Suomen keittiömestarit ry

Suomen Keittiömestarit: Ravintola-alalle tarvitaan ratkaisuja

Arvonlisäveron korotus, nousevat palkat, nousevat raaka-ainekustannukset ja alkoholiveron korotus ovat kaikki alaa hankaloittavia asioita. Alan toimijat saavat taas miettiä tosissaan, miten voisivat muuttaa toimintaansa selviytyäkseen tilanteesta.

Kustannukset alalla ovat nousseet yli 20 prosenttia, ja ravintoloiden hinnankorotukset ovat jääneet alle 10 prosenttiin. Myöskään alaa jo pitkään koetellutta työvoimapulaa ei ole saatu ratkaistua, joten ravintoloilla on samalla pulaa työntekijöistä. Pientä parannusta on tapahtunut, mutta ei tarpeeksi.

Yhtenä ongelmana on myös halu tehdä suurimmaksi osaksi klo 8–16 vuoroa. Ravintoloiden myynnistä huomattavan suuri osa tulee kuitenkin vasta illalla.

Olisiko syytä miettiä koko alalle oma ravintolaveronsa, joka olisi ruoassa ja juomassa esimerkiksi 14–16 prosenttia? Olemme tälläkin hetkellä ravintolaverotuksen suhteen euroalueen kärkipäässä.

Arvonlisäverokannan laskeminen lisäisi alan kannattavuutta sekä Suomen kansainvälistä kilpailukykyä ravintola-alalla. Olisi myös harkittava, että ravintolat saisivat myydä viiniä ulos, jolloin se tapahtuisi valvotusti ja ammattitaitoisen henkilökunnan toimesta.

Varsinkin ruokaravintoloissa juomien myyntiosuus on pienentynyt jopa 30 prosenttiin, ja ruoan osuus on 70 prosenttia. Alkoholin tuonti ulkomailta taas on palannut melkein samalle tasolle kuin ennen pandemiaa, ja siitä ei verotuloja tähän maahan tule.

Ulkomaanmatkailu on suomalaisten keskuudessa suosittua johtuen maamme kalliista hintatasosta. Valtio myös tukee tätä maksaen laivayhtiöille tukia, vaikka he eivät maksa arvonlisäveroa alaan liittyvistä palveluista.

Ravintola-alan verotuksen alentamisen seurauksena ravintolat pystyisivät maksamaan parempaa palkkaa ja hintoja saataisiin tuotua alaspäin. Tämä lisäisi kiinnostusta työskennellä alalla ja alentuneiden hintojen johdosta asiakkaiden määrä kasvaisi.

Osasyy korkeisiin hintoihin löytyy alamme hinnoitteluperiaatteesta. Olisiko jo aika siirtyä tuotteissa enemmän eurohinnoitteluun kun katehinnoitteluun? Tämä laskisi selkeästi hintoja ja tuotteet liikkuisivat paremmin ravintoloissa. Nopeamman kierron kautta ravintoloiden ei tarvitsisi toimia varastoina tuotteille.

Haluan toivottaa jaksamista kaikille ravintoloitsijoille ja alan työntekijöille!

Markku Ojala, puheenjohtaja ja ravintoloitsija, Suomen Keittiömestarit

Markku Ojala
Markku Ojala. KUVA Johannes Wilenius

Iloisia jälleenäkemisiä liittopäivillä

Suomen Keittiömestarit juhlivat maaliskuussa liittopäivillä Pajulahden liikuntakeskuksessa Lahdessa.

Perjantaina saunottiin ja vietettiin iltaa sporttiteemalla. Lauantai käynnistyi messuilla, joilla oli runsaasti alan yhteistyökumppaneita maistattamassa ja tapaamassa heille tärkeitä keit­tiöiden ammattilaisia.

Aamupäivällä pidettyä Suomen Keittiömestareiden vuosikokousta edelsi Pelicansien pääomistajan Pasi Nurmisen motivaatiopuhe. Iltapäivällä nautimme Iso-Kukkasen rantasaunan terassiravintolassa kokonaisena kypsennettyä paikallista Meronen possua runsaine tykötarpeineen. Samaan aikaan rannassa käytiin Iron Chef -kilpailu, jonka voitti Savon joukkue. Onnea Savo!

Liittopäivien huipennus oli illallinen ja iltagaala, jossa jaettiin Cordon Bleu -käätyjä ja tunnustuksia ansioituneille ammattikuntamme jäsenille. Suomen keittiömestariyhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Markku Ojalalle myönnettiin kunniapuheenjohtaja titteli.

Vuoden alueyhdistyksen ja palkinto meni Turun Keittiömestarit ry:lle. Vuoden ruokatoimittajana palkittiin Riikka Väliahde, ja Vuoden tiedottajaksi valittiin Heli Kotiranta Aromi-lehdestä, jonka toimesta Chefs-liite valmistuu teille luettavaksi.

Suomen Keittiömestarit valitsivat ensimmäistä kertaa elämäntyöpalkinnon yhdistyksen ja suomalaisen ruokakulttuurin eteen tehdystä työstä. Elämäntyöpalkinnon saivat Jorma Pohjolainen ja Ulla Liukkonen. Molemmat ovat tehneet pitkän työn alalla ja yhdistystoiminnassa ja luoneet suunnan nykyiselle Suomen Keittiömestarit ry:n toiminnalle. Suomen Keittiömestarit onnittelevat kaikkia palkinnon saaneita.

Kiitos kun kävitte! Oli suuri ilo, kun saimme tehdä teille liittopäivät 2024. Näissä merkeissä tapaamme taas Savossa 2026.

Timo Sairanen ja Eija Säynätmäki, Päijät-Hämeen Keittiömestarit

Markku Ojala, puheenjohtaja, Suomen Keittiömestarit

Jorma Pohjolainen, Ulla Liukkonen
Suomen Keittiömestarit ry:n elämäntyöpalkinnon saivat Jorma Pohjolainen ja Ulla Liukkonen. KUVA Päijät-Hämeen Keittiömestarit


  • Tilaa Lehti

    Aromi
    Inspiraatiota ja hyötyä ruuan ja juoman ammattilaisille.

    Tilaa Aromi