Matkailu

Turistit Lapin sijaan Nurmijärvelle? Matti Vanhasella on ideoita kotikuntansa matkailun kehittämiseksi

Matti Vanhanen on tyytyväinen saadessaan idean matkailuseminaarista. KUVA Anton Soinne

Röykkä Resortin jugend-linnassa Nurmijärvellä järjestetään maanantaina matkailuseminaari, jossa kuhisee julkisuudesta tuttuja nurmijärveläisiä. Idean isänä on entinen pääministeri Matti Vanhanen ja seminaarista vastaa kunnan matkailukoordinaattori Riika-Maria Hytti.

Vanhanen pyydettiin tutustumaan linnaan, jossa hän sai yrittäjien toimesta esittelykierroksen.

”Silloin tuli puheeksi matkailu Nurmijärvellä. Riika-Maria pitää yllä matkailurinkiä, mutta ehdotin hänelle, että kulttuuria voisi kehittää entisestään matkailuseminaarilla. Hän ja kunta tarttuivat ideaan heti”, Vanhanen sanoo Nurmijärven Uutisille.

Hytti on Vanhasen mukaan valmistellut seminaaria ja kutsunut sinne useita matkailualan yrittäjiä.

Vanhasen rooli seminaarissa on vetää paneelikeskustelu, jossa arvioidaan Nurmijärveä matkailukohteena. Keskustelussa nostetaan esille erityisesti Nurmijärven matkailun vahvuuksia ja haasteita. Keskustelemassa on liuta tunnettuja nurmijärveläisiä: futuristi Perttu Pölönen, juontaja Ellen Jokikunnas, näyttelijä Timo Lavikainen, ohjaaja Taavi Vartia sekä koko kansan tuntema Timo Jutila.

”Toivottavasti saamme aikaiseksi kriittisen, mutta humoristisen keskustelun. Nurmijärvellä on mahdollisuus moneen, mutta tätä ei kuitenkaan tunneta matkailukohteena”, Vanhanen sanoo.

Hän toivoo seminaarin olevan rehellinen läpivalaisu siihen, missä pisteessä Nurmijärvellä ollaan ja mitä kaikkea täällä tapahtuu.

Seminaarissa jakaudutaan työryhmiin, joissa konkretisoidaan sitä, mitä ideoiden toimeenpanemiseksi tulisi tehdä.”

Vanhasen mukaan Riika-Maria Hytillä on visio siitä, että matkailuseminaarista tulee vuotuinen perinne.

Matti Vanhanen vetää matkailuseminaarissa paneelikeskustelun. Muutoin hän aikoo itsekin osallistua tilaisuudessa keskusteluun. KUVA Anton Soinne

Vanhanen sanoo Nurmijärvellä olevan potentiaalia matkailukunnaksi muun muassa lentokentän läheisyyden takia.

Suurin osa matkailuun liittyvistä kohteista ei nivoudu paikkakuntaan.

”Maatilamatkailuyrityksiä on paljon. Lisäksi Sääksjärven ympäristön vanhat kiinteistöt, Kiljava ja Röykkä ovat kaikki kiinnostavia kohteita. Harva esimerkiksi tietää, että Kiljavalla ja Työtehoseuralla on molemmilla luontomatkailuun liittyviä koulutuksia, kuten eräopaskoulutus”, Vanhanen sanoo.

Hänen mukaansa liikenneyhteydet Nurmijärvellä ovat kohtalaiset, jollei ole omaa autoa.

”Olen itse etenkin kotimaan matkailun suurkuluttaja. Lähden mielelläni kulttuurin vetämänä eri puolelle Suomea. Minulla on hyvä kuva siitä, millaista matkailutarjontaa eri puolella on. Olen tyytyväinen, että idea matkailuseminaarista tuli mieleen”, Vanhanen sanoo.

Hän toivoo seminaarin muistuttavan, mitä Nurmijärvellä on jo nyt tehty matkailun eteen.

Vanhanen sanoo Suomessa olevan hyvin vähän paikkakuntia, jotka tunnetaan nimenomaan matkailun kautta. Hänen mukaansa tällaisia ovat esimerkiksi Tampere, Helsinki, Kuusamo, Turku ja Kittilä.

”Suurin osa matkailuun liittyvistä kohteista ei nivoudu paikkakuntaan, vaan tarkoitus on mennä vain tähän tiettyyn kohteeseen, joka Nurmijärvellä on esimerkiksi Vauhtifarmi.”

Hän myös iloitsee siitä, että Röykkä Resortilla on tällä hetkellä yrittäjät, joilla on kunnianhimoinen ote tekemiseensä ja paikan nostamisessa kartalle.

”He mainostavat sanomalla, älä lennä Lappiin, tule Röykkään.”

Matkailuseminaari järjestetään Röykän jugendlinnalla. KUVA Anton Soinne

Aineksia on Vanhasen mukaan olemassa paljon. Hän sanoo Nurmijärvellä olevan upea menneisyys, kun Kivi-Juhlille saattoi tulla 3000–5000 katsojaa.

”Sen jälkeen vastaavanlaista ei ole tullut. Tekemistä ja työtä riittää. Matkailualalla suurin osa käyttää luontoa, palvelulle on siis ollut selkeästi kysyntää.”

Nurmijärveltä Vanhanen nostaa esimerkiksi Ali-Ollin alpakkatilan.

”Ekologinen luontoa säästävä matkailu on nyt trendinä ja hyvä niin. Täytyy muistaa, ettei kävijöitä tule tavoitella vain kunnan ulkopuolelta, vaan myös nurmijärveläisiä”, hän sanoo.

Matkailuseminaari ei ole Vanhasen mukaan alan yrittäjien kannalta alku eikä loppu, vaan välipysähdys, jonka tarkoituksena on tuoda huomiota Nurmijärven matkailulle. Vanhasella on myös omia ideoita, miten kotikunnan matkailua voisi kehittää.

”Esimerkiksi sellainen latuverkosto olisi hyvä, minkä varrella olisi latukahviloita, joissa voi pysähtyä hiihtolenkin aikana. Täällä on hyviä kahviloita, mutta ladut eivät mene niiden läheltä”, Vanhanen sanoo.

”Lepsämässä oli viikolla paljon hanhia pellolla. Ne puolestaan toivat lintubongareita kylälle, mutta yhtäkään lintutornia ei Lepsämässä ole. Ehkä tätä voisi ehdottaa ensi vuoden OsBu-hankkeeksi”, Vanhanen sanoo viitaten osallistuvaan budjetointiin.

Hän muistuttaa, että lähimatkailu on pitkälti ihmisten omiin mielenkiinnonkohteisiin liittyvää matkailua.

Matkailuseminaarissa puhutaan Nurmijärven matkailun mahdollisuuksista ja haasteista. KUVA Anton Soinne

Matti Vanhasen ja paneelikeskusteluun osallistuvien nurmijärveläisten lisäksi paikalle saapuvat Jari Pitkälä, yksi Röykkä Resortin omistajista, Vauhtifarmin Anne Sahlström sekä Do Good Breweryn veljekset Jorma Tikkanen ja Ilpo Koskinen. Lisäksi Arctic Signaturen toimitusjohtaja, luksusmatkailun erikoisasiantuntija Ari Siivikko tulee kertomaan Suomen ja lähilanden vahvuuksista kansainvälisen matkailijan silmin.

”Luvassa on myös paikallisen pienpanimon tastingiä ja osallistavaa ohjelmaa luonnossa. Seminaarin jälkeen on mahdollisuus osallistua ilmaiselle tutustumiskierrokselle Röykän parantolan jugendlinnassa. Tilaisuuden juontaa elämystähti Kirsi Mäkelä”, Riika-Maria Hytti sanoo.

Matkailuseminaari järjestetään Röykkä Resortilla Nurmijärvellä 22. huhtikuuta. Ensimmäistä kertaa järjestettävä seminaari on tarkoitettu matkailualan asiantuntijoille, yrittäjille ja toimijoille sekä tapahtumien järjestämisestä vastaaville henkilöille.

LUE MYÖS: Naantalilainen ravintola kiinnitti tähtikokkeja kesävierailijoiksi: Dani Hänninen, Pinja Paakkonen ja Jonathan Slotte

LUE MYÖS: Mikkeliläinen ravintola nostettiin maailman parhaiden reissukohteiden joukkoon


  • Tilaa Lehti

    Evento
    Kohtaamisia ja tukea kasvuun tapahtumien tekijöille ja toimistoille.

    Tilaa Evento