
Makuja Pohjois-Savosta menukilpailun finaali pidettiin 3. helmikuuta Savon ammattiopiston SAKKYn kampuksella Kuopiossa. Savon Keittiömestarit suunnittelivat kilpailun jo vuodelle 2019, mutta koronan vuoksi asia jäi hautumaan.
Finaalissa oli kolme joukkuetta, Gallá Kitchen & Bar Kuopiosta, Havu Kitchen & Bar Tahkolta Nilsiästä ja Bar Pataruukki Juankoskelta. Kilpailun päätuomarina oli Savon Keittiömestarien Grand old man Seppo Ruotsalainen.
Kilpailumenuissa oli yhtenä vaatimuksena paikallisten raaka-aineiden hyödyntäminen. Voiton vei Havu Kitchen & Bar herkullisella menullaan, johon kuului paahdettu valkosipulikeitto mallasbriossilla, kuhaa kahdella tapaa maa-artisokan ja meriangervolla maustetun voikastikkeen kera, hunajaparfait ja ternimaitojäätelö. Voittoisaa menua tullaan myymään useissa ravintoloissa Kuopion alueella.
Harri Ruutiainen, Savon Keittiömestarit


Keittiömestarien uusi sihteeri Aarne Hietamäki: Rakkaudesta ruokaan ja yhdistystoimintaan

Liityin Pirkanmaan Keittiömestarit ry:hyn vuonna 2017. Palasin Suomeen vuonna 2022 Unkarista, missä olin toiminut neljä vuotta Suomen suurlähetystön keittiömestarina, ja päätin silloin tulla aktiivisesti mukaan yhdistystoimintaan. Nyt toimin Suomen Keittiömestarit ry:n sihteerinä ja alueyhdistykseni varapuheenjohtajana.
Pirkanmaalla yhdistystoiminta on ollut aina hyvin aktiivista, ja haluamme myös pitää sen sellaisena. Olemme kohentaneet yhdistyksen elinvoimaa muun muassa uudistamalla nettisivumme sekä suoraviivaistamalla ja helpottamalla yhdistykseen liittymistä.
Monilla alueyhdistyksillä on haasteena uusien jäsenten hankkiminen ja etenkin nuorten saaminen mukaan yhdistystoimintaan. Itsekin olin aikoinani aluksi vähän epäileväinen, mutta kun hetken olin mukana toiminnassa ja tapahtumissa, opin tuntemaan ihmisiä ja huomasin, miten hyvä tunnelma yhdessä tekemisessä on.
Ystävän kannustuksesta päätin lähteä mukaan myös hallitustyöskentelyyn, enkä ole katunut. Verkostoituminen alan sisällä on tärkeää, ja tähän alueyhdistykset ovat mitä loistavin paikka. On myös hienoa olla mukana tapahtumissa ja päästä keskustelemaan ihmisten kanssa – jaamme kaikki intohimon ja ravintola-alaan sekä ylpeyden omaan tekemiseen ja suomalaisen ruokakulttuurin ylläpitämiseen.
Uusien jäsenten saaminen on tärkeää paitsi yhdistystoiminnan myös tiedon ja taidon eteenpäin jakamisen jatkuvuudelle. Yhdistyksessä toimimisen hyödyt ovat laajat, jos itse haluaa antaa toiminnalle aikaa ja nähdä vaivaa. Verkostoituminen, mielenkiintoiset tapahtumat, uudet ystävät, tietojen ja taitojen jakaminen ja uuden oppiminen ovat arvokkaita asioita alallamme. Niitä ei voi aina mitata rahassa tai löytää kirjoista.
Olemme ottaneet oikeita askelia kohti parempaa ammattiylpeyttä, mutta vielä on tehtävää. Minua ärsyttää ajatus, että ravintola-ala nähdään niin keittiössä kuin salissakin ”läpikulkualana” kohti ”oikeita töitä”. Tätä vastaan toimimme myös yhdistyksissä. Haluan, että ravintola-ala nähdään sellaisena kuin se on – haastavana ja mielenkiintoisena käsityöalana, joka on tärkeä työllistäjä ja oleellinen osa suomalaista kulttuuria.
Yhdistysten tärkeänä tehtävänä on vaalia suomalaista korkeaa ruoanlaittotaitoa ja tuoda sitä rohkeasti esiin meillä ja maailmalla. Puhtaat raaka-aineet Suomen luonnosta ja asiansa osaavilta tuottajilta ovat jotain, mistä voimme olla ylpeitä ja onnellisia.
Jos sinä haluat tulla mukaan toimintaan, ole yhteydessä oman alueesi yhdistyksen hallitukseen. Jokainen meistä tekee tätä rakkaudesta ruokaan ja halusta lisätä ravintola-alan vetovoimaisuutta.
Aarne Hietamäki, sihteeri, Suomen Keittiömestarit

Tule mukaan toimintaan!
Liittymällä Suomen Keittiömestareiden alueyhdistykseen saat mahdollisuuden kehittää itseäsi, verkostoitua kollegojen kanssa ja olla osa yhteisöä, joka jakaa intohimosi ruokaa ja alaa kohtaan. Yhdessä voimme tehdä suomalaisesta ruokakulttuurista ja käsityöammatistamme entistä vahvemman ja tunnetumman.
Jäsenenä voit osallistua koulutuksiin, seminaareihin, työpajoihin ja kilpailuihin. Tapaat muita alan ammattilaisia, jaat kokemuksia ja opit toisilta. Teemme yhteistyötä eri sidosryhmien ja yritysten kanssa, mikä avaa uusia mahdollisuuksia. Saat jäsenetuna myös uunituoreet Aromi-lehdet kotiin kannettuna.
Myös nuoret alan opiskelijat ja työuransa alussa olevat ammattilaiset voivat hakea jäseniksi ja osallistua Young Chefs Clubin toimintaan. Young Chefs Club tarjoaa nuorille kokeille verkostoitumismahdollisuuksia, koulutusta ja vierailuja eri kohteisiin Suomessa. Se tarjoaa myös alan kilpailuista kiinnostuneille nuorille kokeille hyvän väylän tutustua kilpailutoimintaan yksilö- tai joukkuetasolla.
Kun haluat liittyä jäseneksi, ole yhteydessä oman alueesi yhdistyksen hallitukseen tai täytä liittymislomake Suomen Keittiömestarit ry:n uusituilla verkkosivuilla.
Tutustu alueyhdistysten toimintaan ja liity mukaan!
https://chefs.fi/alueyhdistykset
Aromi ja Avec ovat Suomen Keittiömestarien kumppaneita.