Kahvilat

Suomalainen Emma pyörittää kahta kahvilaa Englannissa – kokemus on yllättänyt

Englannissa kahvilayrittäjäksi ryhtyminen on helppoa. Jopa yllättävää, kuten Emma ja Jake Holdsworth saivat kokea.

Suomalainen Emma löysi englantilaisen puolisonsa Jaken työn kautta, kun molemmat työskentelivät kokkeina samassa ravintolassa Englannissa. Muutaman Suomen-vuoden jälkeen pari asettui Jake Holdsworthin kotiseuduille Birminghamista luoteeseen, Shropshiren kreivikuntaan.

Eräällä autoajelulla pariskunta päätyi läheiseen kyläkahvilaan, Emma Holdsworthin sanoin ”keskelle ei mitään”. Pienessä Ditton Priorsin kylässä sijaitsevan The Willow -kahvilan omistajapariskunta jutusteli englantilaiseen tapaan asiakkaidensa kanssa, ja keskustelu ohjautui kahvilan pyörittämiseen.

Parin kuukauden kuluttua kahvilanpitäjät olivat löytäneet Holdsworthit Facebookissa ja lähettivät heille yllättävän tarjouksen ottaa kahvila omalle kontolleen.

Teksti jatkuu kuvien jälkeen. KUVAT Emma ja Jake Holdsworthin arkisto

Englantiin Suomesta palattuaan Holdsworthit olivat työskennelleet ravintola-alan palkkatöissä. Nyt tarjoutui mahdollisuus hypätä yrittäjiksi.

”Olimme molemmat  unelmoineet omasta paikasta, mutta yrittäminen oli sen verran vieras ja iso juttu, ettemme ihan vakavissamme olleet kuvitelleet siihen ryhtyvämme”, Emma Holdsworth sanoo Avecille.

”Päätöksen tekoon ei lopulta kauan mennyt ja heinäkuussa 2018 päätimme ryhtyä kahvilanpyörittäjiksi.”

Vastaanotto oli mieluisa.

”Koska vuokranantaja on kyläyhteisö, joka haluaa säilyttää kahvilan ja tapaamispaikan kylässä, on vuokra  suhteellisen pieni. Siihen kuuluu lisäksi astiasto, pöydät sekä muu irtaimisto  –  vain espressokoneen jouduimme hankkimaan itse.”

Syrjäisen sijainnin vuoksi pariskuntaa epäilytti aluksi se, käykö kahvilassa asiakkaita.

”Ditton Priors on kuitenkin pyöräilijöiden ja retkeilijöiden suosiossa, joten paikallisten asukkaiden lisäksi retkeilijät tuovat kahvilaan hyvää vilskettä”, Emma Holdsworth iloitsee.

Paikallinen yhteishenki näkyy siinäkin, että kylän lakimies tarjoutui laatimaan Holdswortheille vuokrasopimuksen ilmaiseksi.

Karjalanpiirakoita englantilaisille

Yllätykset eivät siihen loppuneet. Muutaman vuoden kuluttua The Willowsiin tuli asiakkaaksi pariskunta, jonka kanssa Holdsworthit ryhtyivät juttusille. He tiesivät, että myös kyseinen pariskunta toimi kahvilayrittäjinä Etelä-Shropshiressa.

Asiakaspariskunnalla oli yllättävä ehdotus: he tarjosivat omaa kahvilansa Barrow St. Cafen Holdswortheille ostettavaksi. Yksi ostajaehdokas kuulemma jo oli, mutta he halusivat nähdä mieluummin Emman ja Jaken Barrow St. Cafen uusina omistajina.

Barrow St. Cafe sijaitsee historiastaan tunnetussa pienessä shropshirelaisessa kylässä, turistien suosimassa Much Wenlockissa.

”Niinhän siinä kävi, että hetken pohdinnan jälkeen ostimme sen pois noin vuosi sitten”, Emma Holdsworth kertoo.

Kokin taidoista on edelleen hyötyä, sillä pariskunta leipoo ja valmistaa itse kaikki kahviloissaan myytävät tuotteet. Myös suomalaisille tutut laskiaispullat, vappumunkit, karjalanpiirakat ynnä muut löytyvät vitriinistä.

”Varsinkin The Willowsissa paikalliset asukkaat ovat innoissaan, kun voivat oppia eri ruokakulttuurista.”

Vähemmän byrokratiaa ja veroja

Kahvilayrittäjäksi ryhtyminen Britanniassa ei ole hankala ja monimutkainen lupaviidakkoseikkailu. Holdsworthit vain rekisteröivät kahvilat kunnalle, järjestelivät elintarvikevalvojan tarkastuskäynnin sekä varmistivat, että vakuutukset ovat kunnossa.

”Elintarvikevalvoja voi toki tehdä pistokäyntejä. Siksi on tärkeää huolehtia, että pidämme aina paperit kunnossa ja toimimme sääntöjen mukaisesti”, Emma Holdsworth sanoo.

Pistokäynnillä voidaan tarkistaa esimerkiksi jääkaapin ja pakastimen sijainti ja lämpötilat sekä se, millä tavalla elintarvikkeet säilytetään.

”Salmonellanäytteitä ei täällä oteta”, Emma Holdsworth kertoo.

”Hyvähän se on, että asioista pidetään tarkasti huolta, mutta kyllä yrittäminen on helpompaa ja mielekkäämpää ilman raskasta byrokratiaa ja kovaa verotusta.”

LUE MYÖS: Valkoinen puu -kahviloiden Kirsi ja Mark Heidt: jo 10 vuotta yrittäjäpariskuntana


The Willows Facebookissa: https://www.facebook.com/thewillowsdittonpriors/

Barrow St. Cafe Facebookissa: https://www.facebook.com/barrowstcafe/


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi