
Porvoolainen Runo-hotelli on palkittu Michelinin avainsymbolilla.
Laadusta kertovia avainsymboleita myönnetään samaan tapaan kuin tähtiä ravintoloille. Michelin-opas palkitsi Pohjoismaiden hotelleja nyt ensimmäistä kertaa.
Lista palkituista julkaistiin keskiviikkona. Hulppeimman kategorian eli kolmen avainsymbolin hotelleja Pohjoismaista ei löytynyt. Kahdella Michelin-avaimella palkittiin kaksi hotellia Norjasta ja yksi sekä Tanskasta että Ruotsista.
Yhdellä avaimella palkittiin Norjasta yksitoista hotellia, Ruotsista kymmenen, Tanskasta seitsemän ja Islannista viisi.
Suomesta ainoa palkittu hotelli oli Runo, joka avattiin toukokuussa 2021 Porvoon vanhankaupungin kupeeseen.
Michelin-oppaassa kehutaan tapaa, jolla hotelli on asettunut yli satavuotiaaseen jugendtaloon. Sisustuksessa yhdistetään historiallisuutta ja modernimpaa pohjoismaista tyyliä.
Runo-hotellin keulahahmoja ovat toimitusjohtaja Erkka Hirvonen ja hallituksen puheenjohtaja Arttu Hirvonen. Hotelli ei kuulu mihinkään ketjuun. Sen omistus jakautuu Hirvosen veljesten lisäksi viidelle muulle yksityishenkilölle.
Hirvosten isä työskentelee usein viikonloppuisin hotellissa ovimiehenä ja äiti tuuraa ravintolasalissa silloin tällöin.
”Vieraiden palautteet ovat aina tärkeimpiä, mutta tämä on kirsikka kakun päälle ja valtavan merkittävä tunnustus”, Erkka Hirvonen kommentoi Michelin-avainsymbolia Avecmedian haastattelussa.
”Se osoittaa ja vahvistaa sen ainutlaatuisuuden ja tason, jota olemme alusta asti halunneet hotellialalle tehdä ja luoda.”
Hirvonen korostaa laadukkaan palvelun merkitystä. Asiakas saatetaan vastaanotosta huoneeseen asti, ja aamiaisella hovimestari ohjaa asiakkaan pöytään.
”Kaiken keskiössä on vieraista välittäminen, samaan tapaan kuin kohtelisimme vierasta kotonamme.”
Komissio Michelinille
Michelin-tähti on arvostettu tunnustus, ja sen saavuttaminen vaatii paljon. Tarjokkaita on sekä ravintola- että hotellimaailmassa valtava määrä.
Ensimmäinen askel on se, että Michelin-tarkastaja ylipäätään saapuu paikalle.
Ravintolamaailmassa tarkastajaa voi yrittää houkutella oma-aloitteisuudella. Ravintoloitsija Hans Välimäki kertoi viime vuonna Avecille, että esimerkiksi käsinkirjoitettu kirje on hyvä tapa lähestyä Michelin-organisaatiota.
Runo-hotelli ei ollut Michelinin suuntaan itse yhteydessä, Erkka Hirvonen kertoo.
Hän uskoo Runon päätyneen tutkaan ranskalaisen Tablet Hotels -varauspalvelun kautta, jonka Michelin hankki omistukseensa joitakin vuosia sitten. Tablet Hotelsin listoille on Hirvosen mukaan päässyt ilmoittautumalla (toisin kuin joillekin vastaaville varaussivustoille, joihin ei jokaista hotellia hyväksytä).
Runosta voi varata huoneen suoraan Michelinin sivuston kautta. Varauksen yhteydessä Michelin perii hotellilta komission.
”Kyse on samasta kaavasta kuin Booking.comilla, Expedialla ja kaikilla muilla verkkovarausjärjestelmillä. Komissio on yleisesti maailmalla 15-20 prosenttia”, Hirvonen kertoo.
Ravintolakaupunki Porvoo
Runossa on 56 hotellihuonetta. Niiden hinnat ulottuvat parista sadasta noin kuuteensataan euroon yöltä.
Hotellin ravintola tarjoilee aamiaista, brunssia ja lounasta. Raaka-aineissa suositaan lähituottajia. Kahvi valmistetaan perkolaattorilla. Menetelmä vie enemmän aikaa, mutta lopputulos mukailee perinteistä pannukahvia. Käsin rypytetyt karjalanpiirakat tulevat Liperistä Sorsan leipomolta. Leivät leivotaan itse.
Talon cocktaileissa (15-18 e) suositaan trooppisten hedelmien sijaan kotimaisia aineksia kuten omenaa, raparperia ja mustaherukkaa. Signature-listan lisäksi löytyy klassikkodrinkkejä.
Porvoosta on muodostunut merkittävä ruokakaupunki Michelin-tähdellä palkitun Vårin, Sicapellen ja muiden ravintoloiden myötä. Runossa illallista ei tarjoilla.
”Keskitymme asioihin, joissa voimme olla Suomen parhaita. Niitä ovat kaikki muut paitsi à la carte -illallinen”, Hirvonen kertoo.
”Tykkään sanoista culture ja culinarism, c-kirjain kun on Porvoon vaakunassakin. Suomessa ei ole toista kaupunkikohdetta, joka edustaisi kulttuuria ja kulinarismia samanlaisella tasolla kuin Porvoo. Kun myymme puoli- tai täysihoitoja, niin liitämme mukaan dine around -illallisen, johon kuuluvalla kupongilla saa kolmen ruokalajin illallisen Porvoon ravintoloissa. Myös weekday getaway -paketissa huoneen hintaan kuuluu illallinen Porvoon ravintolassa valinnan mukaan. Haluamme samalla tukea kaupunkimme ravintoloita.”
Listan Michelin-palkituista pohjoismaisista hotelleista voi katsoa Michelin-oppaan verkkosivuilta.





Avecmedia kertoi toukokuussa 2023 Runo-hotellilla järjestetystä keikkasarjasta. Lue juttu tästä: Olavi Uusivirta yöpyi hotellissa ja pian hän kuratoi sinne illallisklubeja – pikkukaupungissa elämyksen rakentaminen vaatii vahvaa konseptointia
Lue myös: Michelin-opas alkaa arvioida myös hotelleja
Lue myös: Tampereen superhalpa hotelli avautui – kuvat pikkuruisista huoneista











