Tapahtumatuotanto

Tutkassa Tuomaan markkinoiden tuottaja Marianne Saukkonen: ”Parasta on tuottaa kaupunkilaisille iloa”

Sarjassa tapahtuma-alan ammattilainen kertoo inspiraationsa lähteistä. Marianne Saukkonen on Tuomaan markkinoiden vastaava tuottaja.

Helsingin joulumarkkinat
Näkymä Tuomaan markkinoilta joulukuussa 2019. KUVA Istock

”Toimin Helsingin suurimman joulutapahtuman, Helsingin Senaatintorin Tuomaan markkinoiden, vastaavana tuottajana. Vastuulleni kuuluu oikeastaan kaikki tapahtuman toteutukseen liittyvä, budjetoinnista myyjien valikoimiseen. Yhdessä tapahtuman teknisen tuottajan kanssa osallistun koko markkina-alueen ja sen infran sekä rakenteiden suunnitteluun.

LUE MYÖS: Joulutapahtuma Tuomaan markkinat palaa Helsingin Senaatintorille

Valmistuttuani Yrkeshögskolan Sydväst -ammattikorkeakoulusta kulttuurituottajaksi tein pitkään työuraa matkailun parissa. Helsingin maksuttomien yleisötapahtumien parissa olen työskennellyt vuodesta 2008 lähtien. Tuomaan markkinat tuotin ensimmäisen kerran 2019, silloin tapahtumassa oli ennätykselliset 350 000 kävijää.

Tuomaan markkinat meni koronarajoitusten takia verkkoon joulun alla 2020, ja se oli pieni pettymys. Halusimme kuitenkin antaa pientuottajillemme mahdollisuuden markkinoida tuotteitaan, joita he olivat valmistaneet kesästä asti. Viime vuonnakin Tuomaan markkinoiden toteutumisen yllä häilyi paljon epävarmuustekijöitä. Tänä vuonna toivottavasti kaikki on taas selkeämpää.

Ison ja lähes kuukauden kestävän ulkotapahtuman järjestäminen on hyvin haastavaa. Tuomaan markkinat kilpailee yleisöstä muiden joulutapahtumien kanssa, mutta se elää myös säiden armoilla: kova pakkanen ei voi olla vaikuttamatta yleisön viipymiseen ja viihtymiseen ulkotapahtumassa. Vaikka Tuomaan markkinat järjestetään joulukuussa, uuden tapahtuman valmisteleminen alkaa heti vuodenvaihteen jälkeen. Lahjakujien myyjät pitää valita jo kesällä, ja ravintolapihan yrittäjätkin valitaan hyvissä ajoin syksyllä. Tänä vuonna lahjakujille on tulossa noin 100 myyjää ja ravintolapihalle 8–12 yrittäjää.

Parasta työssäni on tuottaa kaupunkilaisille iloa. Myös Tuomaan markkinoiden lahjakujien myyjien vaaliman perinteen säilyminen on äärimmäisen arvokasta. Myyjävalinnoissa arvostamme pieniä toimijoita, jotka tuovat markkinoille vastuullisesti tuotettuja lahjatavaroita. Samoin ravintolayrittäjiä valitessamme painotamme vastuullisuutta ja luomutuotteita.

Tuomaan markkinoiden ominaispiirre on perinteiden yhdistyminen ajan henkeen ja sen trendeihin. Sydäntäni lähellä on myös tapahtuman kauttaaltaan läpäisevä vastuullisuus. Vaikka Helsingissä ei muita vastaavia joulumarkkinoita olekaan, työhöni liittyy toki myös paineita ja stressiä. Esimerkiksi myyjävalikoiman monipuolistamisen suunnittelu vaatii jatkuvaa hereillä oloa, mutta se myös inspiroi. Toisaalta tuntuu, että koronapandemian myötä myös stressinsietokykyni on kasvanut, siinä mielessä odotan tämän vuoden tapahtumaa aiempaa levollisemmalla mielellä.”

Marianne Saukkonen, vastaava tuottaja, Tuomaan markkinat

Marianne Saukkonen
Tuomaan markkinoista vastaavan Helsingin tapahtumasäätiön toimisto on Helsingin Suvilahdessa, mutta tapahtuma-aikana Saukkonen on paljon myös torilla. KUVA Ella Saukkonen


Näitä suosittelen

Henkilö: Toimittaja-kirjailija Laura Friman

Pidän hänen aitoudestaan ja rehellisyydestään. Frimanin radio-ohjelmissa pidän siitä, miten hän kohtaa haastatteluissaan ihmiset, avoimesti ja uteliaasti.  Pidin Frimanin kirjasta Tauko, jossa hän kertoi vuodesta, jolloin ei ostanut vaatteita. Se herätti ajatuksia omaakin kulutusta kohtaan.

Some: Linnea Claeson & Instagram

Entinen käsipalloilun ammattilainen,­ ruotsalainen Linnea Claeson on urheilu-uransa jälkeen lukenut itsensä juristiksi ja ryhtynyt ihmisoikeusaktivistiksi. Hän tekee Instagram-kanavallaan erittäin tärkeää ja rohkeaa työtä some-häirintää ja naisväkivaltaa vastaan.

Podcast: Bella Table

Ruoka-podcastissaan Kia Arpia ja Petra Wettenranta kertovat ruoka­trendeistä ja -kulttuureista, myös ilman matkustusta. Heidän podcastistaan saan inspiraatiota paitsi vapaa-aikaani, myös työhöni Tuomaan Markkinoiden parissa.


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento