Kirjoittaja Greta Grönholm on Suomen baarimestarien yhdistyksen (FBSK) puheenjohtaja.
Ravintola-ala on monipuolinen työpaikka, josta voisi nostaa esiin vaikka mitä hyvää. Mutta mitä tarjottavaa ravintola-alalla on nuorille ja miksi alalle kannattaisi lähteä? Omaan pitkään kokemukseeni nojaten sanoisin, että ravintola-ala on nuorille erittäin hyödyllinen, ja syyt tulevat tässä.
Ensinnäkin, ravintola-ala on hyvin yhteisöllinen, koska se vetää puoleensa sosiaalisia ja puheliaita tyyppejä. Henkilökunta ystävystyy nopeasti keskenään, joten varsinkin nuorelle ja perheettömälle ihmiselle työkavereista tulee helposti myös vapaa-ajan ystäviä, sillä omalla porukalla viihdytään varsinaisten työaikojen ulkopuolellakin. Uusia ystäviä alalla saa muutenkin nopeasti ja paljon, mikä ilahduttaa vaikka uudelle paikkakunnalle muutettaessa. Usein nämä ystävyyssuhteet voivat olla koko elämän mittaisia, sillä työn tiivis luonne lähentää.
Ravintola-alalla on nyt töitä niin paljon kuin jaksaa tehdä, mutta tällä alalla työtahtia pystyy yleensä säätelemään itse jaksamisen tai opintojen tilanteen mukaiseksi, sillä työt painottuvat usein viikonloppuun. Nuorena jaksaa myös tehdä pidempiä työvuoroja, jotka mahdollistavat enemmän vapaata esimerkiksi tenttiviikolle tai laskettelureissulle.
Itse pidän ravintola-alan yhtenä isoimpana valttina mahdollisuutta työskennellä helposti ulkomailla. Se on tärkeä etu etenkin työtekijän oman kehittymisen kannalta. Ravintola-ala on universaali; jos osaat työsi kunnolla Suomessa, osaat sen myös muualla. Ravintolatyötä voi tehdä oikeastaan missä päin maailmaa tahansa, kunhan hallussa on englanti tai maan oma kieli. Tätä voi hyödyntää esimerkiksi pidemmillä reissuilla, opiskelijavaihdossa tai jopa pysyvän ulkomaille muuton yhteydessä.
Kunnianhimoiselle puolestaan on hyvä vinkata, että ravintola-alalla pääsee etenemään nopeasti ja pitkälle, jos asenne on kohdallaan. Täällä esihenkilövastuuta saa jo melko nuorena ja omia johtamistaitojaan pääsee kehittämään monipuolisessa työympäristössä. Lisäksi alalla saa paljon kontakteja esimerkiksi tavarantoimittajiin, muihin ravintoloihin sekä alan järjestöihin, kuten Suomen Baarimestareihin eli meihin FBSK:n väkeen. Näistä kontakteista on hyötyä niin töitä hakiessa kuin alan työtä tehdessä.
Ravintola-ala antaa myös oivan peruskoulutuksen tapakulttuuriin, ihmisten kanssa toimimiseen, nopeaan päätöksentekoon ja kykyyn selvitä monenlaisista tilanteista skarpisti. Riippumatta siitä, tulitko alalle pysyvästi vai piipahtamaan, ravintola-alalla työskentely auttaa sinua etenemään urallasi.
LUE MYÖS: Suomen baarimestarien Greta Grönholm: Vaikka töissä on mukavaa, palkkaakin pitää saada
LUE MYÖS: Anikó Lehtinen: Olisin huonompi ihminen ilman ravintola-alaa