Kilpailut

Johan Kurkela jahtaa himoittua titteliä – ilahtui Bocuse d’Or -karsinnan raaka-aineista

Arvostetun Bocuse d’Or -kokkikilpailun Euroopan-karsinta järjestetään Budapestissa 23.-24. maaliskuuta. Karsintaan osallistuu 19 joukkuetta, joista kymmenen parasta etenee tammikuussa 2023 Lyonissa järjestettävään loppukilpailuun.

Suomea edustaa Johan Kurkela, assistenttinaan Aino Kasanen ja valmentajanaan Kalle Tanner.

Tuomaristo on määrittänyt Euroopan-karsintojen pääraaka-aineiksi unkarilaisen metsäkauriin ja perunan.

Budapestissa joukkueet valmistavat kaksi huippugastronomista annosta 14 hengelle viidessä tunnissa ja 35 minuutissa. Ensimmäinen ruoka on lautasilta tarjoiltava lämmin kasvisannos, johon on tarjolla kolmea erilaista unkarilaista perunaa.

”Peruna on meille äärimmäisen kiva raaka-aine. Suomalaisethan ovat kasvaneet perunalla, ja se on raaka-aineena lähellä koko joukkueen sydäntä. Olemme tottuneet työstämään perunaa, joten uskon, että saamme sen parhaat puolet esiin”, Kurkela kommentoi tiedotteessa.

Toinen kilpailuannos esitellään tuomaristolle uniikilla tarjoiluvadilla, joka suunnitellaan muotoilija Laura Meriluodon ja joukkueen yhteistyönä. Pakolliset raaka-aineet ovat unkarilaisen metsäkauriin luullinen satula ja luullinen jalka. Lisäksi ruoassa on käytettävä ankanmaksaa. 
 
Metsäkauris on esiteltävä tuomaristolle korkeintaan kahtena palana, joiden kanssa vadille nostetaan kaksi lisäkettä. Vadilla esiteltävien ruokien lisäksi tuomaristolle tarjotaan yksi kastike sekä yksi lisäke, jonka on perustuttava unkarilaiselle hapankermalle ja raejuustolle. Tarjoiluvadin esittelemisen jälkeen joukkueella on 8 minuuttia aikaa leikata liha annospaloiksi ja nostaa tuomarien annokset lautasille.

”Suomen karsintakilpailuissa valmistimme yhden kisa-annoksen valkohäntäpeuran satulasta. Se antoi meille hiukan etumatkaa tämän ruoan suunnitteluun: satulan käsittely on hyvin lihasmuistissa ja meillä on hyvä käsitys siitä, miten liha kannattaa valmistaa”, Kurkela sanoo.

Kilpailujen makutuomaristo koostuu kilpailevien maiden edustajista. Suomen tuomari on Eero Vottonen. Lisäksi keittiötyöskentelyä arvioimassa on oma tuomaristonsa, jonka pisteet vaikuttavat lopputulokseen.

Huippuvaativa Bocuse d’Or -kokkikilpailu nostaa parhaat keittiökyvyt gastronomisen maailman tietoon. Suomi on muiden Pohjoismaiden ohella yksi menestyjistä, vaikka ei vielä olekaan voittanut palkintosijaa.

LUE MYÖS: Näin kehität paineensietoasi! Parhaat vinkit kokeille ja muillekin

Johan Kurkela pääsee mittauttamaan taitonsa Bocuse d’Or -tuomariston edessä. KUVA Bocuse d’Or


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi