Kilpailut

Vuoden Tarjoilija 2021 Henna Kolehmainen: Mentaalinen harjoittelu on tärkeintä

Henna Kolehmainen valmistautui kilpailuun huolellisesti. Hän nautti erityisesti toisen finaalipäivän tehtävästä, jossa sai keskittyä pitkäkestoiseen suoritukseen – aivan kuin pitkään illalliseen. KUVA Santeri Stenvall

Olet pitkään tarjoilijan työtä tehnyt, itseoppinut ammattilainen. Miten valmistauduit kisaan?

Mentaalinen harjoittelu on tärkein osa valmistautumista: käyn mahdollisia tehtäviä läpi vaihe vaiheelta. Lisäksi kirjoitan ja jäsentelen ajatuksia paperille. Teen myös käytännön harjoitteita, jotta liikkeistä tulee sujuvia. Saliruuan valmistukseen harjoitellessa harjoitteet ovat merkittävässä roolissa. Esimerkiksi crêpes suzetten liekittämisen minulle opetti entinen työantajani Ilkka Isotalo. Saimme ohjeen kuukausi ennen kisaa, joten osasimme odottaa, että pääsemme liekittämään. Se jännitti eniten, sellaista ei pääse tarjoilijan työssä nykyään tekemään.

Miten keskityit kaksipäiväiseen finaaliin?

Kävelin edestakaisin ja kävin tilannetta läpi vaihe vaiheelta. Perjantaina teimme lyhyempiä tehtäviä, joissa piti keskittyä yhteen asiaan kerrallaan. Se oli minulle vaikeampi päivä. Lauantain useamman tunnin suorite, jossa oli useita tehtäviä, sopi minulle. Olen mukavuusalueellani, kun olen valmistautunut siihen, mitä teen kahden kolmen tunnin ajan, ja pääsen tekemään serviisiä.

LUE MYÖS: Näin kehität paineensietoasi! Parhaat vinkit kokeille ja muillekin

Miten kokemuksesi vaikutti onnistumiseen?

Taustastani erilaisissa ravintoloissa oli ehdottomasti hyötyä. Ennen Huberiin siirtymistä tein viitisen vuotta fine diningia. Minun on helppo olla rento myös yllättävissä tilanteissa.

Millaista tukea sait työnantajaltasi?

Minua kannustettiin ja sain treenata rauhassa ravintolatiloissamme. Sain myös pitää vapaata, jotta pystyin valmistautumaan.

Suositteletko kilpailuun osallistumista?

Lähde rohkeasti mukaan. Kilpaileminen on mahdottoman hauskaa toimintaa, ja siinä tapaa upeita ihmisiä. Meillä oli hyvä henki ja kannustimme toisiamme tekemään parasta suoritusta. Kisaamisessa joutuu mukavuusalueensa ulkopuolelle, mutta pääsee kehittämään itseään ja oppii valtavasti.

LUE MYÖS: Kim Päivästön yllättävä oivallus johti Vuoden Kokki -voittoon: vähemmän treeniä

Vuoden Tarjoilija 2022

  • Vuoden Tarjoilija -finaali kilpaillaan lokakuussa 2022 Messukeskuksessa Viini & Ruoka 2022 -messuilla.
  • Seuraa Vuoden Tarjoilijan verkkosivuja ja some-kanavia, joilla julkaistaan ohjeet ja aikataulu, miten voit hakea kilpailuun.

Verkkosivut: www.vuodentarjoilija.fi

Instagram: @vuodentarjoilija

Facebook: Vuoden Tarjoilija

LUE MYÖS: Johan Kurkela jahtaa himoittua titteliä – ilahtui Bocuse d’Or -karsinnan raaka-aineista

Henna Kolehmainen
Henna Kolehmainen työskentelee Ravinteli Huberissa Tampereella. KUVA Santeri Stenvall


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi