Gastro Talk: Palkkakulut räjähtivät, kertoo Tommi Tuominen – ravintolaväeltä suoraa puhetta alan tilanteesta

Alan edunvalvoja nostaa esille ravintoloihin kohdistuvan kireän verotuksen ja tukkumarkkinoiden epäsuhdan.
Tommi Tuominen (oik.) ottaa kantaa alan aiheisiin Gastro Talk -ohjelmassa, jonka keskustelupaneeliin kuuluvat hänen lisäkseen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo (kuvassa vasemmalla), professori Johanna Mäkelä sekä ravintoloitsija Henri Alén, KUVA Panu Pälviä

Ruutu-palvelussa julkaistiin torstaina Gastro Talk -niminen keskusteluohjelma, jossa käsitellään ravintola-alan tilannetta Suomessa.

Henkilöstökulut ovat kohonneet merkittävästi, sanoo kokki ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.

”Työtunnin hinta on noussut varsinkin koronan jälkeen valtavasti. Meilläkin ravintoloissa palkat ovat nousseet yli 30 prosenttia, ja kustannuksia ei pystytä ihan suoraan ainakaan yhtä nopealla aikavälillä viemään asiakashintoihin – kun muutenkin kysyntä on vähän laskenut ravintoloissa. Se on tosi vaikea yhtälö.”

Tuominen on omistajana kolmessa helsinkiläisessä ravintolassa. Hän korostaa, ettei puhu yleisemmin alan puolesta vaan oman kokemuksensa perusteella.

Hänen mukaansa moni nuori kokki tekee töitä freelancerina esimerkiksi oman yrityksensä kautta. Kun kysyntää ja työpaikkoja on paljon tarjolla, kokeilla on paljon valinnanvapautta ja liikkumavaraa. Ravintoloille se voi tarkoittaa palkkakustannusten kohoamista, Tuominen sanoo.

Horeca-alan yrittäjien ja työnantajien edunvalvontajärjestö MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi pitää suomalaisten ravintoloiden laatutasoa korkeana. Alan ongelmista hän nostaa esiin ennen kaikkea sen, etteivät Suomen talous ja kuluttajien ostovoima ole kasvaneet pitkään aikaan.

”Samanaikaisesti ravintoloiden kustannukset ovat kasvaneet huimasti”, Lappi ynnää.

Lappi nostaa merkittävänä ongelmakohtana esiin myös ravintoloihin ja niissä myytävään alkoholiin kohdistuvan kireän verotuksen.

Ravintoloiden tukkumarkkinoille Lappi toivoo tasaisempaa kilpailua.

”Siellä on yksi hallitseva peluri, mikä johtaa siihen, että pienet ravintolayritykset eivät pysty neuvotteluissa hinnoittelemaan tuotteitaan kunnolla. Ravintoloiden kustannukset ovat kasvaneet ja samaan aikaan ostovoima kuluttajilla on pienentynyt. Tämä yhtälö pitäisi jotenkin pystyä ratkaisemaan.”

Suomen tukkutarjonnasta voi lukea tästä vuonna 2024 ilmestyneestä artikkelista.

Gastro Talk -ohjelman voi katsoa kokonaisuudessaan maksutta Ruutu-palvelusta.

Ohjelman iso teema on Suomen ruokaviennin edistäminen ja sen puutteet. Henri Alénin johtamassa keskustelupaneelissa ovat Tommi Tuomisen lisäksi mukana ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä Helsingin yliopistosta ja Kokoomuksen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo. Ohjelmassa kuullaan myös muun muassa hallitsevaa Vuoden kokkia Simo Harrivaaraa.

Lue myös: Ravintola Toppa lopettaa – ”Joskus pitää tehdä kipeitä päätöksiä”

Sinuhe Wallinheimo, Timo Lappi, Johanna Mäkelä, Henri Alén, Helsingin Messukeskuksen liiketoimintapäällikkö Noora Haatainen sekä Tommi Tuominen. KUVA Panu Pälviä

Lue myös: Miten Suomi menestyisi ja saisi kaiken irti kokkikilpailuista? Hidasteena on pari ongelmaa, sanovat alan huiput