Michelin-ravintolat

Toista Michelin-tähteään metsästävän ravintola Grönin ainoa omistaja on nyt Toni Kostian

Ravintola Grön sijaitsee Albertinkadulla Helsingissä. KUVA Jaakko Sandqvist

Ravintola Grön siirtyy yhden miehen omistukseen. Ravintolan perustajat Lauri Kähkönen ja Toni Kostian ovat sopineet kaupasta, jossa kaikki Grönin osakkeet siirtyvät Kostianin haltuun.

Kymmenen vuotta lokakuussa täyttänyt Michelin-tähtiravintola Grön on poikinut matkan varrella muutamia spin-offeja, joiden parissa Lauri Kähkönen on ollut aktiivinen.

Let Me Wine -viinimaahantuontia seurasi The Way Bakery ja viime syksynä Maukku.

Kähkönen keskittää jatkossa energiansa niiden kehittämiseen.

”Lauri Kähkönen halusi siirtyä eteenpäin, minä en ollut vielä valmis. Hän on työskennellyt enemmän muissa ravintoloissamme, joten oli oikeastaan aika luontevaa, että hän astui sivuun”, Toni Kostian kertoo Avecille.

Kostian on tyytyväinen, että pystyi ostamaan loput Grönin osakkeet ja sai koko ravintolan itselleen. Kaupat neuvoteltiin hyvässä hengessä, hän kertoo.

Kostian ei aio keksiä tässä vaiheessa mitään temppuja.

”Grön toimii tällä hetkellä niin hyvin kuin mahdollista. Ravintola alkaa olla sillä tasolla, mihin on haluttu mennä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että olemme tällä hetkellä jo kahden tähden tasolla”, Kostian paukuttaa.

Hän kertoo olleensa aktiivisesti yhteydessä Michelin-oppaan suuntaan. Mieliala on odottava ja luottamusta täynnä.

”Vähän odottelemme, jatkamme ja teemme työtä samalla tavalla kuin aikaisemmin. Uskon, että täytämme kahden Michelin-tähden kriteerit, toivon vain että tarkastajat tulisivat käymään!”

Toni Kostian esitteli kasvimaataan Sipoossa syyskuussa 2023. Monet ravintola Grönin käyttämistä yrteistä ja kukista tulevat täältä. KUVA Mariaana Nelimarkka

Omistajavaihdos ei siis vaikuta hirveästi mihinkään työn kannalta. Kostianin mukaan kaikki jatkuu kuten tähänkin asti.

Toissa syksynä startannut tuotekehitysprojekti on laitettu sivuun, sillä se ei toiminut sellaisena kuin sen oli ajateltu toimivan.

”Katsoin parhaaksi pitää reseptitestauksen ja menusuunnittelun itselläni”, Kostian kuittaa.

Hän kertoo, että Grönillä on takanaan ”yllättävän pirteä” tammi–helmikuu. Grönin alkuvuosi ei koskaan hänen mukaansa ole ollut erityisen hiljainen, mutta tänä vuonna vilskettä on ollut vielä enemmän kuin viime vuonna.

Tästä eteenpäin näyttää myös hyvältä: perjantai- ja lauantai-illat on myyty loppuun pitkälle toukokuuhun asti.

Grönin lisäksi Kostian on mukana Supercellin henkilöstöruokalassa omistamansa 18 oy:n kautta yhdessä Good Life Coffeen Lauri Pipisen kanssa.

Lue myös: Oman tilan kukat viimeistelevät ravintola Grönin annokset – Toni Kostian katsoo yksityiskohtia pidemmälle tulevaisuuteen (2023)

Toni Kostian omistaa nyt Grönin kokonaisuudessaan. ARKISTOKUVA Mariaana Nelimarkka

Lue myös: Listaykkösenä komeilee suomalainen ravintola – arvostettu blogi julkaisi suosikkinsa maailmalta (2024)


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi