
Asiakaskokemus syntyy ravintolassa monesta muustakin asiasta kuin pelkästä juoman mausta. Yksi tärkeä tekijä on musiikki. Valmiit soittolistat lienevät helpoin tapa luoda ravintolan äänimaisemaa. Jos kokemukseen halutaan panostaa, kannattaa harkita DJ:n käyttöä.
Victor Paredes on toiminut DJ:nä ja baariammattilaisena 2000-luvun alkupuolelta asti. Helsinkiläisen Holiday-ravintolan apulaisravintolapäällikkönä hän on varannut lukuisia DJ:tä, ja tuntee siksi kentän kaikki puolet. Hänen mukaansa hyvä DJ osaa ennen kaikkea lukea asiakaskuntaa.
”DJ:n pitää soittaa sopivaa musiikkia ja tehdä se fiilis baariin.”
Parhaimmillaan DJ toimii artistin tai livebändin tapaan vetonaulana, jonka mukana ravintolaan tulee hänestä kiinnostuneita asiakkaita.
”On ihmisiä, jotka seuraavat tiettyä DJ:tä ja tulevat käymään juuri hänen takiaan.”
Hiljaisille ajankohdille voi saada eloa buukkaamalla eri DJ:n eri päiville. Paredes muistuttaa, että asiakkaat viihtyvät ravintolassa pidempään ja myös käyttävät enemmän rahaa, jos musiikki on miellyttävää ja konseptiin sopivaa.
Ei rokkia teknopaikassa
Digitalisoitumisen myötä DJ:nä toimiminen on helpottunut, ja alalle on tullut uusia tekijöitä. Siitä on seurannut myös haasteita.
”On alkanut näkymään DJ:tä, jotka eivät osaa käyttää laitteita. Siksi ravintolassa työskentelevän henkilökunnan olisi tosi hyvä itsekin tietää, miten laitteet toimivat.”
Paredesin mukaan halvin DJ ei useinkaan ole hyvä vaihtoehto. Pahimmillaan huono DJ saattaa musiikkivalinnoillaan ajaa asiakkaat siirtymään toiseen ravintolaan.
”Ei voi soittaa rokkia paikassa, jossa ihmiset tykkäävät teknosta. DJ:n pitää osata lukea, minkälaisia asiakkaita ravintolassa on juuri nyt paikalla.”
Paredes on itse erikoistunut latinomusiikin soittamiseen ja järjestää baarityön ohella omia klubi-iltoja lattarihengessä. Miten hän neuvoisi baariammattilaista, joka haluaisi kokeilla siipiään mikserin ja dekkien takana?
Alla: Latinorytmeihin erikoistunut Victor Paredes on aina tykännyt musiikista. DJ:n hommat hän aloitti, kun kaveri pyysi mukaan soittokeikoille. KUVAT Laura Hujanen


”Ensin pitää miettiä, minkälaista musiikkia haluaa soittaa ja onko sille kysyntää. Tällä hetkellä Helsingissä melkein 50 prosenttia paikoista soittaa tekno-housetyyppistä musiikkia.”
Kun oma tyylilaji on selvillä, on luvat hoidettava kuntoon.
”Kaikki musiikin tallentaminen ja soittaminen on oltava laillista.”
Rajoja kannattaa myös asettaa: vaikka DJ periaatteessa voi toimia samalla baarityöntekijänä, paras tulos saadaan, kun hän pystyy keskittymään vain asiakkaiden viihdyttämiseen. Paredes itse on onnistunut yhdistämään baarityön ja DJ-keikat onnistuneesti, vaikka molemmat painottuvat viikonloppuun.
”Aina olen saanut vapaata baaritöistä, että saan klubit järjestettyä.”
DJ-kokemuksesta on Paredesin mukaan hyötyä baariammattilaisena. Siinä oppii lukemaan asiakkaita ja asiakaskuntaa uudella tavalla. Baarityönkin saattaa nähdä uudesta näkökulmasta, kun sitä katsoo DJ-kopista käsin. Molemmissa rooleissa on Paredesin mielestä tärkeä tuoda oma persoona peliin.
”Pitää osata lähestyä ihmisiä ja olla vähän showtyyppi.”
Huomioi nämä asiat, kun valitset musiikkia ravintolaan
- Asiakaskunta: Eri-ikäiset ihmiset ovat mieltyneet erilaiseen musiikkiin. Älä yleistä kuitenkaan liikaa: varttuneemmastakin väestä löytyy heavy-diggareita ja nuorisosta klassisen ystäviä.
- Trendit ja hitit: Joka vuosi tulee uutta musiikkia, josta nousee esille hittejä. Niiden imu kannattaa hyödyntää.
- Äänenvoimakkuus: Alkuillasta volyymin on oltava keskustelun mahdollistavan matala ja noustava loppuiltaa kohden. Tanssilattiallakaan musiikin ei kannata pauhata täysillä, vaan niin, että äänen laatu säilyy hyvänä.
- Eri tilat: Baarissa on hyvä olla hiljaisempia alueita, joissa keskustelu onnistuu silloinkin, kun muut tanssivat. Wc-tiloissa taas voidaan lisätä viihtyvyyttä peittämällä ääniä musiikilla.
- Myyntityön helppous: Liian kovalla oleva musiikki ei saisi haitata baaritiskillä tai muualla salissa tapahtuvaa myyntiä. Asemoi kaiuttimet mahdollisuuksien mukaan niin, että ne eivät osoita suoraan baaritiskille. Jos musiikki on baarissa kovalla, kannattaa harkita investoimista hifi-korvatulppiin, jotka päästävät läpi puheen suojaten samalla muilta ääniltä.
- Viikonpäivät ja kellonajat: Alkuillasta kannattaa soittaa helppoa, viihdyttävää musiikkia ja loppuillasta nostaa tempoa.
- Henkilökunnan mieltymykset: Henkilökunta kuuntelee ravintolan musiikkia tunteja päivässä, ja heidät on myös huomioitava. Älä kuitenkaan unohda konseptia ja asiakkaita: vaikka joku työntekijä tykkäisi oopperasta, ei sitä kannata soittaa rokkipubissa.
Vinkit antoi Victor Paredes.
Mitkä luvat ravintola tarvitsee, kun DJ soittaa musiikkia?
Tanssimusiikki ravintolassa -lupa ja äänitemusiikin käyttölupa tanssimusiikin esittämistä varten
Kun DJ soittaa äänitemusiikkia tanssimusiikkina, ravintolalla täytyy olla kaksi lupaa: Gramexin ”Tanssimusiikki ravintolassa” -lupa ja Teoston ”Äänitemusiikin käyttölupa tanssimusiikin esittämistä varten”.
Gramex on äänitemusiikin esittäjien ja tuottajien tekijänoikeusjärjestö. Teosto taas on musiikin tekijöiden ja kustantajien järjestö.
Tanssimusiikki- ja äänitemusiikin luvan hankkimisesta sekä muista julkiseen esittämiseen tarvittavista luvista vastaa ravintola.
DJ-lisenssi
- Kun DJ soittaa ravintolassa verkosta ostettua tai levyltä koneelle tallennettua musiikkia, tarvitaan DJ-lisenssi. Sen voi ostaa myös ravintola itse, jolloin samalla lisenssillä voivat työskennellä useat DJ:t kyseisessä toimipaikassa.
- Jos DJ soittaa ainoastaan alkuperäisiä levyjä, kuten vinyyli- tai cd-levyjä, ei DJ-lisenssiä tarvita.
Lähde: Musiikkiluvat.fi: DJ-lisenssi ja musiikin tallentaminen: 11 yleisintä kysymystä
Lue myös: Näin lisäät ravintolasi myyntiä äänen avulla – huippukaiuttimet ovat turha investointi
Victor Paredes
- Apulaisravintolapäällikkö Holidayssa Helsingissä.
- Konsultoi Messukeskuksen Experience Loungea, auttaa henkilökunnan etsimisessä ja buukkaa DJ:tä
- Aloittanut DJ:nä vuonna 2002 ja baarityöntekijänä 2004
- Perustanut Latino Republik -latinomusiikkiklubin vuonna 2010
The art of entertainment
Music is more than just background noise. With the right DJ, it becomes a powerful business tool for bars.
- A skilled DJ doesn’t just play music; they read the crowd, enhance the atmosphere, and can even become a draw for loyal followers.
- Investing in the right DJ – not just the cheapest – can extend guest stay, increase spending, and bring energy to slower nights.
- Understanding music licensing and equipment is essential, especially as digital tools make DJing more accessible but also introduce new challenges.
The abstract is AI-generated and reviewed by the editor.