Siideri

Suomen paras siideri 2023 on Nude Cider Classic

Suomen paras siideri -kilpailun voittaja 2023 on Nude Cider Classic. Voittaja valittiin sokkoarvioinnin perusteella Helsingissä lauantaina.

Siiderit arvioitiin kolmessa sarjassa: aidot siiderit, maustetut aidot siiderit ja muut siiderit. Sarjavoittajista valittiin kilpailun päätteeksi Suomen paras siideri.

Voittajaksi valittua Nude Cider Classicia tuomaristo kuvaili suomalaisen siiderin tyyppiesimerkiksi.

”Tämä on benchmark siitä, mitä ”terroir finlandais” on. Ranskalaisiksi emme halua tulla, englantilaisia emme ole, tehkäämme siis puhtaita, raikkaita ja tasapainoisia suomalaisia siidereitä. Voittaja on hyvä, miellyttävä ja monikäyttöinen siideri, joka sopii gastronomiseen käyttöön ympäri vuoden. Omaleimaisuus syntyy suomalaisen omenan kuulaudesta ja aavistuksesta maanläheisyyttä, joka tuo siideriin täyteläisyyttä”, tuomaristo luonnehti voittajaa.

Maustetut aidot siiderit -sarja oli Terissaaren juhlaa: mustaherukalla maustettu Miera sijoittui kolmanneksi ja Perry 2022 voitti sarjan. Sarjassa toiseksi arvioitiin Brinkhall Sparklingin Alma Rosé, jonka herkkä väri tulee mausteena käytetystä kotimaisista rypäleistä valmistetusta punaviinistä. Terissaaren Perry on yksi kolmesta tänä vuonna sertifioidusta aidosta perrystä, ja erinomainen esimerkki siitä, mitä kaikkea Suomessa kasvavista hedelmistä voi luoda.

Muut siiderit -sarjan kolmanneksi sijoittui Saimaa Dry Apple. Toiseksi valittiin Teerenpeli Lempi Puolukka. Sarjan voitti Brinkhall Sparklingin Normanni, jonka maku syntyy ranskalaisten ja suomalaisten omenoiden yhdistelmästä. Normannia kiitettiin kypsän hedelmäiseksi ja tasapainoiseksi.

Kotimaiset siiderintekijät ilmoittivat kisaan 50 siideriä, jotka kymmenhenkinen tuomaristo laittoi järjestykseen sokkoarvioinnilla helsinkiläisessä Ravintolakoulu Perhossa.

Aromin ja Avecin päätoimittaja Outi Tuomivaara oli yksi kilpailun tuomareista. Tuomaristossa olivat lisäksi kisan järjestäjän, Suomalaisen aidon siiderin seuran, perustaja Harri Ahola, siiderimaahantuoja Riku Elovainio, panimotuotteiden kategoriapäällikkö Kasper Kukkonen, ravintolapäällikkö Olli-Matti Turunen, ravintolatyöntekijä Esa Paloharju, ravintolatyöntekijä Joni Lommi ja siideriharrastaja Jouni Kröger. Semifinaalivaiheessa tuomaristoon liittyi toimittaja Mariaana Nelimarkka ja finaalissa toimittaja Anikó Lehtinen.

Suomen paras siideri -kilpailu järjestettiin nyt toista kertaa.

Suomen paras siideri 2023

Aidot siiderit

 1. Nude Cider Classic
 2. Nude Cider Strong
 3. Hallonmäen Kuori

Maustetut aidot siiderit

 1. Terissaari Perry 2022
 2. Brinkhall Sparkling Alma Rosé
 3. Terissaari Miera

Muut siiderit

 1. Brinkhall Sparkling Normanni
 2. Teerenpeli Lempi Puolukka
 3. Saimaa Dry Apple

Suomen Paras Siideri

Nude Cider Classic

Kisaan kutsuttiin myös perryt omassa sarjassaan, mutta koska niitä ilmoitettiin vain kolme kappaletta, perryt arvioitiin yhdessä maustettujen siidereiden kanssa.

Sarjojen kärkikolmikot rivissä. KUVA Suomalaisen aidon siiderin seura

14.6.23 klo 10.49: Voittajasiiderin kirjoitusasu korjattu.


 • Tilaa Lehti

  Shaker
  Ideoita ja tarinoita tiskin takaa anniskelualan ammattilaisille.

  Tilaa Shaker