Torstaina Helsingin Senaatintorilla käynnistyneiden Tuomaan markkinoiden kiinnostavimmat toimijat ovat pieniä, jopa ennestään tuntemattomia yrityksiä, joille markkinat ovat väylä koeponnistaa tuotteensa ja kohdata asiakkaita.
Vallilan Lörtsy on nimeään myöten yhdistelmä savolaisuutta ja stadilaisuutta. Savonlinnalaisen kaveriporukan puhemiehenä toimiva Henry Linnamurto kertoo, miksi Tuomaan markkinoilta saa tänä vuonna lörtsyä. Hän uskoo, että pelkkä sana lörtsy herättää mielenkiintoa.
”Tarkoituksenamme on tuoda lörtsyt Savosta pääkaupunkiseudulle modernilla twistillä. Koemme, että ne sopivat hyvin joulumarkkinoille. Olemme aloittava yritys, ja panostamme tähän kaiken. Katsotaan, millaista palautetta tulee”, Linnamurto toteaa.
Hän on satavarma, että aidolle savolaiselle herkulle riittää menekkiä. Kyseessä ovat yhteistyössä savonlinnalaisen Sirkan leipomon kanssa suunnitellut erikoisversiot.
”Pitkän kehitystyön ansiosta nyt on tarjolla täydellinen yhdistelmä maanläheistä savolaista perinnettä ja katu-uskottavaa stadilaista tyyliä. Olemme kehittäneet makuyhdistelmät yhteistyössä. Toinen lörtsy on poro-aura-täytteinen ja toinen kasvistäytteinen.”
Linnamurto kertoo olevansa itse kasvissyöjä ja innostuneensa siksi vegelörtsyn makujen ja koostumuksen hiomisesta.
”Kasvisruoka on Helsingissä muutenkin paljon suositumpaa kuin Savossa. Ennakoimme että myynti voi mennä 50-50. Kokeilimme lörtsyyn eri kasvisproteiineja ja päädyimme soijarouheeseen. Lisäksi löysimme hyvän vegaanijuuston. Siitä tuli niin hyvä, että Sirkan leipomo taitaa siirtyä kokonaan tällaiseen kasvisversioon”, Linnamurto kertoo.
Lörtsyt tulevat leipomosta täytettyinä ja ne kuumennetaan perinteiseen tapaan vesihauteessa höyryssä. Tulikuuma lörtsy topataan tyyliin sopivilla lisukkeilla: poro-auran päälle tulee paahdettua riistakäristystä, itse tehtyä majoneesia ja puolukkasurvosta. Kasvislörtsyn toppingit ovat Vöner, suolakurkku ja seljankukalla viimeistelty coleslaw.
Vallilan Lörtsy on valmistautunut myymään tuhansia lörtsyjä, ja kuuma linja Savonlinnan ja Helsingin välillä on auki koko tapahtuman ajan. Hövelit savolaiset lupaavat markkinamyyjille henkilökunta-alennusta ja laajalle yleisölle live-striimiä työnteosta Twitch-kanavalla.
Mieto käsityönä valmistettu tisle glögin pohjana
Markkinoinnin kannalta tapahtuman ottaa myös Kåska, joka on luonut Tuomaan markkinoita varten kaksi mietoa glögiä. Kåskan kioski on markkinoiden ainoa glögivetoinen myyntipiste.
”Tuomaan markkinat tuntuu sopivalta myyntikanavalta tuotteelle, jonka sesonki kestää muutaman viikon joulukuussa. Tämä on näkyvä paikka, jossa on satojatuhansia kävijöitä”, Fred Karlsson toteaa.
Glögit ovat koe-eriä, jotka perustuvat Kåskan tavaramerkiksi muodostuneisiin matala-alkoholisiin tisleisiin. Tisleet ja niihin pohjautuvat glögit valmistetaan Hermannin viinitilalla Pohjois-Karjalassa. Tislaajamestari Asko Ryynäsen kanssa yhdessä kehitetty tummempi glögi on makuprofiililtaan poikkeuksellinen: kuiva ja katkera. Ryynäsen oman todistuksen mukaan se on parasta glögiä ikinä.
Kåskan vaalea glögi puolestaan on tehty yhteistyössä Omenasiepparin kanssa. Hävikkiomenoiden keräämiseen vaikeasti työllistyvien työntekijöiden voimin keskittyvän Omenasiepparin hyvä ajatus hävikin välttämisestä ja sosiaalisesta työllistämisestä jatkuu Tuomaan markkinoiden kojulle asti, kun yksi omenasieppareista, Sunna Huikari, tulee glögikauppiaaksi koko markkinoiden ajaksi.
”Tämä on meille täydellinen yhteistyö, sillä tavoitteemme on alusta lähtien ollut parempi liiketoiminta ja kokoamme suuremman vaikutuksen tekeminen. Lahjoitamme osan myynnistä Kehitysvammatuki 57:lle, sillä haluamme tehdä bisnestä tavalla, jolla on sosiaalisesti myönteisiä vaikutuksia”, Eetu Topo kertoo.
Tuomaan markkinoilla Kåskan kioski sijoittuu ravintolapihan päätyyn lähimmäs karusellia. Se on kiva myyntipaikka alkoholittomille sekä yhden ja kahden prosentin vahvuisille glögeille, joiden tarjoilua eivät anniskelusäädökset rajoita.
Koska hävikintorjunta kuuluu kumppanusten DNA:han, joulumarkkinoille lähdetään suurin odotuksin: toiveissa on, että koko 1 600 pullon varasto saadaan myytyä ennen joulua. Jos Kåska-glögien menekki pääsee yllättämään, loppuajan on tarjolla vielä Omenasiepparin glögiä.
Hävikintorjunta on ollut keskeistä myös kioskin muuta tarjontaa mietittäessä. Makeana kumppanina Kåskalla on Bakerika, joka tuo oman Iisi-cookiebrändinsä Tuomaan markkinoille. Viikonloppuisin Erika Poussa lupaa täydentää tarjontaa vaihtuvilla leivonnaisilla. Näin tähdätään siihen, että hiljaisempina päivinä ei syntyisi hävikkiä.
Kåska on Bakerikalle mieluisa kumppani ja tuttu jo aiemmasta vappuyhteistyöstä. Myös Omenasiepparien arvomaailma sopii yhteen Poussan ajatusten kanssa. Kaikille osapuolille kyseessä on ensimmäinen näin iso rymistys.
Makeamestari lähti markkinoille W30-brändillä
Ravintola W30 tuo Tuomaan markkinoille uuden konseptin, patisserien, joka on ravintolan keittiöpäällikön ja Makeamestari-titteliä kantavan Simo Pietarisen lempilapsi. Ravintoloitsija Kristian Vuojärvelle on luontevaa nostaa Suomen parhaan jälkiruokataitajan osaaminen suuren yleisön tietoisuuteen.
”Teemme joululeivonnaisia modernilla twistillä. Leipomopuoli kiinnostaa kovasti, joten haluamme kokeilla, miten meidän leivoksemme otetaan vastaan”, Pietarinen toteaa.
Hän lupaa tarjoilla niin perinteisiä jouluherkkuja kuten maustekakkua, taatelikakkua ja suklaaseen dipattuja pipareita kuin myös muita leivonnaisia pienellä twistillä. Esimerkiksi porkkanakakku on kypsennetty niin, että siihen syntyy mehevä pintakerros porkkana-appelsiinimarmeladista. Uuniomenan Pietarinen glaseeraa punaisella omenaglazella. Korvapuustin salaisuus on kastanjapyree.
Juomatarjontaa on mietitty eurooppalaiset joulutorit esikuvina.
”Kun olimme Luxemburgissa, ihastuimme hehkuviiniin. Meillä on itse suunniteltu alkoholiton hehkuviinipohja, jota voi halutessaan terästää. Teemme kaakaon maidosta ja suklaasta, siitä tulee myös hyvä minttukaakao. Lisäksi toimme luukulle paljon eri väkeviä, jotta niistä saa haluamansa terästyksen teehen tai kahviin”, kokkimaajoukkueen aiemmat kantavat voimat Pietarinen ja Vuojärvi kertovat.
Porakoneella sipsejä ympäri Suomea
Spiraalisipsin yrittäjä Matti Martikainen myhäilee kojullaan tyytyväisenä, kun vuoden paras myyntisesonki on alussa. Hän toi paikan päällä käsin tehtävät juures- ja perunasipsit neljättä kertaa Tuomaan markkinoille. Samaan aikaa Spiraalisipsiä väännetään porakoneella yhteensä seitsemässä paikassa, pian myös Kuopion joulumarkkinoilla.
”Onhan tämä hyvä paikka, 22 myyntipäivää putkeen. Valmistan tässä bataattisipsejä alusta lähtien: kuorin, teen lastut ja uppopaistan auringonkukkaöljyssä. Sipsit paistuvat kolmessa minuutissa”, Martikainen kertoo ja huomauttaa käyttävänsä parasta bataattia Pohjois-Carolinasta.
Markkinahumu leviää Torikortteleihin: Borbor pop up
Tuomaan markkinoiden aikaan Helsingin kaupungin hallinnoimat Torikorttelit ovat usein tarjonneet aloitteleville ravintolayrittäjille tiloja sisäpihoilta. Tänä vuonna Kozeen Shiwanin pop up Borbor sijaitsee paraatipaikalla Aleksanterinkadun varrella, klassisen Café Engelin naapurissa.
Shiwanin ja hänen yrittäjäkumppaninsa Jim Bergströmin pikavauhtia herännyt idea yhteisöllisistä, matalan kynnyksen illallisista toteutuu joulu-tammikuussa yhden ison pöydän ääressä. Shiwan on edennyt suunnittelussa niin vauhdilla, että varmaa on vain se, että hänen signature-annoksensa King potato on mukana menussa. Etukäteen varattavien illallisten lisäksi tunnelmalliseen tilaan on tulossa glögiä ja pikkupurtavaa niille, jotka etsivät paikkaa lämmittelyyn markkinoilla kiertelyn jälkeen.
LUE MYÖS: Miten Flow’ssa syötiin? Festarin ravintolat kuvina: kekseliäin, näyttävin, pisimmät jonot