Konkurssi

Naughty BRGR konkurssiin – Akseli Herlevi kommentoi Avecille syitä ja opetuksia

Akseli Herlevi suunnitteli elokuussa 2024 nimikkoburgerin Viking Linen laivoille. KUVA Emil Biese

Ravintolayrittäjä Akseli Herlevin johtama Naughty BRGR -hampurilaisketju on hakeutunut konkurssiin. Herlevi kertoo jättäneensä konkurssihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen keskiviikkona.

Helsingissä Lönnrotinkadun ja Sturenkadun ravintolat sulkevat ovensa, samoin Pirkkalan ravintola.

Franchising-yrittäjien pyörittämät yhteensä viisi ravintolaa Helsinki-Vantaan lentokentällä, Jyväskylässä, Oulussa, Seinäjoella ja Tampereella jatkavat toimintaansa, samoin Huuvan kautta toimivat pilvikeittiöt.

Brändi ei siis katoa. Sen omistaa Naughty BRGR oy:n emoyhtiö Street Food Group, joka on konkurssissa yrityksen suurin velkoja. Emoyhtiö on rahoittanut Naughty BRGR oy:ta noin 700 000 eurolla.

Konkurssi on monen asian summa, Herlevi kertoo Avecille.

”Jälkiviisautta on helppo harrastaa, mutta olen pyrkinyt pohtimaan oppeja jatkoa varten”, Herlevi sanoo.

”Elämä ei lopu tähän. Nyt on aika vetää happea ja asettaa uutta lipasta piippuun. Pyritään hoitamaan konkurssi kerrasta maaliin. Sen jälkeen jossakin vaiheessa jatkan yrittäjänä – ehkä aikaisempaa viisaampana, kun samoja karikoita ei tarvitse käydä läpi.”

Vuonna 2015 Lönnrotinkadulle avattu ensimmäinen Naughty BRGR sai hyvän vastaanoton, ja toimintaa oli luontevaa lähteä kasvattamaan. Jarrua olisi voinut painaa monessa paikassa, Herlevi miettii nyt.

”Teimme liiketiloista pitkiä määräaikaisia sopimuksia. Oli selkeästi virhe vuokrata liian isoja liikepaikkoja, se liittyy rehvakkuuteen. Emme tajunneet, että maailma on muuttunut erilaiseksi. Kulut olisi täytynyt pitää pienempinä. Meille kävi vähän sama kuin Nokialle aikoinaan, aikaisempi menestys ei ole tae tulevasta”, Herlevi toteaa.

”Haluan kuvata tilannetta rehellisesti ja suoraselkäisesti. Olisi helppo valinta syyttää pelkästään olosuhteita. Niillä on tietysti ollut vaikutuksensa, mutta olemme me tehneet paljon virheitäkin.”

Avainhenkilöiden rekrytointi ei mennyt kaikilta osin nappiin, Herlevi sanoo – mutta välttää sysäämästä vastuuta henkilökunnan niskaan. Konkurssin myötä noin 30 ihmistä menettää työpaikkansa.

”Korona tuli ja myynti alkoi sakata juuri kun olimme kasvuvaiheessa ja olimme palkanneet etupainotteisesti paljon väkeä. Otimme liikaa etukenoa ja väänsimme markkinaa vastaan. Tästä voi oppia sen, että käänteisiin pitää reagoida nopeammin. Siitä olen edelleen ylpeä, että pidimme jengin töissä covidin aikaan. Se oli taloudellisesti raskas ratkaisu, mutta moraalisesti teimme oikein.”

Tuki lämmittää

Ravintola-ala on mullistunut viime vuosina.

Yksi suurista muutoksista liittyy ravintolaruoan tilaamiseen kehitettyihin kännykkäsovelluksiin. Ruokalähettien toimittamista annoksista tilitetään Woltille ja muille alustayhtiöille iso siivu, joka on pois ravintolan kassasta.

Lönnrotinkadunkadun Naughty Brgr valittiin Helsingin parhaaksi hampurilaisravintolaksi Helsingin Uutisten lukijaäänestyksessä syksyllä 2022. KUVA Päivi Tuovinen

”Ihmiset tekevät etätöitä enemmän. Woltilla tilataan ruokaa, vaikka oltaisiin samassa rakennuksessa ravintolan kanssa. Woltin osuus ruokatilauksista on noussut jopa kolmannekseen, ja kyllä se vaikuttaa myyntiin. Kun aloitimme, Woltin osuus oli 10–15 prosentissa.”

Herlevi julkaisi konkurssista tiedotteen Instagramissa keskiviikkona. Julkaisun alle kertyi nopeasti tuhansia tykkäyksiä. Ravintola-alan vaikuttajat Henri Alénista Arto Rastaaseen ja Teresa Välimäkeen osoittivat kommenttikentässä tukea ja myötätuntoa Herleviä kohtaan.

”Kollegoilta on tullut tässä aamupäivän aikana paljon viestiä. Totta kai omatkin ajatukseni seilaavat tällä hetkellä puolelta toiselle, ja ihmisten tuki lämmittää mieltä”, Herlevi kiittelee.

”Ravintola-alalla on vaikeaa, ja yrityksiä kaatuu myös muilla toimialoilla. Ehkä ajat ovat muuttuneet siinä määrin, että konkurssin tekeminen ei ole poikkeuksellinen asia, jota tarvitsisi hävetä. Jenkeissä ei yrittäjää pidetä edes yrittäjänä, ellei uralla ole konkurssia. Ehkä Suomessakin konkurssin stigmaattinen luonne muuttuu.”

Naughty BRGR oy:n emoyhtiö Street Food Groupiin kuuluu myös Naughty Retail, joka suunnittelee tuotteita K-kauppojen valikoimiin, hodarifirma Pups sekä mediayritys Naughty Studios, jonka kautta julkaistaan pian Herlevin tähdittämän Burgerimiehet-televisiosarjan seitsemäs tuotantokausi.

Herlevillä on lisäksi pieni omistus DIF Döner -kebabketjussa.

Lue myös: Ravintoloita kaatuu yhä hurjempaa tahtia – kysyimme kolmelta alan vaikuttajalta, mitä nyt pitäisi tehdä

Televisiosta tuttu kokki Akseli Herlevi palkittiin Vuoden yrittäjänä vuonna 2022. KUVA Petri Anttila

Naughty Brgr on on toiminut Helsingissä Sturenkadun funkkisrakennuksessa (kuvassa) sekä Lönnrotinkadulla. Yritys kertoo, että ravintolat ovat auki niin pitkään, kun varastot riittävät. KUVA Aapo Siippainen

Lue myös: Henri Alén jättää Murun, Samuil Angelov irtautuu Michelin-ravintola Finnjävelistä


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi