Michelin-tähdet

Näkökulma: Michelin tarkkailee nyt Suomea, ja se enteilee uusia tähtiravintoloita – näin ravintoloitsijat manifestoivat tähden

Suomi on nyt oikeasti noussut ravintolamaailman kartalle. Pohjoismaisten ravintoloiden Michelin-tähdet julkistetaan toista vuotta peräkkäin Suomessa. Michelin-gaala järjestetään Helsingissä Savoy-teatterissa maanantaina 27. toukokuuta 2024.

Tämä saattaa enteillä myös uusia Michelin-ravintoloita, sillä nyt kun Michelin-tarkastajien huomio on herätetty toden teolla, heitä kiinnostaa yhä useampi tähtikaupungin ravintola niin Helsingissä, Turussa kuin Porvoossa – miksei myös muissa kaupungeissa. Hype ruokkii hypeä.

Michelin-gaalan järjestäminen on kaupungille iso satsaus. Viime kesäkuussa tähdet jaettiin Turussa, ja tästä Turun kaupunki ja Business Finland pulittivat Michelinille 200 000 euroa.

Arvioidaan kuitenkin, että satsaus maksaa itsensä monin kerroin takaisin näkyvyytenä, sillä tuon viikon aikana ruokamaailman katseet kohdistuivat juuri Turkuun, ja nyt Helsinkiin. Kaupunkiin kutsutaan gaalavieraiksi pohjoismaiden ravintolamaailman kerma, ja mediahuomio on mittava. Oheistapahtumia järjestetään pitkin viikkoa kaupungin upeimmissa ympäristöissä juuri ennen matkailukauden alkua.

Näytä tämä julkaisu Instagramissa

Henkilön Avec – avecmedia.fi (@avecmediafi) jakama julkaisu

Yllä: Avec oli paikalla Michelin-tähtien julkistuksessa Turussa kesällä 2023. Voit katsoa kuvat myös Instagramista.

Eniten ilosta saavat tietysti osakseen ravintolat, jotka palkitaan tähdillä. Se on monelle ravintoloitsijalle, kokille ja tarjoilijalle pitkän työn täyttymys. Tai jopa asia, jota kohti on kuljettu alusta asti.

Satuin juttusille Suomen uusimman Michelin-ravintolan, porvoolaisen Vårin omistajien kanssa Turussa gaalan etkoilla. Ravintoloitsija Marjo Lindberg kertoi, että he ovat manifestoineet Michelin-tähteä avauksesta asti. He olivat askarrelleet pahvista tähden keittiön seinälle ja hoitivat työnsä sillä mentaliteetilla kuin tähti olisi jo heidän.

Saman suuntaista pohdintaa on heitellyt ilmoille myös keittiömestari Kozeen Shiwan, joka on juuri avannut pitkän kaavan fine dining -ravintolan The Roomin Helsingin ytimeen. Shiwan on kertonut tähtäävänsä Michelin-oppaaseen ja vitsaili, että suunnittelee jo Michelin-gaalaa varten hampaidensa koristeeksi uusia grillsejä, joissa kimaltelee tähti.

Ravintoloissa mietitään, miten Michelin-tarkastaja saataisiin paikalle ja mitä tarkastaja arvioi. Saattaa joku puskaradiopuhelu kaverin ravintolaankin kilahtaa, jos tarkastajan oloisesta henkilöstä on omassa ravintolassa havaintoja.

Sitten kun tähti on pokattu, se toki laitetaan näkyvälle paikalle – esimerkiksi tatuointina rintaan, kuten turkulaisen Kaskiksen keittiömestari Erik Mansikka.

Helsingin ilouutisesta ei voi olla kuin onnellinen ja pitää ääntä ravintoloiden puolesta. Tämä vuosi tuokoon mukanaan tähtipölyä entistä useamman ammattilaisen harteille ympäri Suomen.

LUE MYÖS: Mahtava ravintolauutinen: Pohjoismaiden Michelin-tähdet jaetaan Helsingissä

LUE MYÖS: Eero Vottonen iloitsee Michelin-uutisesta: “Hieno mahdollisuus näyttää mitä kaikkea Helsingissä on”


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi