissä maanantaina 27. toukokuuta.

Uutinen tuli yllätyksenä, mutta Helsingin kaupunki on suunnitellut yhteistyötä jo pitkään. Kaupungin tapahtumayksikön edustajat olivat paikalla Turussa kesällä 2023 järjestetyssä Michelin-tähtien julkistuksessa ja jo vuoden 2022 tilaisuudessa Norjan Stavangerissa.

Suurtapahtumissa tehdään erittäin pitkän aikavälin houkuttelu- ja hakutyötä, kertoo Helsingin kaupungin brändi ja tapahtumat -yksikön päällikkö Sanna Forsström Avecille.

”Tässä on pidempäänkin työstetty yhteistyötä Michelinin kanssa. Yhteistyö on toki tiivistynyt viimeisen kahden vuoden kuluessa, ja tämä on Helsingin kannalta ollut lyhyempi tie kuin yleensä.”

Turun ja Stavangerin tilaisuuksista Forsström tiimeineen haki inspiraatiota ja oppeja h-hetkeen Helsingissä.

”Kävimme tapahtumissa benchmarkaamassa ja pyrimme ottamaan parhaat opit irti. Heti Turun vedon jälkeisenä päivä keskustelimme, mikä meni hyvin ja missä voi petrata. Olemme puhuneet opeista myös Michelinin kanssa. Onnistumiset meidän kannattaa toistaa.”

Michelin-seremonia järjestetään Savoy-teatterissa 27. toukokuuta. KUVA Camilla Bloom

Michelin-seremonia starttaa Helsingin ruokaviikot

Onnistumisista Forssröm nostaa esiin sen, miten Turku hyödynsi ”alustamaista ajattelua” eli esimerkiksi aktivoi kaupungin eri toimijoita, ravintoloita ja tuottajia järjestämään ruokaan liittyvää toimintaa läpi Michelin-viikon.

”Michelin on momentum tehdä monenmoista muuta asiaa.”

Helsingissä Michelin-viikko jatkuu alkukesään suunnitelluilla ruokaviikoilla. Näiden aikana ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alan toimijoilla on mahdollisuus esitellä Helsingin ruokakulttuuria kaupunkilaisille ja vierailijoille.

Kaupungin viestintäosasto ja elinkeino-osasto käynnistävät haun ruokavuoden tapahtumajärjestäjäksi Matkamessuilla 18. tammikuuta.

Suuri satsaus mediaan

Toinen Turun Michelin-viikolta poimittu onnistuminen on Forsströmin mukaan se, miten kansainvälistä ja kotimaista mediaa kuljetetaan saagassa mukana. Paikalle kutsutaan kaikki pohjoismaisten Michelin-ravintoloiden keittiömestarit ja kotimaista ja kansainvälistä mediaa, yhteensä muutama sata ruoan sisäpiiriläistä.

Kansainvälisen median arvo juuri matkailukauden alla tekee kumppanuudesta mielekkään.

“Kumppanuuden tavoite on nostaa Helsinki kansainväliseen valokeilaan ruokakaupunkina ja vahvistaa tunnettuutta ja mainetta. Michelin tuo Helsingille mahdollisuuden esitellä kaupungin parhaita ja persoonallisia puolia.”

Satsaus on Helsingin kaupungille ja kumppani Visit Finlandille mittava. Summaa Forsström ei kuitenkaan paljasta, sillä Michelinin luottamusklausuulit ovat tarkat.

Turun kaupunki ja Business Finland maksoivat Michelin-seremonian isännöinnistä Michelin-organisaatiolle yhteensä 200 000 euroa.

Forsström näkee, että hyöty ei tule vain julkisuudesta, vaan tavoitteena on myös tarjota kotimaisille ja kansainvälisille Michelin-ravintoloille kiinnostavia kohtaamisia ja ruokkia pidempiaikaista keskustelua tekijöiden välille.

”Tänne saapuvat kaikki starat. Miten sitä väkeä voidaan hyödyntää, kun he ovat Helsingissä tai tulevaisuudessa, se on mahdollisuutemme.”

Michelin-tähtien julkistuksen jälkeen vieraat siirtyvät Esplanadin puistoa pitkin cocktailtilaisuuteen Helsingin kaupungintalolle. KUVA Comma Image Oy

Juhlan keittiötiimiin lisää naisia

Michelin-tähdet julkistetaan Savoy-teatterissa, minkä jälkeen kutsuvieraat siirtyvät jatkamaan juhlailtaa Helsingin kaupungintalolle cocktailtilaisuuteen. Turun seremoniasta tuttua on myös cocktailtilaisuuden ruoasta vastaava kokki Kristian Karnell.

Karnell työskentelee Sunborn Eventsillä, jossa hän vastaa ruokatuotteesta eri yksiköissä, muun muassa Logomossa, jossa Turun Michelin-seremonia järjestettiin.

”Viime vuoden Michelin-gaalan aikoihin vielä sanoin tiimilleni, että tällaista tapahtumaa ei pääse tekemään kuin kerran elämässä. Olin väärässä”, Karnell kertoo tiedotteessa.

Sunborn Eventsin keittiötoimenpäällikkö Kristian Karnell vastasi ruoasta Turun-seremoniassa ja nyt myös Helsingissä. KUVA Sunborn Events.

Helsingin seremonia tuo uutta pohdittavaa tarjoiluihin, sillä Helsingin kaupungin tiloissa ei tarjoilla punaista lihaa. Tilaisuuden teemana on vastuullisuus, johon kuuluu myös tasa-arvo. Karnell huomioikin nyt, että Helsingin keittiötiimissä on sopivasti naisia ja miehiä.

”Ravintoloiden keittiöt ovat olleet tyypillisesti melko miesvaltaisia paikkoja, ja nyt tapahtumaan halutaankin enemmän naiskokkeja. Olen pyytänyt mukaan omia kollegoja vuosien varrelta sekä myös uusia kasvoja. Mukana on tietysti myös Logomon henkilökuntaa.”

LUE MYÖS: Eero Vottonen iloitsee Michelin-uutisesta: “Hieno mahdollisuus näyttää mitä kaikkea Helsingissä on”

LUE MYÖS: Näkökulma: Michelin tarkkailee nyt Suomea, ja se enteilee uusia tähtiravintoloita – näin ravintoloitsijat manifestoivat tähden


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi