Kokkiolympialaiset on arvostettu kansainvälinen kokkikilpailu, joka käydään joka neljäs vuosi. Ensimmäisen kerran kisat järjestettiin vuonna 1900. Tänä vuonna kokkiolympialaiset käydään Stuttgartissa Saksassa 2.–7. helmikuuta.
Kilpailussa on viisi sarjaa. Ammattikeittiöiden catering-sarjassa vastakkain ovat yritysten joukkueet. Suomesta kisaan osallistuu Suomen kokkimaajoukkue (kansallinen sarja) sekä Compass Group Culinary Team Finland (catering-sarja).
Suurin ero maailman kuuluisimpaan kokkien yksilökilpailuun Bocuse d’Oriin on tiimin koko. Olympialaisten kansallisessa sarjassa Suomea edustaa kymmenen hengen joukkue. Sekä lämpimässä keittiössä että chef’s tablessa joukkueessa saa olla kuusi kokkia ja yksi assistentti. Muut avustavat taustatehtävissä kisakeittiön ulkopuolella.
Kansallisessa sarjassa kilpailu koostuu kahdesta osiosta: chef’s tablesta ja lämpimän keittiön kisasta. Chef’s table -tehtävässä joukkue luo laajan kattauksen pikkuannoksia 12 hengelle. Tehtävänä on leipää ja kaksi levitettä, neljä erilaista snackia (kilpailuslangilla finger foodia), juhlavati, vegaaninen annos, lämmin pääruoka, jälkiruoka ja petit fours sekä ”showpiece” suklaasta.
Arpaonni järjesti Suomen kisatehtävät niin, että ensin vuorossa on chef’s table. Tähän joukkue käyttää yhden esivalmistelupäivän ja yhden kokonaisen kilpailupäivän. Chef’s table -suorituksen jälkeen on vuorossa yksi esivalmistelupäivä ennen seuraavan päivän lämpimän keittiön kisapäivää, jolloin valmistetaan kolmen ruokalajin ateria.
Kilpailupaikalla lämpimän keittiön esivalmisteluun on varattu kuusi tuntia, jonka jälkeen alkaa 110 hengen serviisi. Joukkueet valmistavat alkuruoan, pääruoan ja jälkiruoan vapaavalintaisista raaka-aineista, mutta tiettyjä tekniikoita hyödyntäen. Esimerkiksi jälkiruoassa on oltava sekä kylmä, lämmin että rapea elementti.
Toinen ero Bocuse d’Oriin verrattuna on kilpailun säännöt ja arviointi. Kokkiolympialaisissa on käytössä Maailman keittiömestariyhdistyksen WACSin säännöt, joiden mukaan tuomaristo arvioi työskentelyä ja annoksia. Kaikki tuomarit on koulutettu tehtävään.
Jokainen kilpailukategoria arvioidaan omana suorituksenaan. Yhteispisteet ynnätään, ja ne näyttävät lopullisen sijoituksen. Arvioinnissa tuomarit lähtevät liikkeelle sadasta pisteestä. He etsivät virheitä ja pudottavat niiden myötä pisteitä. Puolet pisteistä tulee keittiötyöskentelystä, toinen puoli mausta. Pisteet näyttävät, millä tasolla joukkue on, esimerkiksi pisteet 91–100 tarkoittavat kultamitalitasoa ja pisteet 81–90 hopeamitalitasoa.
LUE MYÖS: Suomi tavoittelee kokkien olympiakultaa kisakonkarin johtamalla vahvalla joukkueella