Satu Tiivola, aikaisemmin Vuoristo, uudisti suomalaista hotelli- ja ravintolakenttää voimakkaasti. Satu ja Leo Vuoriston perustama Vuoristo-yhtiöt arvioitiin 1970-luvun alussa Pohjoismaiden suurimmaksi perheomisteiseksi hotelli- ja ravintolaketjuksi. Siihen kuuluivat eri vaiheissa Helsingissä muun muassa Adlon ja Kaivohuone, Seurahuone hotelleineen sekä perinteikäs laiva J. L. Runeberg.
Satu Vuoristo oli perustamassa Helsinkiin Suomen ensimmäistä hampurilaispaikkaa, Kaisaniemenkadun Broadwayta olympiavuonna 1952. Uudistetun Porvoon Seurahuoneen 70 lajin noutopöytä ”Porvoon mitalla” veti asiakkaita säännöstelystä toipuvassa Suomessa. Helsingin Espilässä uudistusmieliset Vuoristot ottivat ohjelmaan (nykysilmin varsin säädylliset) striptease-esitykset.
Ennen muuta Vuoristot hankkivat 1965 Porvoon pitäjästä Haikon kartanon.
”Nykyinen Haikon kartano on minun luomukseni. Se on unelma, joka toteutui. Siellä on niin kaunista, rauhallista ja ylellistä, mutta ei liian hienoa. Suomessa ei ole toista vastaavaa, Satu Tiivola sanoi Uusimaa-lehden haastattelussa marraskuussa.
Huonokuntoisen kartanon ostaminen oli valtava riski. Rakentaminen kesti vuoden. Tiivola suunnitteli kalustusta, kiersi Euroopan parhaissa hotelleissa ja erilaisissa linnoissa, tutki ja opiskeli. Tiivola halusi muistuttaa kartanon vuosisataisesta menneisyydestä ja loistosta, joka oli ehtinyt painua unohduksiin. Hän suunnitteli ja piirsi itse jokaisen huoneen sisustuksen.
Työmäärä oli suuri, mutta ahkerointi kannatti. Vuonna 1966 avautui Suomen ensimmäinen kartanohotelli siinä loistossaan kuin arkkitehti Armas Lindgren oli sen yli viisikymmentä vuotta aikaisemmin suunnitellut.
Uuden terveyskylpylän peruskiven muurasi itse presidentti Urho Kekkonen ja avajaisia vietettiin 1974. Kymmenen vuotta myöhemmin valmistui kongressikeskus. Uuden hotellirakennuksen myötä huonemäärä nousi kahteensataan. Nyt vieraana oli presidentti Mauno Koivisto. Haikko kukoisti. Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin konferenssit pidettiin Haikossa.
Uusimaan haastattelussa Tiivola nosti parhaaksi Haikon kartanoon liittyväksi muistokseen ihmisten onnellisuuden.
”Minulla on aina ollut aika hyvä suhde asiakkaisiin. Vieläkin moni tulee kertomaan minulle kartanoon liittyvistä muistoistaan. Se on ihanaa. Haikon kartano on ollut minun tärkein työmaani. Ja kyllähän me siellä olemme aika paljon saaneet aikaan”, Tiivola summasi.
Viime ajat yritys on ollut heidän poikansa Veikko Vuoriston, 71, ja hänen perheensä omistuksessa. Perusteellisesti alalle koulutettu Veikko Vuoristo nimitettiin perheyhtiön toimitusjohtajaksi 1983, mutta hakuprosessin kautta. Lokakuussa uutisoitiin, että Haikon Kartano henkilökuntineen siirtyy Lapland Hotelsin omistukseen.
Lue Satu Tiivolan marraskuussa julkaistu haastattelu Uusimaa-lehdestä tästä linkistä. Jutussa kerrotaan seikkaperäisemmin Haikon kartanon uudistuksesta.
Tiivola menestyi myös vaatetusalalla. Lisäksi hän toimi monen sosiaalisen ja kulttuuriyhteisön luottamustoimissa. Tiivolan poismenosta kertoi Haikon kartano Facebookissa torstaina.
”Tie myymäläapulaisesta vaatekauppaketjun omistajaksi, hotelli- ja ravintola-alan keskeiseksi vaikuttajaksi, kauppaneuvokseksi ja Vuoristo-yhtiöiden hallituksen puheenjohtajaksi oli huikea aikana, jolloin naiset olivat vasta raivaamassa tietään talouselämän huipulle. Haikossa hän oli määrätietoinen yritysjohtaja, mutta ennen muuta lämmin äitihahmo ja esikuva, jota koko henkilökunta katsoi ihaillen ylöspäin. Jokaisella haikkolaisella on henkilökohtainen tarinansa lukuisista kohtaamisista Satu Tiivolan kanssa, ja nuo muistot tulevat säilymään ajatuksissamme osana Haikon historiaa. Viimeisinä vuosinaankin hän mielellään pysähtyi vaihtamaan kuulumisia asiakkaiden kanssa Haikossa”, Haikon Kartanon Facebook-julkaisussa kirjoitetaan.
Jutussa on käytetty lähteenä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran verkkojulkaisua.
Vesikansa, Jyrki: Tiivola, Satu. Kansallisbiografia-verkkojulkaisu. Studia Biographica 4. Helsinki: Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1997– (viitattu 11.12.2023)
Julkaisun pysyvä tunniste URN:NBN:fi-fe20051410; artikkelin pysyvä tunniste http://urn.fi/urn:nbn:fi:sks-kbg-001588
(ISSN 1799-4349, verkkojulkaisu)