Kolumni

FBSK:n Greta Grönholmin kolumni: Baarimestari tuo talveen lasillisen lämpöä

Greta Grönholm on Suomen baarimestarien ja kannattajien kerhon (FBSK ry) puheenjohtaja.

Talven raaka-aineet ovat monipuolisempia kuin uskoisi. Nyt on hyvä hyödyntää tuhteja makuja ja lämmittäviä mausteita, kuten neilikkaa, kanelia, inkivääriä ja mustapippuria. Näihin mausteisiinhan on luotettu lämmittäjinä jo keskiajalta lähtien. Taattuihin talven hurmaaja-aromeihin voi hyvin yhdistää mausteisia alkoholeja sekä syvemmän makuisia mehuja ja siirappeja.

Kahvi ja tee toimivat hyvin talvikauden juomasekoitusten pohjana. Niistä saa sekä alkoholia sisältäviä että edelleen nosteessa olevia alkoholittomia juomia, joilla voidaan tarjota monipuolisia elämyksiä asiakastilanteissa. Eikä kannata unohtaa, että teelaatuja on lukemattomia, joten vain taivas on rajana. Kahvi ja tee ovat erinomaisia raaka-aineita myös siksi, että cocktaileissa ne toimivat lämpiminä ja kylminä – käyttötarkoituksen mukaan.

Talvella asiakkaat haluavat juomiltaan paljon makua ja vähän paksumpaa koostumusta. Monet kuumennetut viinipohjaiset juomat ovat suosittuja Keski-Euroopassa, ja ne ovat tulleet talven sesonkikäyttöön meillekin. Näitä on useita perinteisiä, tietysti glögi etunenässä, mutta haastan tekemään viinipohjaisista cocktaileista myös uusia, innovatiivisia versioita.

Minulle talvi on itsensä toteuttamisen aikaa, jolloin voi keitellä paksuja ja voimakkaan makuisia siirappeja sekä cordialeja, joihin voi lisätä sitrusta, kuten appelsiininkuorta tai -mehua, tuomaan hieman auringon aromia talven keskelle. Tämän tyyppisten raaka-aineiden avulla saadaan asiakkaan suu hymyyn muistuttamalla kesästä, samalla kun cocktailin syvät maut ovat omiaan pimeään sesonkiin.

Nautitaan talven kauneudesta ja kaikista talvisista raaka-aineista, joista saa ihania, sisäisesti lämmittäviä cocktaileja!

P.S. Muistuttaisin, että kannattaa seurata FBSK:n verkkosivuilta kilpailujamme ja osallistua niihin, koska kisoissa pääsee harjoittelemaan sekä reseptiikan tekoa että esiintymistä. Ja jos hyvin käy, sitä voi päästä kilpailemaan ulkomaillekin. Baarimestarien SM-kilpailun voittaja Jussi Alatalo edustaa Suomea IBA:n kansainvälisissä cocktailkilpailuissa marras–joulukuussa, mitä jännitämme koko yhdistyksen voimin!

LUE MYÖS: Parhaat ideat talven 2023–24 cocktaileihin – suomalaisten baarimestarien vinkit

LUE MYÖSKaikki konjakista: Baarimestarin myyntikikat, konjakkitrendit, cocktailresepti ja yllättävä tarjoilutapa

Yllä: Irish Coffee sopii talveen. Opi kymmenen suositun cocktailin valmistaminen helposti Avecin maksuttomassa cocktailkoulussa!


  • Tilaa Lehti

    Shaker
    Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

    Tilaa Shaker