Suomi menestyi hyvin ammattitaidon nuorten WorldSkills-kilpailussa Ranskassa viikonloppuna. Horeca-alan kilpailijat hätyyttelivät sarjojensa kärkisijoja.
Melina Rintamäki sijoittui tarjoilijasarjassa neljänneksi, Erika Ukkonen kondiittorisarjassa viidenneksi ja Jasper Juutinen kokkisarjassa kuudenneksi.
Kahden vuoden välein järjestettävä WorldSkills on maailman suurin ammattiosaamisen tapahtuma. Kisoissa on 62 lajia, jotka edustavat ammatillisen koulutuksen eri ammatteja. Suurimmassa osassa lajeista kilpailijat ovat korkeintaan 23-vuotiaita ammatillisia huippuosaajia.
Tänä vuonna mukana oli 1400 kilpailijaa 69 maasta. Suomi lähetti Ranskaan 22 kilpailijan joukkueen, joka osallistui kaikkiaan 20 lajiin.
Tampereen seudun ammattiopisto Tredussa opiskeleva Toivo Särkkinen sai hopeaa Chemical Laboratory Technology -lajissa, ja 11 suomalaiskilpailijaa sai Medallion for Excellence -tunnustuksen oman lajinsa keskitasoa paremmasta suorituksesta.
Suomen joukkueen kilpailuun kokoaa ja lähettää Skills Finland ry, joka koordinoi maajoukkuetoimintaa yhteistyössä ammatillisten oppilaitosten kanssa. Kilpailijat valitaan avoimin karsinnoin.
”Suomen joukkueen tulos on erinomainen. WorldSkills-kilpailun taso on äärimmäisen korkea, joten mitalin lisäksi myös oman lajin keskitasoa paremmasta suorituksesta saatava Medallion for Excellence on merkittävä tunnustus huippuosaamisesta”, Skills Finlandin toiminnanjohtaja Maria Ekroth sanoo.
Joka lajissa on mukana suomalaisekspertti, joka toimii lajin tuomarina ja asiantuntijana. Ekspertit ovat usein ammatillisia opettajia, ja kilpailuvalmennusta tehdään osana ammatillisen koulutuksen ja työelämän yhteistyötä.
Lue myös: PRO-haku on käynnissä! Ehdota Suomen parasta keittiö- tai ravintola-ammattilaista